groentesprokkel week 28

Beste abonnee,

De zomeroogst is eindelijk begonnen, met bij ons heel veel sla, snijbonen, venkel en wortelen, de eerste komkommers, courgetten, basilicum en kerstomaatjes; voor de grotere tomaten en prinsessen: nog even geduld. Bij onze Vroentecollega’s (op de Kollebloem en Ourobouros) groeien volop lekkere zomerkooltjes  (koolrabi, Chinese kool, spitskool), tuinbonen, rode bieten, warmoes, andijvie, pijpajuin … de eerste zaaiingen zijn er door de koude te traag gegroeid, waardoor ze nu samen oogstklaar zijn met de tweede zaaiing… net nu er zoveel klanten op vakantie vertrekken (ze weten niet wat ze missen)…dus rekenen we op de thuisblijvers om dat allemaal te helpen opeten!

Vanaf nu dus veel eigen Vroentegroenten in jullie zomerpakketten!

De vroege aardappelen op de Kollebloem zijn nog net iets te klein om al te oogsten, dus stellen we de levering nog één of twee weken uit, dan groeien en rijpen ze lekkerder uit. In jullie aardappelabonnement heb je al 6x aardappelen gehad, dus nog 6x tegoed; net gepast om jullie vanaf 26/7 elke 4 weken terug aardappelen te bezorgen.

 

Vakantieregelingen (en ’t zijn er nogal wat!)

* De biobakker gaat op vakantie en bakt geen brood op 26/7 en 2/8. Het brood voor die weken wordt afgetrokken van de juli- en augustusrekening.

 

* Trappenhuis: heel de zomervakantie leveren we jullie groenten in het depot van voedselteam Macharius, in de fietsenstalling van het stedelijk buurtcentrum Lousbergs, in de Tarbotstraat 61A, tussen 16u en 19u. !! Let wel op: zorg dat je je pakket van de goede stapel neemt, en niet met de pakketten van het voedselteam gaat lopen!!

 

* Gentbrugge: van 19/7 t/m 2/8 is de WW gesloten

– op 19/7 en 2/8 kun je je pakket afhalen bij Jeroen en Katrien Couck in de Tennislaan 90; op vrijdag tss 16u en 21u

– op 26/8 kun je je pakket afhalen bij Johanna Verpoort, Tweekapellenstraat 19, op vrijdag 16u-18u en op zaterdag 10u-12u.

 

* Muide: op 2/8 en 9/8 is het buurtcentrum gesloten, je kan dan je pakket gaan afhalen bij Shirin Van Eenooghe

 

* Blandijn: op 26/7 en op 16/8 is de Blandijn gesloten en leveren we geen pakketten, die weken worden afgetrokken van de juli- en augustusrekening

* Maaltebrugge: op vr 19/7 enkel af te halen tussen 10u en 14u, of op zaterdag 20/7 (op vr na 14u is het depot niet meer toegankelijk, er wordt gefilmd!)

* Onze boerderijwinkel is heel de vakantie open op vrijdagnamiddag (14u-19u) en zaterdagmorgen (9u-12u), behalve op zaterdag 20/7, dan zijn we gesloten.

Vanaf 1 oktober zoeken we weer een chauffeur om onze pakketten elke vrijdag in Gent rond te voeren met een camionette. Voorwaarden zijn: rijbewijs B, een goeie rug, concentratievermogen en wekelijks engagement.

Neem hiervoor contact op met Walter Coens, 09/380 47 51, 0486/74 66 75

!!! Na de zomer, op zondag 15 september,  vieren we onze (hopelijk)  rijke oogst met een boerderijfeest voor al onze klanten, teamleden, abonnees, vrienden. Noteer alvast!

Samenstelling pakket

Klein: sla, venkel van de Zonnekouter; koolrabi, Chinese kool van de Kollebloem; tuinboon van Ourobouros; tomaat van Hebben; komkommer van PCG Kruishoutem/de Zonnekouter

Groot: wortelen, sla, komkommer van de Zonnekouter; koolrabi, Chinese kool, landkers van de Kollebloem; courgette van het Zilverleen/de Zonnekouter; tomaten, aubergines van Hebben

Gemengd: snijboon, venkel van de Zonnekouter; koolrabi van de Kollebloem; tomaten van Hebben; stekelbes van de Bezegaard; kersen, nectarines via Biofresh

Fruit: ; stekelbes van de Bezegaard; kersen, nectarines, meloen charentais via Biofresh

Brood: 1ste 8-granenbrood; 2de  sesambrood; 3de zuurdesem-voltarwebrood

Aardappelen: volgende levering waarschijnlijk op 26/7

Recepten

Koolrabisoep met landkers
Nodig: ajuin, koolrabi, landkers, bouillon, peper, olijfolie, sojasaus.
Fruit de ajuin in olijfolie, voeg er de in blokjes gesneden koolrabi bij, met water en bouillon, kook gaar, mix de soep, en breng op smaak met peper en sojasaus. Snij de landkers in dunne reepjes en strooi ze in de soep (niet meer laten koken).

Koolrabi-courgettesalade
Nodig: 1 koolrabi, 200 g courgette, 50 à 75 g walnoten, 3 els. walnotenolie, 1 el. citroen of limoensap, 3 els. (soja)room
Was of schil de koolrabi, was de courgette en rasp grof, en schep door elkaar. Hak de noten grof of breek ze en doe samen met de olie en het citroensap in een kom. Schep de groenten erbij, smaak af met zout en laat de salade 30 à 60 minuten marineren.
Schenk er naar keuze de room over.

Smakelijk! An