Groentesprokkel week 26

Voor de trappenhuisabonnees: Deze week, en ook de rest van de zomervakantie, leveren we jullie groenten in het depot van voedselteam Macharius, in de fietsenstalling van het stedelijk buurtcentrum Lousbergs, in de Tarbotstraat 61A, tussen 16u en 19u. !! Let wel op: zorg dat je je pakket van de goede stapel neemt, en niet met de pakketten van het voedselteam gaat lopen!!

 

Beste abonnee,

Amai, is me dat even schrikken! De vakantie is nog niet begonnen en de voedselteambestellingen zijn zo goed als gehalveerd… twee weken vroeger dan vorig jaar… Terwijl het land net de omgekeerde beweging maakt: alles is door de koude een kleine maand opgeschoven, het oogsten buiten begint nu pas, dus de verschillende gespreide zaaiingen zullen straks allemaal samen klaar zijn!  … Dus hierbij toch een ferme oproep aan alle voedselteamleden om deze zomermaanden niet te vergeten om groenten te bestellen, zodat die hier niet verweesd op het land moeten achterblijven!

Onze abonnees daarentegen zijn goed bezig: bijna iedereen compenseert zijn vakantie met lekkere zomergroenten en fruit. Er was veel vraag om dit te kunnen spreiden over enkele weken, wat bij deze ook mogelijk gemaakt is (zo kan je ook bvb gericht tomaten, komkommers, courgettes, sla of boontjes of zo vragen); we zullen deze zomer eens testen of dit systeem haalbaar is. Op die manier geraakt immers heel onze gulle zomeroogst toch bij jullie, en hebben we minder last van vakantieblues op de boerderij.

 

Deze week hebben we hier met vereende krachten een tandje bijgezet in een groot onkruidoffensief: de plantprei, wortelen en boontjes zijn gewied; de kolen, pompoenen, sla’s en venkel geschoffeld, en de klaver gemaaid. Laat de zomer nu maar komen!

 

Het fruitpakket wacht op meer inlands fruit (ook de aardbeien zitten met een dipje), in afwachting proberen we jullie al twee weken kersen te bezorgen, maar vorige week waren ze ‘plukkevort’ (geplukt in de regen, en op één dag tijd beschimmeld en rot), en deze week zien ze er een beetje uit als abrikozen (foutje van de groothandel …). We kijken dus even hard als jullie uit naar de eerste rode, witte, zwarte, kruis- en blauwe bessen!

 Samenstelling pakket

Klein: rode sla, venkel van de Zonnekouter; raapsteeltjes van de Kollebloem; spitskool van ’t Uilenbos; tomaat, komkommer van Vermeulen; courgette via Biofresh

Groot: rode sla, snijbonen, boswortel van de Zonnekouter; tomaat, komkommer van Vermeulen; warmoes van Ourobouros; courgette (B), bloemkool (B) via Biofresh

Gemengd: kropsla van de Zonnekouter; tomaat, komkommer van Vermeulen; bloemkool van ’t Uilenbos; abrikozen (F), perziken (It), banaan (Do, FT) via Biofresh

Fruit: pompelmoes (F), abrikozen (F), perziken (It), banaan (FT, Do) via Biofresh

Brood: 1ste 6-granenbrood (+ extra rozijnenbol en speltpistolet voor vorige week) ; 2de  lijnzaadbrood; 3de roggebrood

Aardappelen: volgende levering op 12/7 of 19/7 (wanneer ze groot genoeg zijn…)

Recepten

Salade van raapsteeltjes met warme paddestoelen voor 2 personen

Nodig: 100 g raapsteeltjees fijngesneden; 50 g (veld)sla, 175 g paddestoelen naar keuze (shii-take, oesterzwammen en/ of champignons, harde steelaanzet wegsnijden), in plakjes; 1 teentje look; 2 sneden oud brood  ingewreven met de knoflook, in dobbelsteentjes; 2-3 el. Olijfolie, (kruiden)zout en peper

voor de basisvinaigrette: 1-2 el. azijn, zout , peper, 1 tl. mosterd, 6 el. Olijfolie

Voor de vinaigrette: Alle ingrediënten mengen. Eventueel een teentje look toevoegen. Raapsteeltjes en sla mengen. Olie verwarmen en de brood- dobbelsteentjes goudbruin bakken en uit de pan halen. Opnieuw olie verhitten, en op een vrij hoog vuur de paddestoelen bakken; kruiden met zout en peper. De vinaigrette over de salade schenken. De paddestoelen en het brood vervolgens op de salade serveren.

Gebakken rijst met varkensvleesblokjes en spitskool

Nodig: voldoende gekookte rijst, spitskool (in reepjes gesneden), wortelen (overlangs in reepjes), ajuin (in ringen), varkensfilet in teerlingen gesneden (je kan dit ook vervangen door seitan, die voeg je maar toe als de groenten gaar zijn), een stukje fijngehakte verse gember en look, koriander, curry, zout, paprikapoeder, peper, citroen, soyasaus.

Laat olijfolie in een wok of een grote pan met dikke bodem heet worden, en bruin er het vlees in met de gember en de look; kruiden met koriander, curry, zout, paprika en peper.

Voeg de ui toe en laat even stoven, voeg er de worteltjes bij, en na 5 minuten de spitskool. Laat nog een tiental minuten stoven tot alles gaar is (roerbakken!). Voeg de rijst toe en roerbak nog even door. Op het einde kun je ook nog een tomaat in stukjes toevoegen; wat citroensap geeft het geheel een frissere smaak.

Gevulde tomaten met rijst en boontjes

Nodig: 1 kop gekookte rijst, 4 grote tomaten, 200g snijboontjes of prinsesjes), (evt. 150g gehakt), 1 ajuin, gemalen gruyère

Snipper de ajuin en fruit ze in olijfolie. Snij de snij boontjes dwars in fijne reepjes, voeg ze bij de ajuin en stoof gaar op een laag vuurtje (opletten voor aanbranden, desnoods wat water bijvoegen). (Bak het gehakt), meng met de boontjes onder de rijst.

Snij het kapje van de tomaten en hol ze uit (het binnenste kan nog in soep verwerkt worden). Vul de tomaten op met het rijstmengsel, leg bovenop wat gemalen kaas en zet ze in een ovenschotel. Bak 15’ in een voorverwarmde oven (200°)

Smakelijk! An