Coöperatie

De Zonnekouter als coöperatie

In 2014 werd vanuit het gezinsbedrijf van An en Walter de Zonnekouterkouter cv opgericht. De Zonnekouter kon zo door meer schouders gedragen worden, los van familieverbanden, over de generaties heen. Een samenwerkingsverband dat veel mogelijkheden schept en ontwikkelingskansen biedt voor het project en haar medewerkers. Een meerwaarde, maar ook een grote uitdaging!

De coöperatie heeft een gelaagde aandelenstructuur: 
De A-aandeelhouders zijn de zelfstandig werkende boeren en boerinnen. Ze vormen het bestuur, en geven met de voeten op het Zonnekouterland richting aan het project. 
Daarnaast hebben we momenteel al 180 sympathiserende C-aandeelhouders; dit zijn klanten, abonnees, vrienden die zo mee het project helpen dragen en ontwikkelingskansen bieden.  Als aandeelhouder houden we je op de hoogte van het reilen en zeilen van het Zonnekouterproject. Op de jaarlijkse Algemene Vergadering nodigen we je uit om mee na te denken over nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen op De Zonnekouter. 

De Zonnekouter als coöperatie
De kracht van een coöperatie

De kracht van een coöperatie

In 2014 werd de coöperatie opgericht: zo konden jonge ondernemende boer.inn.en instappen zonder grote kapitaalsinbreng om samen het project mee te dragen en te ontwikkelen. Drie boer.inn.en gingen met An en Walter de uitdaging aan en werden meewerkend vennoot. Een boomkunstwerk werd het symbool voor deze samenwerking. Met de actie 'Het Mo(nu)ment'  hielpen 100 C-aandeelhouders met de financiële overdracht van de Zonnekoutermachines, zonnepanelen en serres aan de coöperatie. Toen boer Walter overleed, konden vele schouders zijn werk overnemen.

Toen in de winter van 2017 onze serre instortte onder een zware sneeuwvracht, klonk de 'Serremonie' Onze vennoten hielpen de serre daadwerkelijk mee afbreken en zorgden samen met 80 nieuwe C-aandeelhouders voor de financiering van de heropbouw. 

De coöperatie bewees haar waarde. We zijn in 10 jaar tijd uitgegroeid tot een gezond biologisch-dynamisch bedrijf van 20 ha, met een stevig team mensen die zich kunnen en willen verbinden, elk vanuit hun eigen kracht. Het groenteland verdubbelde in oppervlakte, slimme mechanisatie (met dank aan de winwin-leningen) verlichtte het vele werk. Er kwam ruimte voor agroforestry met fruit- en voederbomen op akkerland en weiden én voor een grotere kudde grasgevoederd vee. De verkoop groeide met de coöperatieve Lousbergmarkt in Gent, een bloeiende boerderijwinkel en de groentepakketten als vaste waarde. 

Eind 2024 zetten we de actie 'Tijd voor fundament' op poten om het erf en de gebouwen over te brengen in de coöperatie. Nu de Zonnekouter een volwassen project is geworden met een groot draagvlak is deze overdracht het sluitstuk. Walter en An kochten in 2000 het Zonnekoutererf en de gebouwen op eigen houtje om hun droom te kunnen waar maken, maar nu moet deze grote investering niet langer meer door één persoon gedragen worden.

Doelstelling behaald!

Doelstelling behaald!

In minder dan drie maand tijd konden we het nodige bedrag verzamelen om de aankoop van de gebouwen en het erf af te ronden. Hierdoor zijn de gebouwen en het erf eigendom van de coöperatie en kunnen we als lokale gemeenschap vormgeven aan een duurzame landbouw.

Het feit dat we ondersteund worden door een grote groep gelijkgezinden geeft ons zo veel energie!

Instappen als aandeelhouder blijft mogelijk, om zo samen het Zonnekouterproject verder te doen groeien.
We hebben bovendien nog een 50tal vriendenaandelen met fiscaal voordeel ter beschikking.

Concreet:

  • Je wordt als sympathiserend vennoot mede-eigenaar van het zonnekouterproject
  • Je helpt het project bestendigen dat An en Walter hebben opgebouwd én geeft zo een bestaanszekerheid en toekomst aan de Zonnekouter 
  • Je geeft de mogelijkheid aan jonge boer.inn.en om mee in te stappen in een duurzame samenwerking en hun missie vorm te geven.
  • Je draag je steentje bij aan gezonde voedselproductie met zorg voor plant, dier, bodem én omgeving.