Groentesprokkels week 32

Beste abonnee,

Onze tomatenoogst is eindelijk begonnen!

P1000819comp

En het is elk jaar toch weer een aangename verrassing: die vollere, rijkere smaak van niet geforceerde, evenwichtig bemeste en rijpgeplukte tomaten kan toch best wel concurreren met de oogst van onze zuiderburen; zeker nu ze al die zonnewarmte hebben gehad. Proef en oordeel zelf!

Ook de inmaak van de 2dekeustomaten gaat vandaag van start, dus binnenkort mag je weer opgelegde tomaten in jullie vakantiepakketten verwachten.

De snijbonen en komkommers geraken over hun hoogtepunt heen; de planten hebben zo intens vrucht gedragen en zoveel van zichzelf gegeven dat ze beginnen ‘slijten’. De spintmijten nemen hier en daar al over, zuigen het resterende sap weg uit blad en vrucht en bedekken alles met een waas van fijn rag, opkuisers aan het werk!

Buiten genieten alle gewassen van die zalige afwisseling van regen en zon, ze kunnen nu ongestresseerd verder groeien en laten het beste van zichzelf zien. Een mooie belofte voor de komende herfst en winter…

Op de boerderij zit alles nog in vakantieregime: altijd wel een medewerker (of twee) op vakantie, veel oogstwerk, minder pakketten en klanten maar veel groenten en veel geregel… We kunnen er ook wel van genieten, van het mooie weer en de overvloed aan schone groenten, en de kinderen thuis, maar soms verlang ik wel naar wat meer regelmaat, wanneer alles weer wat meer vanzelf kan lopen; dat geeft toch meer rust in het hoofd!

Vakantieregelingen:

* Trappenhuis: heel de zomervakantie leveren we jullie groenten in de fietsenstalling van het stedelijk buurtcentrum Lousbergs, de Tarbotstraat 61A, tussen 16u en 19u. !!

* Muide: op 9/8 is het buurtcentrum gesloten, je kan dan je pakket gaan afhalen bij Shirin Van Eenooghe, Makelaarsstraat 5

* Blandijn: op 16/8 is de Blandijn gesloten en leveren we geen pakketten, die week wordt afgetrokken van de augustusrekening

Vanaf 1 oktober zoeken we weer een chauffeur om onze pakketten elke vrijdag in Gent rond te voeren met een camionette. Voorwaarden zijn: rijbewijs B, een goeie rug, concentratievermogen en wekelijks engagement.

Neem hiervoor contact op met Walter Coens, 09/380 47 51, 0486/74 66 75

!!! Na de zomer, op zondag 15 september,  vieren we onze (hopelijk)  rijke oogst met een boerderijfeest voor al onze klanten, teamleden, abonnees, vrienden. Noteer alvast!

Samenstelling pakket

Klein: sla, tomaten, courgette, wortelen van de Zonnekouter, rode biet, spitskool, stengelui van de Kollebloem, warmoes van Ourobouros

Groot: sla, tomaten, courgette, wortelen, komkommer, snijbonen van de Zonnekouter, rode biet, spitskool, stengelui van de Kollebloem, warmoes van Ourobouros

Gemengd: tomaten, venkel van de Zonnekouter, rode biet, broccoli van de Kollebloem; blauwe bes van Pur fruit; pruimen (Es), banaan (Do, FT) via Biofresh

Fruit: blauwe bes van Pur fruit; pruimen (Es), druiven victoria (It), banaan (Do, FT) via Biofresh

Brood: 1ste 6-granenbrood; 2de lijnzaadbrood; 3de voltarwebrood

Aardappelen: volgende levering op 16/8

Recepten

Rode bietenkwark met komijn en verse munt (te gebruiken als broodbeleg of bij granenkoekjes) (recept van Peter Vandermeersch; www.dezonnekeuken.be)

Nodig: 850g rode bietjes, 500g magere kwark, zeezout, olijfolie, gemalen komijn, gemalen peper, verse muntblaadjes

Kook de rode bietjes in de schil tot ze zacht zijn. Giet het water af en laat ze afkoelen; dan kun je gemakkelijk de schil er afwrijven. Snij de bietjes in stukjes en doe ze in de blender.   Voeg de kwark, wat zout, olie en de kruiden toe aan de blender en mix alles tot een gladde smeerbare substantie.

Spitskoolsalade

Nodig: ½ spitskool, 1 pijpui, 1 tomaat; vinaigrette van olijfolie, kruidenazijn, zwarte peper, zout

Snij de kool in fijne reepjes, de pijpajuin in ringetjes en de tomaat in stukjes. Meng alles met een vinaigrette van olijfolie en kruidenazijn (of balsamico), voeg zout en peper toe naar smaak.

Jamaicaanse salade

Nodig: 400g spitskool (of chinese kool); 200g ananas (in stukjes), 75g cashewnoot (ongebrand), 2 el. zonnebloemolie; 1 el. appeldiksap; 1 el. gedroogde kokosnoot

Snijd spits- of chinese kool in dunne reepjes. Meng er de ananasstukjes doorheen. Rooster de cashewnoten korte tijd in een droge koekepan. Maak een sausje van olie en diksap en schep dit samen met de cashewnoten door de kool en ananas. Strooi er de kokos overheen.

Smakelijk! An