Groentesprokkels week 19

Beste abonnee,
Je zal het nooit anders zien: net op ’t ogenblik dat we al die warmteminnende boontjes, komkommers, courgettes en pompoenen moeten zaaien wordt het koud en nat… dan maar voorzaaien in perspotjes in de serre. Het is wat omslachtiger, al dat pottenpersen en uitplanten, maar we zijn er wel zeker mee dat alles zal kiemen en groeien. Terwijl rechtstreeks uitzaaien buiten voor erg onaangename verrassingen kan zorgen: het zaad kan liggen rotten, muizen en duiven kunnen zich tegoed komen doen aan zo’n uitgezaaid feestmaal… met als gevolg een erg schamele oogst!
We zitten nu ook volop in de voorbereiding van een nieuwe geboorte: de oprichting van cvba De Zonnekouter. De overgang van familiebedrijf naar coöperatie met werkende vennoten, met daarbij nog een hele schare potentiële consument-aandeelhouders in ’t verschiet die mee de Zonnekouter kunnen helpen dragen. Dat voelt als een pak minder gewicht op onze schouders! Maar eerst moeten we nog door heel wat knopen: regelingen om die overgang vlot te laten verlopen, alles in statuten gieten, samen overleggen hoe we onze toekomst verder gaan vormgeven.
Van wij tweeën naar vijf zelfstandige vennoten, allemaal verschillende persoonlijkheden, maar we hebben wel iets gemeen: we zijn alle vijf gebeten door dezelfde microbe. Die ons, geboeid door wat groeit en leeft, godganse dagen met plezier het Zonnekouterland doet afkruipen en doorwoelen. Die ons jaar in jaar uit datzelfde ritueel van de bodem bewerken, haar vruchtbaar maken, zaaien, planten, wieden, schoffelen, oogsten doet uitvoeren. Die ons vervult van de drang om de aarde te verzorgen en haar geheimen te doorgronden. Die ons drijft om gezond voedsel te willen telen voor onze consumenten, hen deelachtig en bewust te maken van de wondere wereld van het landleven, en hen zelfs te vragen engagementen aan te gaan met boeren en boerderijen. Om uiteindelijk door dit verbond onze landbouw en elkaar een mooiere toekomst te kunnen geven.
Enkelen onder ons hadden die microbe al op erg jonge leeftijd te pakken, en waren als kind niet weg te slaan van koeien en geiten melken, maaien en hooien. Sommigen zijn besmet geraakt bij andere culturen waar boeren dicht bij de natuur nog deel van het dagdagelijkse leven is. Of door gewoon te beginnen werken op zo’n stuk levend land. Om dan te merken dat je het land veel kunt geven, dat het jou nodig heeft, maar dat het jou ook zoveel kan terugschenken, dat het je voedt en inspireert.
Het is ongeneeslijk, er zijn geen remedies voor, behalve onze weg (duidelijk een boerenwegel!) te volgen, en ons te laten inspireren door de biologisch-dynamische landbouw. En de handen in elkaar slaan, omdat we samen meer kunnen dragen (en weten en ontdekken en ervaringen delen en vrije tijd maken en werk verzetten en uitdenken en plezier maken…) dan alleen. Wat we bij deze dan ook zullen doen, op de Zonnekouter cvba, wat de toekomst ook moge brengen!

Samenstelling pakket

Klein: rettich van Ourobouros; rucola, koolrabi van Hebben; sjalot van ’t Livinushof; prei (B), rode krulsla (B), champignons (Nl) via Biofresh
Groot: krop/krulsla, venkel van de Zonnekouter; rettich van Ourobouros; rucola, koolrabi van Hebben; sjalot van ’t Livinushof; prei (B), tomaten (B) via Biofresh
Gemengd:rettich van Ourobouros; koolrabi van Hebben; appel Pinova van Warmonder-hof; champignons (Nl), rode biet (B), avocado (Es), wijnsien Moro (It) via Biofresh
Fruit: appel Pinova van Warmonderhof; appelsien (Es), avocado (Es), pompelmoes (Tur) via Biofresh
Brood: 1ste 6-granenbrood; 2de rozijnenbrood; 3de voltarwe desembrood
Aardappelen: agria van ‘t Livinushof

Recepten

Gevulde koolrabi (uit het VELT-kookboek)
Nodig: 2 kleine (of 1 grote) koolrabi, 200g champignons, 1 kleine ui, 1dl soyaroom, 1 k.l. kervel, 1 e.l. olijfolie, zout, peper
Schil de koolrabi en stoom ze gaar. Snipper de ui, snij de champignons in plakjes, bak samen in olijfolie, en kruid met peper en zout. Hak de kervel fijn en meng ze door de soyaroom.
Hol de gare koolrabi met een scherpe lepel lichtjes uit (gebruik het vruchtvlees in de soep), en vul met de champignons. Schenk de kervelroom in een ovenschaal en plaats de koolrabi’s hierin. Plaats 10’ in een voorverwarmde oven (200°C)
Koolrabitip: als je de bladeren in flinterdunne reepjes snijdt, kun je ze ook roerbakken

Rettich met kruidenkaaskwark (tip: het rettichblad kan je ook roerbakken!)
Nodig: 1 rettich, 225 gr magere kwark, 3 el geraspte pittige kaas, 3 el fijngeknipte tuinkruiden zoals bieslook, peterselie, selderij, dragon, dille, peper & weinig zout ,paprikapoeder
Schil de rettich en snij deze in plakken van 1 cm dikte. Meng de kwark met de kaas, tuinkruiden, peper & weinig zout en paprikapoeder. Spuit op elke plak rettich een rozet kruidenkaaskwark en garneer met een beetje paprikapoeder.

Rettich-, prei en wortelsalade
Nodig: 1 kleine rettich,1 appel,4 geschrapte worteltjes,2 eetlepels citroensap,1 prei,zout, peper, tl fijngehakte munt,1 el fijngehakte peterselie, 6 el. slaolie.
Schil de rettich en de appel. Rasp de rettich, de appel en de worteltjes op een grove rasp. Voeg het citroensap toe. Snijd de prei in smalle ringen. Voeg de prei, wat zout en peper, eventueel de suiker, de munt, de peterselie en de slaolie toe. Schep alle ingredienten door elkaar en laat de smaken tenminste 15 minuten intrekken.

Smakelijk! An