Beste abonnee,
Volgende week wordt alles weer op de normale plaatsen geleverd, en kan hier de administratieve rust weerkeren. Net op tijd, want er breken enkele hectische weken aan op andere vlakken: onder en rond het nieuwe afdak moet beton gegoten, er komt alsmaar meer oogstwerk aan, en al dat feesten vraagt ook heel wat voorbereiding!
Deze week vind je de uitnodiging voor ons boerderijfeest (15 september!) in ’t pakket
Men zegge het voort!
Om gewoon af te komen hoef je niets te laten weten, wil je ’s avonds lekker blijven eten moet je je wel op voorhand inschrijven (de plaatsen zijn beperkt!) via mail; betalen doe je ter plekke.
Kortom: een ontdekkingsreis dicht bij huis!
!! We zoeken ook nog een zestal vrijwilligers die mee willen helpen om de dag goed te laten verlopen: op zaterdag helpen uitruimen en klaarzetten; de dag zelf één of twee uurtjes helpen met afwas/bonnetjesverkoop; of ’s avonds (rond een uur of negen) helpen opruimen. Met wat extra helpende handen blijft het voor iedereen leuk!
www.fairfestival.be!
Klein: sla, tomaten, courgette, prinsessen, roodlof (radicchio) van de Zonnekouter, suikermais, broccoli van de Kollebloem
Groot: sla, tomaten, courgette, prinsessen, roodlof (radicchio), wortelen, komkommer van de Zonnekouter, suikermais, groene selder van de Kollebloem
Gemengd: tomaten, venkel, prinsessen van de Zonnekouter, suikermais van de Kollebloem; appel summerred, druif italia, meloen cantaloupe via Biofresh
Fruit: blauwe bes van Pur fruit; appel summerred, druif italia, meloen cantaloupe via Biofresh
Brood: 1ste voltarwebrood; 2de walnotenbrood; 3de 6-granenbrood
Aardappelen: volgende levering op 13/9
Suikermais
Dit is een zoete zachte variëteit van de mais die deze maanden ons Vlaamse landschap verbergt. Je kunt ze eten in de plaats van aardappelen of rijst.
Kook de kolven 20 minuten in kokend water(mét de groene bladeren er rond, dan blijven de korrels smakelijker, en blijven de kolven langer warm; en zonder zout, anders worden de korrels taai en rimpelig!). Verwijder de bladeren en de draden, en eet uit het vuistje. Je kunt er wat boter op smeren en zout op strooien. Of je kunt de gekookte kolven ook lichtjes roosteren in wat boter met zout. Heerlijk!
Of je kan de korrels er af wippen en in een slaatje verwerken.
Roodlof (Radicchio) slaatje
Nodig: roodlof, zonnepitten, olijfolie, balsamico azijn, kruidenzout, peterselie
Snij het roodlof fijn. Rooster de zonnepitten. Maak een vinaigrette van de olie, balsamico en (kruiden)zout en meng alles door elkaar. Bestrooi met gesnipperde peterselie. Je kan er ook wat gekookte maiskorrels (zie vorig recept) onder mengen, of gebakken oesterzwammen.
Risotto met wortelen en selder
Nodig: (risotto)rijst, 1 liter bouillon, 50 gr boter/olijfolie, 1 ui, enkele wortelen, wat selder, 1 dl droge witte wijn (of rode wijn), enkele saffraandraadjes, wat witte vis…
Smelt de helft van de boter in een hoge pan. Fruit daarin de gehakte ui gedurende enkele minuten. Doe er de rijst bij en roer 1 minuut dooreen, tot de rijstkorrels glazig worden. Giet de wijn erbij. Als de wijn bijna volledig opgenomen is door de rijst , voeg je wat bouillon toe. De bouillon moet heet blijven om het kookproces van de rijst niet elke keer te stoppen. Voeg ook de wortelen en selder toe (en evt. andere groenten).
Voeg eventueel andere ingrediënten toe na een minuut of 5. Telkens de bouillon door de rijst opgenomen is, doe je er opnieuw een kleine hoeveelheid warme bouillon bij. Je kan eventueel de bouillon in één keer toevoegen, maar vergeet niet af en toe te roeren.
Proef na ca. 15 minuten : de rijst moet “al dente” zijn, je moet de “kern” van de rijstkorrel nog kunnen bijten, maar hij mag niet te hard meer zijn. De kooktijd hangt af van de soort rijst. Voeg eventueel nog wat zout bij.
Je kan eventueel op het einde wat Parmezaanse kaas toevoegen en ondermengen.