Groentesprokkel week 47

BAZAR op de Steinerschool Gent (Kasteellaan 54) op zaterdag 23 november
De BAZAR is een gezellige winterhappening die elk jaar op eind november plaats vindt in (én ten voordele van) de Steinerschool te Gent. Dit jaar gaat de BAZAR slechts één dag door, maar we maken er dan wel een top-editie van!
Lekker eten en drinken, fijne muziek, animatie voor jong en oud, concerten, diverse standjes met o.a.; speelgoed, kledij en heel wat originele kerst- en andere producten, een spetterende fuif, natuurproducten, … zijn slechts enkele van de vele redenen waarom u zeker een kijkje moet komen nemen. De Zonnekouter staat er bovendien ook met een groentekraam!
De geschenkenbeurs is doorlopend open van 10u tot 20u. In de Jazzbar zorgt vanaf 20u een liveband voor een sfeervolle avond. We sluiten de Bazar af met een spetterende fuif, van 21u tot in de vroege uurtjes … Kortom: een explosie van creativiteit, artistieke en culinaire hoogstandjes, warme interactiviteit en zoveel meer. Iedereen welkom!

Velt Leieland organiseert :

Vegetarisch koken met chef vegetarisch restaurant Avalon

Op 30/11/2013 van 10u00 tot 12u30 op de Zonnekouter

In deze kookles bereiden we een volwaardige maaltijd met seizoensgroenten. We gebruiken daarbij heerlijk veel groenten van de bio-boerderij en maken er een kleurig, smaakvol geheel van. Er wordt een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht aangeboden. We koken en eten samen en ruimen samen op. U krijgt ondertussen deskundige begeleiding van de chef van restaurant Avalon uit Gent: Bart Poelvoorde.

Inschrijven bij mieke.roelens@telenet.be of 09/380 48 10 tot zaterdag 23 november.

Prijs: 20 euro (recepten en eten inbegrepen),

te storten op rekeningnr van VELT-leieland: 469-4159941-44

Beste abonnee,

Op jaarlijks denkweekend geweest met al onze Vroenteboeren en -boerinnen; altijd een intens gebeuren waar we tijd nemen om eens samen terug en vooruit te blikken, onze samenwerking (en alles wat dat met zich meebrengt) onder de loep te nemen, de pijnpunten proberen oplossen en zoeken naar nieuwe wegen. Met daarbij dit jaar de hamvraag: wat vraagt de landbouw van de toekomst, waar staan we als Vroente voor; welke relatie zoeken we met onze consumenten? In een bio-verkooplandschap dat zich uitstrekt van CSA-bedrijven voorgefinancierd door de consumenten, over vaste boerderijabonnementen, zelfoogstbedrijven, pakketten op bestelling, pakketten op maat, wekelijkse bestellingen, leveringen aan huis, kopen wat en wanneer je wil…
Willen we werken aan bewustwording, verder zoeken naar klanten die bereid zijn zich te engageren, te verbinden, te laten leiden door het land, en zich creatief aanpassen aan de productie, in ruil voor een zo gevarieerd mogelijk aanbod, de zekerheid van een goede kwaliteit groenten tegen een betaalbare prijs? Zeker niet altijd de gemakkelijkste weg voor de klant, of toch? Gebaseerd op wederzijds vertrouwen: voor ons boeren wel een werkbaar systeem dat onze boerderijen zekerheid en toekomst biedt, ons energie geeft, en ruimte laat voor het ontwikkelen van kwaliteit in ons leven, in de groenten, op ‘t land.
Of leggen we de drempel lager en willen we tegemoetkomen aan meer vrijheid van keuze in deze moderne tijden; de huidige computertechnologie schept immers heel wat mogelijkheden op dit vlak. Maar lopen we dan niet het risico dat het computersysteem met ons gaat lopen, dat we veel energie verliezen met ingewikkelde distributiesystemen, dat we meer handelaar dan boer te worden. Dat het engagement verwatert (hebben we als mens niet altijd de drang om de gemakkelijkste weg te zoeken als die ons mogelijk gemaakt wordt?), dat we terug met overschotten blijven zitten op ons land. Dat we ons niet meer gesteund en gedragen voelen, de grond onder onze voeten verliezen?
Is het kiezen tussen de twee, of is er een combinatie mogelijk? En wat is op lange termijn het meest vruchtbaar voor ons boeren, voor de landbouw, voor onze voeding, voor de wereld?
Wij kiezen in ieder geval voor een zo dicht mogelijke band met onze klant-consument;
wegen zoeken om dit in de praktijk brengen blijft een constante uitdaging!

Samenstelling pakket

Klein: postelein, andijvie, pompoen van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem; witlof van Vander Hauwert; ajuin van ’t Livinushof; bloemkool (B) via Biofresh
Groot: veldsla, prei, selder, andijvie van de Zonnekouter; aardpeer, boerenkool van de Kollebloem; ajuin van ’t Livinushof; bloemkool (B), wortelen (B) via Biofresh
Gemengd: veldsla van de Zonnekouter, knolselder, rode biet van de Kollebloem, appel jonagored van Van Eykeren; bloemkool (B), banaan (Do,FT), appelsien (Es) via Biofresh
Fruit: appel jonagored, peer conference van Van Eykeren; appelsien (Es), avocado (Es), banaan (Do,FT) via Biofresh
Brood: 1ste 8-granenbrood; 2de rozijnenbrood; 3de speltbrood
Aardappelen: volgende levering op 6/12

Recepten

Rode bietensoep: een receptje van erg gesmaakt door groot en klein:
Een gelijke hoeveelheid rode biet, wortelen en appelen samen gaarkoken in kippebouillon. Mixen, op smaak brengen met peper, zout en kerrie.
Voor een feestelijke afwerking kan je het serveren met een toefje licht opgeklopte room en garnaaltjes.
Andijviesoep
Nodig: 1 andijvie, wit van 3 preien, 3 sl. olie, 25g meel gekneed met wat boter, 3 sl. shoyu, 1,5 l. water
Snij de groenten fijn en fruit in olie tot alles zacht is geworden. Doe er water bij en laat gedurende 20 min koken, bind met het meel en laat nog even doorkoken. Mix en breng op smaak met peper en zout.