Pakket week 16 2025

Felicia over de boerderijwinkel en de levende organismen
Dag iedereeeeeen, (ter ere van Danny Verbiest),
Vorige week dinsdag was er “functioneringsgesprek” over de bedrijfstak ‘winkel’. Zoals jullie weten, of niet, zijn Judith en ik daar verantwoordelijk voor. Iets wat we doen met véél goesting en enthousiasme. Daarmee zijn we aan de slag gegaan voor onze “voorstelling” van de winkel. Terwijl Judith haar deel van de groenten en fruit vorm gaf, trachtte ik mijn deel te verwoorden over de droogwaren. De droogwaren zijn alle producten die, zoals het woord zelf zegt, droog bewaard kunnen worden. Een verantwoordelijkheid waar ik mijn weg heb moeten in zoeken want voor ik hier werkte was ik actief in de wereld van de kinderen als kinderverzorgster. Iets helemaal anders dus! Of net niet? Eigenlijk zijn niet alleen de kinderen en onze bodem een levend organisme, maar ook onze winkel. En in mijn geval nu, ook de droogwaren.
Ik hoor jullie al denken “hoezo een levend organisme?”. Wel, wij willen de klant bieden waar ze nood aan hebben, noden veranderen doorheen de jaren, doorheen de seizoenen, … Hoe gaan we daar mee om? Waar ik mijn inspiratie, rode draad en richtlijn heb gehaald kwam onder andere van een klant die zei “Wij komen graag naar hier, want hier heb je geen overvloed aan keuze van producten, jullie maken de keuze voor ons en wij vertrouwen erin dat die onderbouwd en onderzocht is.” Iets wat voor mij al eerder een vanzelfsprekendheid was geworden maar eigenlijk een grote troef is van de Zonnekouter boerderijwinkel! Bijvoorbeeld: wij zoeken uit welke pasta de lekkerste is, met de eerlijkste prijs. En ook dit blijven we in vraag stellen. We proberen er ook bijvoorbeeld voor te zorgen dat we een aanbod Demeter producten hebben omdat ook wij sinds vorig jaar officieel een Demeter gecertificeerd bedrijf zijn en al sinds jaar en dag zo werken.
Ik zet ook hard in op lokale samenwerkingen met producenten, denk maar aan O’bio die gelegen is in Wielsbeke en hun eigen fruit teelt, Lombarts Calville uit Poperinge die ons het hele jaar door verwennen met hun heerlijke en verschillende soorten appelsap waarbij Luc & Kris de bestelling telkens persoonlijk komen leveren, Humus die gemeentegenoten zijn en dus ook in Zulte hun velden hebben en producten als gierst, linzen en quinoa leveren bij ons, Flourpower aka de Artemeersmolen in Poeke waar we zelf onze bestellingen gaan oppikken en terwijl ook eens luisteren bij Soetkin, de vrouw van de molenaar, hoe alles daar gaat. Enkele maanden geleden hebben we ook besloten over te schakelen naar thee van Eeva Thee. Eerst zijn we thee gaan proeven bij Katelijne thuis, daar werden we ondergedompeld in de wilde wereld van thee. De kennis die we daar opdeden kunnen we op ons beurt opnieuw doorgeven aan onze klanten.
En dit brengt me naadloos bij het volgende: op vrijdagvoormiddag 23 mei (week van de korte keten) komt Katelijne enkele van haar thee’en voorstellen in onze winkel. ’t Is met proeven en uitleg! Iedereen welkom! Op deze noot sluit ik graag deze nieuwsbrief af. Merci om te lezen en misschien tot in de winkel! Liefs, Felicia
Samenstelling
Klein: rucola van eigen Zonnekouterland (Vroente); andijvie van De Kollebloem (Vroente); wortel van Livinushof; kervel van ’t Schaaphof; champignons van Chamrova; broccoli (Es) en venkel (It).
Groot: radijs, kropsla en paksoi van eigen Zonnekouterland (Vroente); Chrysanthemo van Ourobouros (Vroente); koolrabi van De Kollebloem (Vroente); knolselder van Dieleman; rode biet van Livinushof; spinazie van Gronelof; wortelpeterselie (Be), broccoli (Es).
Gemengd: kropsla van eigen Zonnekouterland (Vroente); kervel van Ourobouros (Vroente); champignons van Chamrova; broccoli (Es); ariane appel (Fr); banaan (Fair Trade, Pe); appelsien (Es).
Fruit: ariane appel (Fr); conference (Be); banaan (Fair Trade, Pe); kiwi (It) en appelsien (Es).
Brood: gist: rogge ; fantasie: koekebrood ; desem: voltarwe van Bakkerij Himschoot.