Groentesprokkels week 31

Beste abonnee,

Wegens een nog altijd voortdurende komkommerexplosie in de serre (en courgetteontploffing ernaast) krijgen nu de gemengde pakketten een extra komkommer cadeau: vorig weekend geoogst, en nog best lekker, maar ietsje slapper, laat dus niet te lang liggen!

Dit jaar lijkt het of er veel meer mensen dan andere jaren op vakantie zijn, we hebben veel meer groenten te oogsten dan pakketten te vullen… Ook krijgen we veel last minute afmeldingen, wat uw boerin toch wel de nodige stress bezorgt om alles gepast geregeld, besteld en geoogst te krijgen… Dus lieve mensen: graag tijdig een seintje, en als je terug thuiskomt is veel groenten eten de boodschap!

 

Door al die overvloedige regen is onze waterreserve alweer behoorlijk aangevuld, zowel ondergronds als in ons reservoir, de groenten kunnen hun geluk niet op, je ziet ze groeien! Het is nu wel even puffen hier buiten op ‘t land, zeker omdat die ontelbare zandkorreltjes als een groot verkruimeld kwartskristal al dat zonlicht nog eens extra reflecteren: niet echt een goed idee om nu romantisch blootsvoets in de groenten te gaan werken (we zitten hier letterlijk op hete kolen!).

Maar dat kiezel waaruit al die zandkorreltjes bestaan brengt ook lichtkwaliteit in de bodem, in onze gewassen. Zandbodems staan er dan ook om bekend om niet de grootste oogstopbrengsten te leveren (ook is de bewaarbaarheid van wintergroenten hier minder goed); maar leveren wel de groenten met de fijnste smaak. Wat minder groeikrachtig dus dan op die overdadige leem- en kleibodems, wat ingehouden, meer gericht naar afrijping, met ontwikkeling van een fijner aroma, geur en smaak. De kunst voor een zandboer bestaat erin om de groeikracht in zijn bodem telkens goed aan te zwengelen door een degelijke organische bemesting, want zonder een volwaardig uitgegroeide groente geen opbrengst, en dus ook geen fijne smaak…

Een leem/kleiboer daarentegen moet dan weer meer moeite doen om ook in zijn snelgroeiende gewassen die lichtkwaliteit tot zijn recht te laten komen (kiezel is immers ook onderdeel van zwaardere gronden), om het gewas zich niet te laten verliezen in eindeloos groeien; en het tijdig te laten ‘rijpen’.

In de biologisch-dynamische landbouw gebruiken we hiervoor homeopatische preparaten die de planten helpen om dit evenwicht te vinden: koemestpreparaat op de ingezaaide gronden helpt het jong gewas gezond en evenwichtig uitgroeien; kiezelpreparaat op de volgroeide planten helpt de voedingskwaliteit ontwikkelen. Het is nu dus volop kiezeltijd!

Vakantieregelingen:

* Trappenhuis: heel de zomervakantie in de Tarbotstraat 61A, tussen 16u en 19u.  

* Muide: op 2/8 en 9/8 is het buurtcentrum gesloten, je kan dan je pakket gaan afhalen bij Shirin Van Eenooghe, Makelaarsstraat 5, tussen 16u en 19u.

* Blandijn: op 16/8 is de Blandijn gesloten en leveren we geen pakketten, die week wordt afgetrokken van de augustusrekening

Vanaf 1 oktober zoeken we weer een chauffeur om onze pakketten elke vrijdag in Gent rond te voeren met een camionette. Voorwaarden zijn: rijbewijs B, een goeie rug, concentratievermogen en wekelijks engagement.

Neem hiervoor contact op met Walter Coens, 09/380 47 51, 0486/74 66 75

!!! Na de zomer, op zondag 15 september,  vieren we onze (hopelijk)  rijke oogst met een boerderijfeest voor al onze klanten, teamleden, abonnees, vrienden. Noteer alvast!


Samenstelling pakket

Klein: wortelen, komkommer, eikenbladsla, courgette, prinsessen van de Zonnekouter; koolrabi van de Kollebloem; tomaten van pcg/Zonnekouter

Groot: komkommer, kropsla, courgette, prinsessen, venkel van de Zonnekouter; broccoli, koolrabi van de Kollebloem, tomaten van pcg/Zonnekouter

Gemengd: kropsla, komkommerkadootje, prinsessen, courgette van de Zonnekouter; blauwe bes  van Pur fruit; tomaten van pcg/Zonnekouter, abrikozen (F), meloen Galia (Es) via Biofresh

Fruit: blauwe bes, rode aalbes van Pur fruit; abrikozen(F), meloen charentais (F)via Biofresh

Brood: geen: de bakker is op vakantie (26/7 en 2/8).

Aardappelen: volgende levering op 16/8

Recepten

Taboule met courgette

Nodig: 1 kop couscous, 2 koppen water, 2 tomaten, 1 paprika, 2 courgettes, 1 ui, 1 teentje look, 2 augurkjes, verse kruiden (bieslook, kruizemunt of korianderblaadjes (niet samen gebruiken), peterselie), olijven, feta, vinaigrette met olijfolie en kruidenazijn (of citroen)

Rooster even de couscous in wat olijfolie en voeg 2 koppen kokend water toe met wat zout. Van het vuur halen en laten zwellen (Voor de liefhebbers kan er ook wat komijnzaad in). Maak een vinaigrette. Snij de groenten en kruiden heel fijn, pers de look en meng alles door de vinaigrette. Maak de couscous met een vork rul en roer ze door de groenten. Snij de feta in stukjes en meng ze met de olijven door de couscous.

Courgetteslaatje

Nodig: komkommer, courgette, mosterd, citroen, olijfolie, verse gesnipperde koriander, zout/kruidenzout

Rasp komkommer en courgette zeer fijn, en roer de andere ingrediënten er doorheen

Smakelijk! An