Groentesprokkels week 49

Onze eindejaarsregeling:
Wij leggen er naar jaarlijkse gewoonte tijdens de Kerstvakantie even de riem af, en dat heeft zo zijn gevolgen:
– Vr 27/12 en Vr 3/1 zijn er geen pakketten; als compensatie krijgen alle abonnees week 51 (20/12) en week 2 (10/1) een dubbelpakket met veel bewaargroenten/ fruit. De tweewekelijkse abonnees krijgen 1 dubbelpakket voor of na de vakantie (al naargelang je pakket op een even of een oneven week valt).
– De bakker is ook op vakantie, we verrekenen die 2 weken in december en januari.
– De aardappellevering van januari gebeurt op week 3 (17/1), en vanaf dan om de 4 weken (met een pauze in juni tussen oude en nieuwe oogst)
– Onze winkel is open op 20-21/12; sluit op 27-28/12 en is terug open op 3-4/1

!! Voor de abonnees van Gentbrugge: Volgende week start de geschenkenbeurs in de wereldwinkel; ons depot verhuist voor 2 weken (13-20/12) naar Ellen Reznor, Burvenichstraat 156, in het atelier naast het huis
!! Voor de trappenhuisabonnees: levering op 20/12 in de Tarbotstraat 61a

Beste abonnee,
Er hangt soms al wat vorst in de lucht, we geraken nu helemaal op winterregime; de meeste groenten in de serre zijn weggeoogst(behalve dan de veldsla) of afgeoogst in afwachting van betere tijden, en de daikon is binnengehaald. De pompoenen bergen we hier op in een kleine verwarmde ‘isoleercel’; maar daarnaast krijgen jullie ook een deel van de voorraad: in december zit in iedere levering een pompoen in jullie pakketten. Leg ze als decoratie in de woonkamer (pompoenen houden immers van warmte, én van gezelligheid, vandaar dat ze beter bij jullie aarden dan in het isolement bij ons…), de beste houden het uit tot maart-april. Hou ze wel goed in de gaten, zodat je ze kan opeten bij het minste teken van verval. En leg er iets waterdicht onder; niets zo frustrerend als het te laat ontdekken van een verborgen schimmelplek onderaan de pompoen op je mooiste kast….
Als het écht begint te vriezen wordt het ook opletten in een aantal tuinhuisdepots; wanneer het te erg wordt proberen we iets te regelen met de depothouders zodat de pakketten binnen kunnen, maar let er in ieder geval ook zelf op dat je je groenten niet te lang overgeleverd laat aan de elementen.

Samenstelling pakket

Klein: daikon, savooi van de Zonnekouter; pompoen, pastinaak van de Kollebloem; witlof van Vander Hauwert
Groot: spinazie, prei, daikon, rode kool van de Zonnekouter; landkers, knolselder van de Kollebloem; witlof van Vander Hauwert; wortelen via Biofresh
Gemengd: prei, daikon, rode kool van de Zonnekouter, pompoen van de Kollebloem; appel jonagored van Van Eykeren; clementinekes van de Sint, appelsienen (Es) via Biofresh
Fruit: appel jonagored, peer Conference van Van Eykeren; clementinekes van de Sint, appelsienen (Es) via Biofresh
Brood: 1ste voltarwebrood; 2de zonnepitbrood; 3de 8-granenbrood
Aardappelen: Biogold (rond,bloemiger) of Juliette (smal, vaste koker) van ‘t Livinushof

Recepten

Geroosterde pompoensalade met witlof (of andijvie) en feta
Nodig: 1,5 el. olijfolie, 1 pompoen in stukken, 1/2 (rode) ui in halve dunne ringen, sap van 1 citroen, 50 g pijnboompitten, 100 g geitenfeta, 200 g witlof, in stukken gescheurd (of andijvie), 1 el. citroenhoning, scheutje biologische pompoenpitolie (zeer de moeite waard!)of wat extra vierge olijfolie, versgemalen peper, zeezout en tijm
Meng in een braadslede de schoongemaakte stukken pompoen (pitten en dikke schillen verwijderen) met de olijfolie, peper en zeezout en een flinke snuf tijm. Rooster 30-40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Neem de pompoen uit de oven en laat afkoelen. Meng de rode ui met het citroensap en laat min. 15 min. marineren. Rooster de pijnboompitten in een droge pan 1-2 minuten op middelhoog vuur tot ze mooie kleuren. Meng in een grote saladekom de pompoen met de brokjes geitenfeta, voeg de gescheurde witlof, de helft van de pijnboompitten en de uienringen uit de citroenmarinade toe. Schep de ingrediënten losjes door elkaar. Meng de citroenmarinade met de pompoenpitolie (event. de olijfolie) tot een dressing, breng op smaak met peper, zeezout en de honing. Druppel de dressing over de salade, sprenkel de laatste pijnboompitjes erover heen en serveer.

Rode kool salade
Nodig: 1 stuk rode kool (of de helft witte en de helft rode), 2 e.l. krenten, 2 e.l. geroosterde zonnebloempitten. Een vinaigrette met 4 e.l. saffloerolie, 1 e.l. frambozenazijn, een scheutje appelsap en ½ gehakte ajuin.
Snij (of schaaf) de kool in heel dunne reepjes, meng ze met de vinaigrette, en laat minstens 1 uur trekken. Voeg de krenten toe en bestrooi met zonnebloempitten.

Daikon: waaiertaartje met rijst
Nodig: 15 cm daikon, 1 ei, 320 g gekookte rijst, 8 sneden gerookte zalm, bieslook, kerrie. Voor de saus: 1 dl slagroom, snuifje kerriepoeder, peper en zout, peterselie en bieslook.
Snij de wortel in 56 dunne schijfjes en kook ze gedurende 3 minuten in gezouten water. Meng de gekookte rijst met de fijngesnipperde zalm en de bieslook. Breng de rijst op smaak met peper, zout, een snuifje kerriepoeder en het ei. Warm de rijstmengeling gedurende 7 minuten op in een warmwaterbad. Saus: Klop de slagroom lichtjes op, breng op smaak met kerriepoeder, peper, zout en een weinig gehakte peterselie. Schik 7 lauwe schijfjes op een bord, zet er een ring van 8 cm doormeter op en vul deze met de warme rijstmengeling, druk de mengeling aan. Leg er bovenop een nieuwe waaier van 7 schijfjes. Versier de schijfjes met enkele sprietjes bieslook.