Beste abonnee,
Buiten ziet het land er almaar groener en gevulder uit, en zorgt de ingezaaide strook bijenplanten voor kleur en bij- en hommelvertier. Binnen in de serre beginnen alle vruchten zich te vormen, met hier en daar een schijntje rijping. En onze dieren bezorgen ons ook verrassingen: een anarchistische kip verscheen plots ten tonele met 12 avontuurlijke kuikens, en Brenda de koe baarde zowaar een tweeling: Gerard en Geraldine. Hopelijk een voorteken voor een vruchtbaar groenteseizoen!
* Onze boerderijwinkel is heel de vakantie open op vrijdagnamiddag (14u-19u) en zaterdagmorgen (9u-12u), behalve op zaterdag 20/7, dan zijn we gesloten.
!!! Na de zomer, op zondag 15 september, vieren we onze (hopelijk) rijke oogst met een boerderijfeest voor al onze klanten, teamleden, abonnees, vrienden. Noteer alvast!
Klein: rode krulsla, boswortel, snijbonen van de Zonnekouter; pijpajuin van d’Oosse; warmoes van Ourobouros; bloemkool van PCBT; rode biet via Biofresh
Groot: kropsla, venkel, boswortel, basilicum van de Zonnekouter; tuinbonen van de Kollebloem; pijpajuin van d’Oosse; broccoli van ’t Zilverleen; tomaat van Hebben; rode biet via Biofresh
Gemengd: rode sla, boswortel van de Zonnekouter; courgette van ’t Zilverleen; meloen Galia, kersen, nectarine via Biofresh
Fruit: meloen Galia, appelsien, kersen, nectarine via Biofresh
Brood: 1ste voltarwebrood; 2de koekenbrood; 3de 8-granenbrood
Aardappelen: volgende levering op 12/7
Tuinbonen
Een forse boon die bestand is tegen koude en wind, vroeg in ’t voorjaar kan gezaaid worden, en zelfs kiemt als je de zaden inploegt. De gewatteerde peulen zijn niet te eten; de gedopte boontjes binnenin zijn een delicatesse, rijk aan fosfor, ijzer, en vitamine B en C. Als de bonen te oud worden krijgen ze bij ’t koken een taai dik velletje; je kunt de boontjes er dan gemakkelijk uitduwen door er zachtjes op te knijpen.
Salade van tuinbonen
Nodig: 200g tuinbonen, 1 teentje uitgeperste look, sap van ¼ citroen, 1 e.l. olijfolie, zout, een snuifje chilipoeder, fijngehakte peterselie
Kook de gedopte tuinbonen net gaar in een bodem kokend water (10 –15 min) en laat ze goed uitlekken. Maak een sausje van de ingrediënten, meng met de tuinbonen en bestrooi met peterselie.