Pakket week 28 2024
Jakob schrijft deze week de nieuwsbrief en vertelt over hoe hij bij de Landwijzer opleiding is terecht gekomen:
Beste abonnees, klanten en sympathieke lui,
Exact een jaar geleden arriveerde ik na
enkele maanden rondreizen op een piepkleine ‘cafetal’ in Jericó, Colombia, waar
een Gents-Colombiaans koppel als enige in de wijde omtrek biologische koffie
teelde en een beginnend voedselbos verzorgde. Op een van mijn eerste dagen daar
was er bezoek van een boer uit het noorden van Indië die op een stuk land van
50ha, dat al generaties tot zijn familie behoorde, biologische groenten
kweekte. Hij was naar Colombia afgereisd omdat zijn boerderij zich op ongeveer
dezelfde hoogte (+-2000m) bevond en hij inspiratie zocht om ook daar koffie te
telen. Zonder de minste landbouwervaring kon ik slechts met veel moeite het
gesprek tussen de twee boeren volgen terwijl ze uitwisselden over verschillende
soorten compost, rassenkeuzes, onkruidbestrijding, enzoverder. In dat gesprek
ging het plots over ‘biodynamische landbouw’. Opeens ging het over preparaten,
op de sterren gebaseerde zaaischema’s en de levenskracht van groenten… Hoewel
ik op dat moment helemaal niet meer kon volgen, was ik meteen gefascineerd. Het
gepland verblijf van enkele dagen werd een week, dan twee weken, drie weken… Waarna
ik besloot terug te keren naar België om ‘iets met landbouw te doen’. Het
duurde niet lang voor de Landwijzer opleiding in beeld kwam, waar er tot mijn
verbazing ook over biodynamische landbouw gesproken werd. Nog geen twee weken
later zat ik in de eerste les en niet lang daarna begon ik aan een jaarstage op
de Zonnekouter. De koe bij de horens vatten heet dat zeker?
Ondertussen denk ik dat ik het gesprek tussen de twee boeren op de berg met zicht op de machtige Valle del Cauca iets beter had gesnapt. Hoewel het boerenlandschap in Deinze (jammer genoeg zo plat als een pannenkoek) en klimaat (gelukkig minder nat & heet) niet te vergelijken is met de omstandigheden in Colombia of Indië, ligt de rode draad die deze toevallige (?) ontmoeting aan elkaar weefde toch duidelijk voor mij. Mensen die samen met elkaar en met de natuur, op een klein of een groot stuk land, naargelang de mogelijkheden van hun omgeving, gezond en vitaal voedsel willen kweken. Ik kijk uit naar wat ik daar in het tweede jaar van de opleiding nog over zal bijleren.
Jakob
Samenstelling pakket
Klein: snijbonen, courgettes, busselwortel en batavia sla van eigen Zonnekouterland (Vroente); paksoi van Koolmees; tomaat van Nicole Vandriessche; paprika (Be).
Groot: kropsla, rode ui, courgettes, komkommer en busselwortel van eigen Zonnekouterland (Vroente); paksoi van Koolmees; tomaat van Vandriessche; koolrabi van Blauwe Spie; paprika (Be).
Gemengd: rode eikenbladsla van eigen Zonnekouterland (Vroente); coeur de boeuf en aubergines van Vandriessche; pakoi van Koolmees; paprika rood (Be); blauwe bes van Laevens; platte perzik (Es) en banaan (Pe, Fair Trade).
Fruit: blauwe bes van Laevens; platte perzik (Es); druif wit (It); piel de sapo(ES); banaan (Pe, Fair Trade).