Groentesprokkel week 35

Beste abonnee,

Volgende week wordt alles weer op de normale plaatsen geleverd, en kan hier de administratieve rust weerkeren. Net op tijd, want er breken enkele hectische weken aan op andere vlakken: onder en rond het nieuwe afdak moet beton gegoten, er komt alsmaar meer oogstwerk aan, en al dat feesten vraagt ook heel wat voorbereiding!

 

Deze week vind je de uitnodiging voor ons boerderijfeest (15 september!) in ’t pakket
Men zegge het voort!

Om gewoon af te komen hoef je niets te laten weten, wil je ’s avonds lekker blijven eten moet je je wel op voorhand inschrijven (de plaatsen zijn beperkt!) via mail; betalen doe je ter plekke.

 

Sam De Decker (professioneel en bevlogen archeoloog, uitpluizer, ex-jnm-er, enthousiast verteller,… ) heeft zich toegelegd op het ontdekken van de geschiedenis van deze plek, en wil dit op het boerderijfeest graag met jullie delen met een Cultuurhistorische landschapswandeling (start: 14u, duur: ongeveer 2u). Hij neemt je mee op een verrassende tocht langsheen het veld en leert om met een nieuwe blik naar het landschap te kijken. Dit landschap is immers het resultaat van een lange geschiedenis en zit vol met sporen die herinneren aan dit verleden. Sommige zichtbaar en duidelijk te herkennen, andere goed verborgen en slechts te ontdekken door een ijverige speurder…

Kortom: een ontdekkingsreis dicht bij huis!

 

!! We zoeken ook nog een zestal vrijwilligers die mee willen helpen om de dag goed te laten verlopen: op zaterdag helpen uitruimen en klaarzetten; de dag zelf één of twee uurtjes helpen met afwas/bonnetjesverkoop; of ’s avonds (rond een uur of negen) helpen opruimen. Met wat extra helpende handen blijft het voor iedereen leuk!

 

Voor wie volgend weekend al wat in de sfeer wil komen, kan in Gent naar het Fair Festival: op zo 8 september van 10-19u aan DOK Gent. Je vindt er op de Eco-markt een hele verzameling mensen die met allerhande boeiende en duurzame projecten bezig zijn in het Gentse (waaronder ook uw toegewijde boer en boerinnen). Daarnaast kan je ook genieten van Veggie food en BBQ, en zijn er verschillende workshops en kinderanimatie.

www.fairfestival.be!

Samenstelling pakket

Klein: sla, tomaten, courgette, prinsessen, roodlof (radicchio) van de Zonnekouter, suikermais, broccoli van de Kollebloem

Groot: sla, tomaten, courgette, prinsessen, roodlof (radicchio), wortelen, komkommer van de Zonnekouter, suikermais, groene selder van de Kollebloem

Gemengd: tomaten, venkel, prinsessen van de Zonnekouter, suikermais van de Kollebloem; appel summerred, druif italia, meloen cantaloupe via Biofresh

Fruit: blauwe bes van Pur fruit; appel summerred, druif italia, meloen cantaloupe via Biofresh

Brood: 1ste voltarwebrood; 2de walnotenbrood; 3de 6-granenbrood

Aardappelen: volgende levering op 13/9

Recepten

Suikermais

Dit is een zoete zachte variëteit van de mais die deze maanden ons Vlaamse landschap verbergt. Je kunt ze eten in de plaats van aardappelen of rijst.

Kook de kolven 20 minuten in kokend water(mét de groene bladeren er rond, dan blijven de korrels smakelijker, en blijven de kolven langer warm; en zonder zout, anders worden de korrels taai en rimpelig!). Verwijder de bladeren en de draden, en eet uit het vuistje. Je kunt er wat boter op smeren en zout op strooien. Of je kunt de gekookte kolven ook lichtjes roosteren in wat boter met zout. Heerlijk!

Of je kan de korrels er af wippen en in een slaatje verwerken.

Roodlof (Radicchio) slaatje

Nodig: roodlof, zonnepitten, olijfolie, balsamico azijn, kruidenzout, peterselie

Snij het roodlof fijn. Rooster de zonnepitten. Maak een vinaigrette van de olie, balsamico en (kruiden)zout en meng alles door elkaar. Bestrooi met gesnipperde peterselie. Je kan er ook wat gekookte maiskorrels (zie vorig recept) onder mengen, of gebakken oesterzwammen.

Risotto met wortelen en selder

Nodig: (risotto)rijst, 1 liter bouillon,  50 gr boter/olijfolie,  1 ui,  enkele wortelen, wat selder, 1 dl droge witte wijn (of rode wijn), enkele saffraandraadjes, wat witte vis…

Smelt de helft van de boter in een hoge pan. Fruit daarin de gehakte ui gedurende enkele minuten. Doe er de rijst bij en roer 1 minuut dooreen, tot de rijstkorrels glazig worden.  Giet de wijn erbij. Als de wijn bijna volledig opgenomen is door de rijst , voeg je wat bouillon toe.  De bouillon moet heet blijven om het kookproces van de rijst niet elke keer te stoppen. Voeg ook de wortelen en selder toe (en evt. andere groenten).

Voeg eventueel andere ingrediënten toe na een minuut of 5. Telkens de bouillon door de rijst opgenomen is, doe je er opnieuw een kleine hoeveelheid warme bouillon bij.  Je kan eventueel de bouillon in één keer toevoegen,  maar vergeet niet af en toe te roeren.

Proef na ca. 15 minuten : de rijst moet “al dente” zijn,  je moet de “kern” van de rijstkorrel nog kunnen bijten, maar hij mag niet te hard meer zijn.  De kooktijd hangt af van de soort rijst.  Voeg eventueel nog wat zout bij.
Je kan eventueel op het einde wat Parmezaanse kaas toevoegen en ondermengen.

Smakelijk! An