Pakket week 17 2025

An over de preparatendag
Op de Zonnekouter gebruiken we doorheen het jaar biodynamische preparaten: een soort homeopathische geneesmiddelen voor landbouwbodem en voedingsgewassen, die 100 jaar geleden ontwikkeld werden op aanwijzing van Rudolf Steiner. Die preparaten zorgen (bovenop de compostbemesting) voor een meer levend maken van de aarde, zodat die helemaal klaarligt om de gezaaide en geplante gewassen ‘in te bedden’ en te voeden. Bij de gewassen zorgen ze voor meer ‘wakkerheid’ om uit hun omgeving op te nemen wat ze nodig hebben, om weerbaarder op het veld te staan, en zo tussen hemel en aarde uit te groeien tot kwaliteitsvol, smaakvol en vitaal voedsel voor onze klanten!
De ingrediënten hiervoor zijn vrij eenvoudig: bloeiende kruiden die langs het land groeien (paardenbloem, valeriaan, kamille, brandnetel, duizendblad, en daarnaast ook schors van de eik), koemest, gemalen kwartskristal, diverse dierlijke organen. Die worden naargelang hun verbindende eigenschappen samengevoegd, een tijdje aan de aarde toevertrouwd, en dan in compost geënt, of (in water opgelost en geroerd) over land en gewas gespreid.
Doorheen de jaren hebben zich hier heel wat onderzoekers over gebogen, met verrassende resultaten. Onder andere loopt er een vergelijkend veldonderzoek van FiBL in Zwitserland dat al 45 jaar (!) gangbare, biologische, biodynamische landbouw met elkaar vergelijkt. Blijkt na al die jaren dat de biodynamische veldjes waar compost en preparaten op worden gebruikt door de band beter scoren op vlak van bodemvruchtbaarheid, hoog koolstofgehalte en diversiteit aan bodemleven, en ook beter droogteperiodes doorstaan. Ook merken biodynamische bedrijven dat ze vaak met minder bemesting toekomen, de gewassen minder ziektegevoelig zijn, en meer uitgesproken smaak en voedingskracht hebben.
Wat eerst klinkt als magische hocus pocus, heeft duidelijk wel een positieve invloed op het hele landbouwecosysteem (waar wij als mens ook deel van uitmaken).
Je kan die preparaten kopen, maar beter en boeiender is om ze zelf te maken, je krijgt er dan een schat aan ervaringen en inzichten bovenop! We besloten dit jaar om met een aantal collega’s samen de preparaten te maken, zodat we het ‘verzamel’werk konden verdelen en elkaar alert houden en inspireren; vorig najaar kwamen we al samen om ze te maken en in te graven.
Paasmaandag ging ik op de Zonnekouter met Lien in plaats van naar chocolade eieren op zoek naar onze ingegraven preparatenpakketjes. Spannend! Zouden ze mooi gerijpt zijn, niet te nat of te droog, vinden we ze hoe dan ook nog terug of zijn de muizen er mee weg… Het was als een kleine archeologische opgraving, met telkens een heel mooi, bijzonder, zoetgeurig en krachtig resultaat!
De dag erna kwamen we dan hier bijeen met onze collega’s om de opgegraven resultaten te beoordelen, ervaringen uit te wisselen, en ze onder elkaar te verdelen. Het werd weer een feestelijk en inspirerend moment (ieder zeldzaam ontmoetingsmoment is op zich al een meerwaarde!). We namen ook de tijd om onder begeleiding van Xavier te leren waarnemen, uit te wisselen over de kwaliteiten en over de verschillen en gelijkenissen onder de bedrijven. Waarbij we er wonderwel bij uitkwamen dat elk uitgegraven preparaat iets leek te spiegelen van de ontwikkelingsfase van elk bedrijf, en op die manier misschien dan ook mee bijdraagt aan wat elk op dat moment nodig heeft...
Zo’n oefening samen, die gaat over een diepere essentie, geeft ons weer meer inzicht, meer energie om te doen wat we doen, en nog veel meer. We gingen allemaal opgeladen (en met een goeie dosis preparaten) naar huis. Onze geschenken aan de aarde: geen hocus pocus, maar wel wonderlijk en magisch!
An
Samenstelling pakket
Je
ziet het, beste abonnee, een pakket rijk aan verse ‘lenteblaarkes’. Het hoort
bij het seizoen, bij de prille lente; jeugdig blad ontspringt als eerste
energiek uit de aarde. Wortels, knollen en vruchtgewassen vragen meer tijd om
uit te groeien en te rijpen, dus even geduld…
Geniet
eerst maar volop van al het frisse groen!
Klein: paksoi en kropsla eigen Zonnekouterland (Vroente); bloemkool van Ourobouros (Vroente); witloof van Vanderhauwert; prei (Be).
Groot: venkel en kropsla van eigen Zonnekouterland (Vroente); mosterdblad van de Kollebloem (Vroente); bloemkool van Ourobouros (Vroente); witloof van Vanderhauwert; wortel (Be); prei (Be); artisjok (It); kastanjechampignons (Be) en zoete aardappel (Be).
Gemengd: eikenbladsla, warmoes en paksoi van eigen Zonnekouterland (Vroente); andijvie van De Kollebloem; appel ariane (Fr); avocado (Es) en conference (Be).
Fruit: ariane appel (Fr); conference (Be); avocado (Es); appelsien (Es).
Brood: gist: West-Vlaams; fantasie: sesam; desem: spelt van Bakkerij Himschoot
Eitjes van bel’ei (Nevele)