Groentesprokkels week 41

Beste abonnee,
Plotseling is het herfst, tijd voor een paar extra lagen en een regenjas bij aan. Eens we de laatste boontjes en de eerste spruiten oogsten, dan kunnen we er écht niet meer om heen. Maar wat ons telkens weer opvalt: meestal is het mooier weer als je buiten werkt dan als je binnen zit. Achter glas ziet het er meestal erger uit dan het is, en je mist daarbij ook een hoop ervaringen. Hoe lekker alles ruikt als het regent: de bodem die geurt naar bos en zichtbaar meer tot leven komt, de groenten die meer karakter, meer eigenheid uitwasemen. De dichte wattige nevel ’s morgens over de velden, en de natte fonkeling van al die tinten grijsgroen als de zon doorbreekt. Het spinrag dat de hele boerderij aan elkaar weeft. De populieren die achter op het land ruisen als de zee. De ideeën en plannen voor het volgende jaar die het oogsten op het land in mijn hoofd doet ontspruiten; een jaar dat we deze winter niet met ons tweetjes zullen bedenken, maar met ons vijven (dat wordt spannend!). De groenten die alsmaar dikker en zwaarder worden: het Grote Geven van de Aarde is nooit zo aanwezig als in dit seizoen! De volle karren groenten die soms blijven steken op dat natte land. Amai mijne rug. De serres waar we dan toch stiekem blij mee zijn als het te hard begint te regenen en waaien; en die vol staat met lichte groenten, iets beter voor mijne rug en lekker voor in de pakketten deze winter.
En de zalige loomheid die toeslaat op ’t einde van de dag, als je warm en droog terug binnen zit. Niet te missen!
An

Samenstelling pakket :

Klein: wortelen oxhella, spruiten, kropsla van de Zonnekouter, suikermais, broccoli, veldsla van de Kollebloem
Groot: wortelen oxhella, tomaten, spruiten, postelein, boontjes, courgette van de Zonnekouter, rode biet, broccoli, veldsla van de Kollebloem, van Ourobouros
Gemengd: kervel, tomaten, venkel, kropsla van de Zonnekouter, broccoli van de Kollebloem, peer conference, appel elstar van Van Eykeren; druif Italia (Salamita) via Biofresh
Fruit: peer conference, appel elstar van Van Eykeren; kiwi (It), druif Italia (Salamita) via Biofresh
Brood: 1ste roggebrood; 2de walnootbrood; 3de rijstbrood
Aardappelen: rode raja van De Kollebloem

Recepten:

Groentencurry met spruitjes
Nodig: 500 gr groenten : 200 gr spruitjes, 4 aardappels, ½ knolselder, 2 wortels, 3 eetl olie, 1 tl komijnzaad, ½ eetl geraspte gember,1 tl korianderpoeder, 1 tl kerrie of garammasala,300 ml water, 1 tl zout, 2 eetl verse koriander, ev wat groentenbouillon
Snijd de groenten in blokjes van ong 2,5 cm. Verhit de olie en voeg de gember en de komijnzaadjes toe. Bak tot het komijnzaad lichtjes kleurt, voeg de aardappelen toe en bak ze lichtjes bruin. Voeg de rest van de groenten toe alsook het korianderpoeder en de helft van de verse kruidenVoeg 300 ml water toe. Zet het deksel op de pot en zet het vuur laag. Kook alles gaar, neem ev het deksel er af en toe eens af om het teveel aan water weg te koken. Als de groenten droog gekookt zijn voeg je kruidenzout en de rest van de verse kruiden toe. Roer niet om maar schud de pot, laat zonder deksel lichtjes aanbakken.

Broccoli-crème-soep met citroengras
Nodig: 1 fijngesneden middelgrote ui, 1 el plantaardige bote,600 g broccoli-stelen, 1 tl gedroogd citroengras (toko of sereh), 500 ml groentenbouillon, 1 el sojasaus, half teentje uitgeperste knoflook, half bosje dille, snufje nootmuskaat, snufje cayennepeper, 200 ml (soja)room, zout & versgemalen zwarte peper, 1 el geroosterde amandelen.
Bak de ui in de boter glazig (maar niet bruin). Snij de broccoli-stelen in dunne plakjes (de roosjes kun je gebruiken voor een groentencurry) en voeg die met het citroengras aan de ui toe. Stoof het geheel circa 10 minuten op een laag vuur met de deksel op de pan. Voeg de groentenbouillon, sojasaus en knoflook toe, breng aan de kook en laat circa 10 minuten doorkoken. Voeg dille, nootmuskaat en cayennepeper toe.
Pureer de soep (bijvoorbeeld met een staafmixer) tot er een gladde massa ontstaat.
Roer de room erdoor en breng op smaak met peper en zout. Giet de soep door een fijne zeef over in een schone pan. Breng de soep opnieuw aan de kook en serveer ‘m in vier voorverwarmde schaaltjes. Bestrooi met de geroosterde amandelen.

Rauwe spruitjessalade
Schaaf de spruitjes in flinterdunne reepjes, en overgiet met een vinaigrette van olijfolie, balsamico, wat mosterd, geperste look, peper en zout.