Groentesprokkels week 38

Beste abonnee,
“En de boer, hij boerde voort. Zelfs dat is niet meer zeker.” Dit zei Phara De Aguirre na de reportage van Panorama over de ratrace van supermarkten naar zo laag mogelijke voedingsprijzen waar de boer uiteindelijk de dupe van is. Voor wie het niet gezien heeft:
Het ruikt naar slavernij, waarbij de supermarkten de boeren voor voldongen feiten zetten, ze tegen elkaar uitspelen, en uiteindelijk producten kopen aan prijzen waar de boer zijn kosten nog niet eens van kan betalen. Laat staan er iets aan overhouden. Of ze elders kopen, en de boer er mee laten zitten. Tot die uiteindelijk failliet boert, depressief wordt, en zelfs niet alleen uit zijn bedrijf, zijn levenswerk, maar ook uit zijn leven stapt… tristesse alom in onze eens zo bloeiende landbouwcultuur. En de consument gaat – vaak onbewust – mee in dat verhaal, want waarom zou je je voedsel duurder betalen als het goedkoper ook kan?

Op de Zonnekouter boeren we alleszins voort, dat is zeker. En dit mede dankzij jullie, de consumenten. Door jullie engagement als abonnee en de oprichting van de cvba, waar sommigen onder jullie reeds deel van uitmaken, hebben we een eigen economisch model wat de Zonnekouter onafhankelijk maakt van die hele ratrace. Hiervoor onze grote dank. Door een wekelijks abonnement te nemen of door te participeren in de cvba zijn we in staat een rendabel bedrijf te voeren en tegelijkertijd kwaliteit en zorg voor de grond die we bewerken naar voor te brengen.
Hoewel we hier bewust naartoe zijn gegroeid, helpt een schrijnende docu als die van Panorama ons er nog eens aan herinneren en bevestigt het waarom precies we het anders willen en waarom het anders moet.

Op ons boerderijfeest gaven we een eerste aanzet om jou als consument nog meer deel te maken van ons (én dus ook jullie) landbouwverhaal. Voor wie er niet bij was: ons cvba mo(nu)ment werd gefilmd (dank u An!); het resultaat verschijnt binnenkort op onze site.
De tweede aanzet vind je in je pakket: je krijgt nu ook de kans om sympathiserend vennoot van De Zonnekouter cvba te worden, en hiermee de nieuwe en oude boer(inn)en alhier te ondersteunen bij jullie voedselproductie. We hebben hiervoor 200 aandelen van 250 euro in de aanbieding; je kan intekenen voor één of meerdere aandelen via de folder, of ook via onze website www.dezonnekouter.be. Hier vind je ook de statuten van de cvba.

Dit engagement is misschien wel het sterkste antwoord op zo’n wrange Panorama reportage: door uw verbinding met de Zonnekouter toont u uw kracht als consument, en levert u een concrete bijdrage aan een duurzame toekomst voor de landbouw! Arne en An

Samenstelling pakket :

De tomaten in het klein pakket zijn een mengeling van Zonnekoutersoorten. We hadden er iets te weinig, en hebben er wat moeten bijkopen via de biologische groothandel. In elk pakket zit één zo’n tomaat; de andere zijn van ons… Proef en zie het verschil!

Klein: tomaten van de Zonnekouter (en 1 via Biofresh), rode kool van de Zonnekouter; warmoes van Ourobouros; suikermais van de Kollebloem; prei van Goed ter Heule; wortelpeterselie van Vanderhauwert
Groot: rode kool, kervel, courgette, wortel Oxhella van de Zonnekouter; warmoes van Ourobouros; prei, ijsbergsla van Goed ter Heule; wortelpeterselie van Vanderhauwert
Gemengd: kervel, rode kool van de Zonnekouter, prei van Goed ter Heule; wortel-peterselie van Vanderhauwert; peer conference, appl elstar van van Eykeren; kiwi (It) via Biofresh
Fruit: peer conference, appl elstar van van Eykeren; kiwi (It); druiven lavallée (F) via Biofresh
Brood: 1ste 6-granenbrood; 2de rijstbrood; 3de voltarwe desembrood
Aardappelen: volgende levering op 10/10

Recepten

Kervelsaus : lekker bij granen, suikermais, of aardappelen met worteltjes, of bij gestoofde peterseliewortel. Maak een witte ragoutsaus, en roer vlak voor het opdienen 3-4 e.l. zeer fijn geknipte kervel erdoorheen. Breng op smaak met wat citroensap.
Prei in vinaigrette
Nodig: 800g verse preistengels met groen van 1 à 1,5 cm dik, 1 liter bouillon, 3 delen slaolie, 1 deel dragonazijn, 1 eetlepel kappers, 1 zeer fijngesneden sjalot, peper en zout
De prei bijsnijden (wortels eraf en hard groen een beetje inkorten). De bouillon aan de kook laten komen in een pan die de prei in zijn geheel kan bevatten en de prei daarin gedurende een 10-tal minuten pocheren (voel met een mespunt of hij juist gaar is).
Bereid een vinaigrette van de olie, de azijn, een scheutje bouillon, afkruiden met peper, zout, de kappers (evt vervangen door een kl. dijonmosterd) en de sjalot en over de prei gieten. Enkele uurtjes laten trekken. Fris opdienen.
Rode salade met warme lookaardappeltjes
Nodig: 500g gekookte aardappelen, ¼ rode kool, 150g veldsla, 1 (rode)ui, 1 teentje look, 3 e.l. olijfolie, vinaigrette, zout
Snij de gare aardappels in schijfjes of blokjes, bestrijk een bakplaat met olijfolie en pers de look erover uit. Verwarm de oven op 200°C, verdeel de aardappelen over de bakplaat en grill ze goudbruin (af en toe keren).
Snij ondertussen de kool en de ui in zeeeer dunne reepjes, meng ze met de veldsla, en overgiet met vinaigrette. Bestrooi de aardappelen met kruidenzout en schep ze door de salade.