Groentesprokkel week 6

Beste abonnee,
Deze week stond het erf vol met vreemde entiteiten: camionettes, een enorme kraan, container en een troep werkmannen. De achterkant van het dak van de schuur werd namelijk vernieuwd. Door het af en aan rijden van dat zwaar geschut ligt het hier nog modderiger achter de schuur. Het is ploeteren en glijden met de oogst!
Ons werkgerief werd verzameld naar het voorste stuk van de schuur waardoor het wat zoeken was op alle gebied en we onze draai verloren…
Het doet wat met een mens, zo’n ingrijpende ‘operatie’.
Een boerderij kan je trouwens best vergelijken met een levend organisme.
Zoals in de mens allerlei processen met elkaar samenhangen, vaak zonder dat we dat
in de gaten hebben, zo werkt dat bij een bedrijf ook. Aan de hand van de menselijke anatomie en fysiologie kan het boerenbedrijf van alle kanten onder de loep genomen worden. Zo kan je als boer zicht krijgen op wat met elkaar samenhangt, wat wel en niet (meer) werkt, wat er ontbreekt of juist teveel is in de huidige bedrijfssituatie. Het gaat dus om veel meer dan enkel een financieel gezond bedrijf.
De Nederlandse Joke Bloksma heeft het hierover in het ‘Werkboek Gezond Landbouwbedrijf’ dat in 2008 door het Louis Bolk Instituut werd uitgegeven.
Joke Bloksma heeft 30 jaar gewerkt tussen boeren en boerinnen inzake onderzoek, onderwijs en coaching. Samen met agrarische ondernemers probeert ze alle losse snippers in het bedrijf aan elkaar te smeden, waardoor een meerwaarde ontstaat die een levend geheel biedt.
Niet toevallig werd onze Lien dan ook deze week geopereerd aan haar vinger.
Ze had er al een hele tijd last van en moest voor deze kleine ingreep onder het mes.
De middelvinger van haar rechterhand zal een tijdje ingepakt zitten. Voel je niet geaffronteerd als ze die naar je opsteekt ;).
En verder begint het seizoen stilletjesaan op gang te komen. Vorige week werden de eerste radijzen gezaaid, deze week de raapsteeltjes, een nieuwe teelt hier.
Sinds vorige week – en tot halfweg april – doe ik 2 dagen per week stage bij een kleinfruitteler in Afsnee, waar delaatste jaren ook jullie aardbeien vandaan komen.
Deze stage staat in het teken van mijn opleiding bij Landwijzer. Vanaf volgend jaar wil ik hier met een stukje kleinfruit beginnen, zodat er ook fruit van eigen bodem in jullie fruitabonnement komt te zitten.

Groeten en smakelijk iedereen! Katrien

Samenstelling pakket

Klein: veldsla van de Zonnekouter; witte kool, wortelen, sjalot van ‘t Livinushof; witlof van Vander Hauwert; knolselder van Van Haaren; broccoli via Biofresh (Es)
Groot: veldsla, postelein van De Zonnekouter; witte kool van de Kollebloem; wortelen, sjalot van ‘t Livinushof; witlof van Vander Hauwert; knolselder van Van Haaren; broccoli via Biofresh (Es)
Gemengd: spruiten van de Zonnekouter, rode biet van de Kollebloem; witlof van Vander Hauwert; knolselder van Van Haaren; appel jonagored van Van Eykeren; peer Conference (B), wijnsien moro (It), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel jonagored van Van Eykeren; peer Conference (B); appelsien moro (It), kiwi (It), clementines (Es) via Biofresh
Brood: 1ste voltarwebrood; 2de rijstbrood; 3de 8-granenbrood
Aardappelen: volgende levering op 13/2

Recepten

Witte kool met pompoen
Nodig: 1 ui, 400g witte kool, 100g pompoen in blokjes, 1 e.l. olie, 1-2 t.l. karwijzaad of ½ t.l. komijnzaad of een snuifje peper, basilicum, ½ dl room.
Snij de kool doormidden en snij de helften in fijne reepjes (of schaaf ze). Verwarm op een matig vuur in een pan met dikke bodem de olie met de ui en smoor de ui glazig. Voeg kool met zout en kruiden toe, en smoor dit onder af en toe omscheppen tot de kool glazig is en gaat slinken, maar laat hem niet verkleuren. Leg de pompoenblokjes op de kool en blus met 1,5 dl water. Doe het deksel op de pan en laat op een laag vuurtje gaarstoven (20-30 min). Roer het gerecht flink door als de pompoen gaar is, zij bindt dan ook het kookvocht. Breng op smaak met basilicum en room.
Variatie: Jagerskool (zonder pompoen): Laat eerst in de olie 50g magere spekblokjes uitbakken en smoor een fijngesneden teentje look en gekneusd mosterdzaad (ipv komijnzaad) met de ui mee.

Witte kool met uien, gestoofd
Nodig: Een kleine witte kool, 1-2 e.l. olie of boter, 1 t.l. karwijzaad, 1 grote ui in ringen, bouilon (en laagje van 1cm in de pan, ½ t.l. zout, snuifje peper
Snij de kool overlangs doormidden, verwijder de harde stronk, en. snij ze in vrij grove stukken. Verwarm in een apart pannetje op een matig vuur de olie met de karwij en de ui, en smoor ze glazig. Voeg bouillon en zout toe, en giet het mengsel over de kool. Zet het deksel op de pan, breng aan de kook en laat gaarstoven (20-40 min afhankelijk van het seizoen). Houd het vuur laag en bedruip de kool tijdens het stoven 2 keer met het stoofvocht.
Variatie: vervang de karwij door 1-2 t.l. kerrie of gestampt mosterdzaad.