Groentesprokkels week 4

!!! Belangrijk bericht voor de broodabonnees !!!
Ward, jullie biobakker, zag zich verplicht om zijn prijzen aan te passen omdat hij er anders niet meer aan uitgeraakt, de grondstoffen (en zeker de noten en zaden) zijn flink wat duurder geworden. Vanaf februari zal een broodabonnement op zijn lekkere ambachtelijke biobrood 16 euro/maand kosten.

Beste abonnee,
In het kader van een Europees uitwisselingsproject mochten Walter en ik voor Voedselteams naar Finland, om daar samen met Franse en Duitse (en uiteraard ook Finse) collega’s uit te wisselen rond alle mogelijke variaties van korte keten verkoop. Van Finse CSA-boerderijen (kumppanuus maatalous in ’t fins) waar de klanten zelf hun groenten komen telen enerzijds (krijgen dus enkel groenten van de eigen boerderij tijdens het groeiseizoen), tot georganiseerde systemen met samenwerkingen tussen tientallen boeren voor duizenden consumenten (een uitgebreid aanbod het jaar rond), en vele vormen daartussen.
Elk is op zoek naar eigen creatieve oplossingen om de band tussen boer en consument aan te halen en het wederzijdse engagement te vergroten.
Door een getekend contract tussen boer en consument, periodieke nieuwsbrieven, boerderijbezoeken, boeren die teams bezoeken tijdens de afhaaluren, de consument te betrekken in de organisatie van de verdeling, in werk op de boerderij, oogstdagen, verwerkingsdagen, kookdagen, in medefinanciering van de boerderijen,…
Als boer het goede evenwicht vinden tussen werken op het land, een intensief sociaal leven, en bezig zijn met het verkopen van je producten. Zoeken naar efficiëntie, maar niet enkel de ‘dode’ economische, maar ook de levende intermenselijke. Zorgen dat het voor alle partijen een win-winsituatie is, en het voor iedereen haalbaar blijft.
En ja, ook in het koude Finland kan je groenten telen, in het korte zomerseizoen, maar vermits alles dag en nacht blijft groeien gaat het dubbel zo snel, en krijgen ze ook veel oogstklaar. Maar terwijl we in ons klimaat van alles kunnen blijven telen (en dus ook blijven werken, en vers voedsel kunnen eten) stopt het daar in de winter: veel te koud om ook maar iets te telen. Wat dan wel weer tijd geeft om van alles te verwerken, zodat er toch nog gegeten kan worden… én voor warme sauna’s om het vol te houden!
Het werd al bij al een verrijkende (én frisse!) ervaring!
(zie ook www.luomuliitto.fi/arkisto (luomu is fins voor bio), dan zie je de Zonnekouter…)

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, prei, postelein van de Zonnekouter; Chinese kool van ’t Zilverleen; rode kool van ’t Livinushof; gele wortelen van Vandevijver; via Biofresh
Groot: veldsla, prei, kervel van de Zonnekouter; Chinese kool van ’t Zilverleen; rode kool van ’t Livinushof; gele wortelen van Vandevijver; witlof (B), rapen (B) via Biofresh
Gemengd: veldsla van de Zonnekouter, Chinese kool van ’t Zilverleen; pastinaak van Ourobouros; rode kool van ’t Livinushof; appel jonagored, peer conference van Van Eykeren; appelsien via Biofresh
Fruit: appel jonagored, peer conference van Van Eykeren; appelsien moro (Es), clementines (Es), Banaan (Do) via Biofresh
Brood: 1ste voltarwebrood; 2de zonnepitbrood; 3de 8-granenbrood
Aardappelen: volgende levering op 14/2

Recepten

Chinese koolsalade: gebruik hiervoor het botergele malse deel van de kool.
Maak een vinaigrettesaus, en meng hierin gesnipperde ui of paprika. Snijd het binnenste van de kool overdwars in smalle reepjes, en meng ze in de vinaigrette. Dien meteen op.
Meer geschikt voor kinderen wordt het als je vinaigrette maakt met citroensap in plaats van azijn, en de ui of paprika vervangt door fijngeraspte wortel.
Groentecurry met chinese kool, venkel en champignons (Hilde Coucke)

Nodig: 1 ui, 1 paprika, 1 courgette, 1 wortel, 1 chinese kool, 3 à 4 champignons, bosje verse kruiden, 1 bokaal kikkererwten, 1 doosje (soja)room of amandelmelk of kokosmelk, gekookte geurige basmatirijst, peper en zout, gember, kurkuma en kerrie

Snij elk van deze groenten (de hoeveelheid die je wil) in blokjes.
Fruit een uitje met wat look, een beetje kerrie, kurkuma en gember(of één van beide) in een stevige scheut olijfolie en roer dit gedurende enkele minuten in de wok. Doe er vervolgens de groenten bij, eerst de hardste, daarna de zachtere en wok er maar op los. Steeds op hoog vuur en bij je pan blijven.
Kruid met peper en zout en voeg de uitgelekte kikkererwten toe. Laat nog even sudderen. Voeg (soja)room toe naar believen.
Werk af met de verse kruiden: peterselie, kervel, koriander, basilicum of bieslook (je kiest er eentje, elk zal een aparte touch geven aan dit recept), en serveer met de rijst.


Potage crème de navets
Nodig: 450 g kleine knolrapen,25 g boter,1 tl lepel grof zeezout,225 g kruimige aardappelen,900 ml water,zwarte peper en nootmuskaat,300 ml melk,4 el (opgeklopte)slagroom,1 el fijngesneden peterselie, 2 gebakken croûtons
Schil de rapen en aardappelen en snij ze in kleine stukjes. Smelt de boter in de soeppan, voeg de rapen erbij en stoof zachtjes; omdraaien zodat ze helemaal met boter bedekt zijn. Zout toevoegen en deksel op de pan en 10 minuten laten doorkoken.
Voeg het water erbij en de aardappelblokjes, kruiden met nootmuskaat en peper en met deksel op de pan zachtjes 30 minuten laten sudderen. Deksel van de pan en 10 minuten iets vocht laten verdampen door het vuur iets hoger te zetten.
Met de mixer pureren, melk toevoegen en terug aan de kook brengen. De room en de peterselie erdoor roeren. Verdeel de croûtons op de borden en giet de soep erover.

Smakelijk! An