Groentesprokkel week 39

Jaarcursus Natuurlijk Imkeren  –  Dec 2013 -> Sept 2014

Naar aanleiding van de groeiende vraag naar natuurlijk imkeren in en rond de biologische landbouw, hebben Landwijzer en Bee Yourself intensief samen gewerkt aan een jaarcursus die je voorbereidt op je eigen start als natuurlijk imker. Hierin wordt aangeleerd om in en rond de biologische landbouw duurzaam en respectvol te imkeren op het ritme van de bijen, hoe je de bij haar immuniteit en vitaliteit terug kunt geven, en hoe je een bij-vriendelijke omgeving kunt creëren.

De cursus start op vrijdag 13 december 2013 en gaat steeds door op vrijdagen op de bd-boerderij ‘De Zonnekouter’.  Meer info op  www.landwijzer.be/cursussen/natuurlijk-imkeren

Beste abonnee,

Er broeit weer wat op de Zonnekouter. Sinds 2 jaar organiseert Landwijzer hier ism Bee Yourself hun jaarcursus Natuurlijk Imkeren. Het eerste jaar konden ze voor het praktijkgedeelte terecht in de bijenhal van de Brielmeersen in Deinze, maar vorig jaar werden ze genoodzaakt om hun bijenvolkeren te verhuizen naar de Zonnekouter. Wij zijn het project en de bijen erg genegen, en wilden ze graag verwelkomen, maar waren daar toen niet echt op voorzien… Bijenkasten onder de blote hemel vormen niet echt een probleem voor de bijen, maar wel voor de cursisten: om in dit Belgische klimaat op de lesdagen aan de bijen te kunnen werken is een deugdelijk afdak onontbeerlijk gebleken… Daar komt binnenkort verandering in!

DSCN4197bijenhal ontwerp1comp

We hebben de beroepsafdeling van de Steinerschool van Lier bereid gevonden om als stageproject een heuse educatieve bijenhal te komen bouwen in de boomgaard op de grond van vzw Land-in-zicht. Om de cursus betaalbaar te houden gaan we voor de aankoop van het constructiehout op zoek naar sponsoring. De opbrengst van het boerderijfeest gaf al een eerste mooie aanzet! Heeft iemand nog ideeën ?!?

Samenstelling pakket

Klein: sla, tomaten, courgette, roodlof van de Zonnekouter; (bleek)selder, prei van de Kollebloem; broccoli van PCBT

Groot: sla, wortelen oxhella, roodlof, rode kool van de Zonnekouter; koolrabi, prei van de Kollebloem; nieuwzeelandse spinazie van Ourobouros; rode paprika van PCG Kruishoutem.

Gemengd: wortelen Oxhella van de Zonnekouter, prei van de Kollebloem; pastinaak van Ourobouros,broccoli van PCBT;pruimen(Es),druiven Italia(It) en bananen(Do)via Biofresh

Fruit: appel Alkmene van Van Eykeren; pruimen (Es), druiven Lavallée (Fr) en fairtradebananen (Do) via Biofresh

Brood: 1ste voltarwebrood; 2de zonnepitbrood; 3de 6-granenbrood

Aardappelen: volgende levering op 11/10

Recepten

Risotto met gebakken roodlof en walnoten

Nodig: 200 g. risottorijst, 2 el. olijfolie, 3 sjalotjes (gesnipperd), ½ teentje knoflook, gehakt, 3 dl. rode wijn, 5 dl. bouillon, 8 bladeren roodlof, peper, zout 75 g. walnoten

Verhit de olijfolie in een pan en bak hier de gesnipperde sjalotjes en de knoflook in tot ze licht gekleurd zijn. Voeg de risotto toe en bak deze 1 minuut mee. Blus af met de rode wijn. Blijf in de risotto roeren en voeg steeds een beetje bouillon toe zodat de risotto niet droog kookt, maar ook niet onderstaat. Hij is gaar als hij nog een beetje beet heeft. Doe wat olijfolie in een braadpan, snijd de roodlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern, en bak beetgaar met wat peper, zout en citroensap. Serveer de risotto met de gebakken roodlof met wat gebroken walnoten.

Nieuw-Zeelandse spinazie of Tetragonia is geen familie van spinazie, maar kan op een gelijkaardige manier bereid worden; het smaakt wel iets zuriger en leent zich meer tot wokgerechten. De driehoekige blaadjes zijn dik en vettig, de stengeltoppen kan je mee klaarmaken, van de oudere dikkere stengels moet je de bladeren afstropen.

Nieuwzeelandse spinazie met linzen
Nodig: 1 el. olijfolie, 2 uien in ringen, 3 tenen knoflook, fijngehakt, 90 gram bruine linzen, 500 ml water, grote hand vol spinazie, gewassen, zout, komijn,  zwarte peper
Verwarm de olie in een grote gietijzeren pan, fruit de ui tot deze  begint te kleuren, voeg de knoflook toe. Doe dan de linzen en het water erbij, breng aan de kook en kook voor 10-20 minuten tot de linzen zacht worden. Voeg tenslotte de laatste 5 minuten de fijngehakte spinazie en de komijn erbij. Breng op smaak met peper en zeezout.  

Groentelasagne (uit het VELT-kookboek)

Nodig: 200g lasagne, enkele selderstengels, 3 stengels prei, 2 struikjes broccoli, 200g tomatensaus, 2 uien, 2 teentjes look, 3 dl bechamelsaus, 80g gemalen emmenthaler, 3 el. olijfolie, 1 laurierblad, 1 kl. provencaalse kruiden, 1 el. oregano, zout, peper

Breng water aan de kook en kook de lasagne voor. Snij intussen de groenten fijn, verhit de olijfolie en fruit gesnipperde ui en geperste look. Voeg de overige groenten, een weinig water en laurier toe, laat beetgaar stoven, en voeg de tomatensaus en de kruiden toe. Stoof verder gaar, laat de groenten uitlekken en vang het vocht op. Maak een bechamelsaus met melk en dit kookvocht; hierdoor zal hij roze kleuren.

Olie een ovenschaal in, en leg beurtelings een laag lasagne en een laag groenten. Eindig met lasagne, en giet deze als laatste over de lasagne. Bestrooi met kaas en plaats 10’ in een voorverwarmde oven (200°C)

Smakelijk! An