Groentesprokkels week 43

!!! Voor de Trappenhuisabonnees: volgende week wordt geleverd in de Tarbotstr 61 !!!

Beste abonnee,
Onze pakkettenbakjes verdwijnen zienderogen. Staan er hier of daar nog ergens in de één of andere berging of kelder? Gelieve ze spoedig terug te bezorgen zodat wij verder jullie pakketjes kunnen verzorgen.

Komende zondag, 26 oktober, staan we op de boerenmarkt in Nokere, georganiseerd door het voedselbos. Het belooft een vrolijke bedoening te worden met kraampjes allerhande (honing, brood, kaas, vlees, chocolade, … en dus ook onze bio-groenten), allemaal van lokale telers. Meer info kan je vinden op www.voedselbos.be.

Wat een rijkelijk pakket! Bijna uitsluitend van eigen bodem. De rijkdom van een zacht najaar…
De zomerteelten zijn nu echt wel voorbij. De tomaten en de paprika’s hebben hun taak volbracht en moeten plaats maken voor wat anders. De serre kleurt nu volledig groen door veldsla, postelein, kervel, selder, andijvie, warmoes, spinazie, …. De savooien en ook de spruiten hebben duidelijk genoten van het zachte najaarsweer. De pompoenen staan al een tijdje opgeslagen in de schuur en ook de rode kool werd binnengehaald.
De laatste wortelen zijn aan de beurt. We hebben nog een beperkte voorraad eigen wortelen staan, de kloeke Oxhella’s. Wassen doen we niet meer want proper krijgen we ze toch niet. Met hier en daar een lichte wortelvliegaantasting; het lijkt de laatste jaren moeilijk te vermijden op de Zonnekouter…. . Het vraagt iets meer kuiswerk, maar aan smaak moeten zij nog steeds niet inboeten.

Groet, Lien

Herfst in de keuken: di 4/11 van 19u-22u

Kookles met Peter Vandermeersch op de Zonnekouter
Deze activiteit is geschikt zowel voor beginners als voor wie al wat thuis is in de natuurlijke keuken.
Meebrengen: keukenhanddoek, schort, mesje en snijplank.
Prijs: 17 euro
Vormingplus Gent-Eeklo organiseert deze keer; inschrijven kan rechtstreeks via de website www.vormingplusgent-eeklo.be

Samenstelling pakket

Klein: wortel oxhella, savooi, warmoes, prei, pompoen van de Zonnekouter; witlof van Vander Hauwert
Groot: kropsla, venkel, postelein, andijvie, pompoen van de Zonnekouter; raapjes, bloemkool van de Kollebloem; witlof van Vander Hauwert
Gemengd: kropsla, pompoen, spruiten van de Zonnekouter; bloemkool van de Kollebloem, peer conference, appel elstar van Van Eykeren; druiven Italia via Biofresh
Fruit: peer doyenné, appel santana van Van Eykeren; druif Italia, kiwi (It) via Biofresh
Brood: 1ste 8-voltarwebrood; 2de zonnepitbrood; 3de roggebrood
Aardappelen: volgende levering op 7/11

Recepten

Colcannon (Ierse aardappelpuree met savooikool)
Nodig: 4 aardappelen, 4 koppen fijngesneden savooikool, niet de donkergroene bladeren , 60 g boter, 3 fijngesnipperde uitjes, 2/3 kop warme melk, peper & zout, 1 el. gesmolten boter, 2 el. peterselie, fijngehakt
Kook of stoom de aardappelen. Pureer met een stamper tot de puree droog wordt. Kook de kool 10 minuten in water en giet hem af. Smelt de boter in een middelgrote pan. Fruit ze 1 minuut en roer de kool erdoor; nog 1 minuut bakken. Doe de aardappelpuree en de kool in een grote kom en voeg warme melk toe tot het koolmengsel romig wordt. Op smaak brengen met zout en peper. Doe het koolmengsel in een verwarmde ovenschaal. Besprenkel het met gesmolten boter en bestrooi het met peterselie.

Witlofsalade met pompelmoes
Nodig: 2 stronkjes witlof, sla, 2 pompelmoezen, 4 e.l. yoghurt of villi, 4 e.l. pompoenpitten.
Rooster de pompoenpitten. Snij de pompelmoezen doormidden en haal er de partjes uit (zonder vliezen); meng het vrijgekomen sap met de yoghurt. Snij sla en witlof in reepjes, meng met pompelmoes en saus en strooi er de pompoenpitten overheen.

Spruitjes in de wok
Nodig: 3 à 400 g krieltjes (daar zijn we niet meer aan toe; met grote aardappelen in schijfjes moet het ook wel lukken?), 200 g spruitjes, een middelgrote prei, 150 g champignons.
Verhit in een wok zonnebloemolie (bereikt een grotere hitte dan olijfolie), en roerbak de krieltjes tot ze bruin zijn.
Snijd de prei en was de spruitjes, voeg ze toe en roerbak 4 minuten mee; snijd de champignons, voeg ze toe en roerbak ze dan nog een paar minuten mee. Wat zout en peper erover (naar smaak) en…KLAAR!