Groentesprokkel week13 2013

“ Uiteindelijk kan geen enkele macht de kracht en de wil van een georganiseerde samenleving weerstaan. Wie verandering wil, moet vooral de mensen en de samenleving uitdagen, niet zozeer de structuren of machthebbers.” (uit De Val der Engelen)

 
1.lente (2)
Onze pas ontloken snijbonen willen daar dit jaar ook weer hun kleine steentje aan bijdragen, alhoewel ze er precies onderling toch wel wat commentaar op hebben.

 
 
 
 
 
 
Beste abonnee,

! In de paasvakantie wordt het Trappenhuis geleverd in de Forelstr 35!

We zijn dan toch maar onze prei beginnen oogsten. Ze is nochtans de helft van haar gewicht en trots kwijt (en wij daarmee ook de helft van onze opbrengst); en veel uitgroeien is er met al die nachtvorst niet bij. Maar vermits ze na half april (in normale omstandigheden) begint door te schieten, zou ’t kunnen dat er niets meer te oogsten valt als we te lang wachten op ’t herstel. We willen dat risico niet lopen: er staat er nog te veel op ’t land. Prei aankopen is trouwens ook geen optie: ze is momenteel overal zeldzaam en peperduur, vermits al onze collega’s met ’t zelfde probleem kampen.

Dus: vooral preiwit in jullie pakket (maakt heerlijk romige soepjes), wat duurder dan normaal, maar zeker zo lekker. In de keuken bij het overlangs doorsnijden wel goed controleren of er geen rot aan de binnenste jonge toppen zit: dit is vorstschade, met wat dieper af te snijden is ’t probleem opgelost, het preiwit (=het ondergrondse deel) is in de meeste gevallen onaangetast. We hebben ze wel zo goed mogelijk uitgesorteerd,  maar ’t was niet altijd even goed zichtbaar of voelbaar.

In de serre wachten we nog even om het gevoeligere plantgoed uit de verwarmde ‘crèche’ te halen en uit te planten. De slaatjes, paksoi en bloemkool die al in de serre geplant staan overleven het wel, maar zijn in groeistaking. Het enige gewas dat zich daar niets van aantrekt is postelein: ieder warm uur van de dag weet ze te benutten om verder te groeien. Dus blijven wij dankbaar oogsten!

 

Samenstelling pakket

Klein: prei van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert; veldsla, rode biet, romanesco, zuurkool via Biofresh

Groot: prei van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert; veldsla, rode biet, romanesco, zuurkool, bleekselder via Biofresh

Gemengd: postelein van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert; rode biet, romanesco, appel elstar, pompelmoes, banaan via Biofresh

Fruit: appel elstar, banaan, appelsien, gedroogde vijgen via Biofresh

Brood: 1ste roggebrood; 2de  sesambrood; 3de 6-granenbrood

Aardappelen: volgende levering op 12/4

 

Recepten

Geroerbakte romanesco met kipreepjes en Chinese mie

Nodig: 350 g romanesco,  500 g kipfilet (of tofureepjes), 4 el. walnoten, 200 g winterwortel, 2 stengels bosui (of preiwit), 200 g Chinese mie, peper en zout (of shoyu)

Snij de romanesco in roosjes, blancheer ze 2 min. in ruim kokend water en spoel ze daarna af onder koud water. Kook de mie gaar in ruim kokend water.

Snij de kipfilet en de wortel in reepjes, de bosui in ringen. Roerbak de kipfilet op hoog vuur, voeg na 4 minuten de wortel en de romanesco toe en bak dit tot het gaar is, voeg op het laatst de bosui toe en bak dit nog voor een minuut.

Giet de mie af, maak hiervan nestjes in een diep bord en verdeel er de rest van de ingrediënten overheen. De walnoten aangemaakt met olie over het gerecht verdelen.

Zuurkoolsalade 2
Nodig: 200 g zuurkool, 50 g geraspte knolselderij, 50 g geraspte wortel; klein stukje fijngesneden prei, 1 el. yoghurt-met-mayonaise; 1 el. appel- of perendiksap; grofgehakte noten (bijv. amandelen en/of walnoten)
Verdun de mayonaise met het diksap en meng deze goed door de groenten. Garneer de salade met de nootjes.
 

Smakelijk! An