Groentesprokkel week 25

!! Trappenhuis: vanaf volgende week de hele vakantie in de Tarbotstraat 61A(17u30-19u);

Beste abonnee,
De zomervakantie nadert; hoog tijd voor wie er op uit trekt om even stil te staan bij wat er in die tijd met jouw groenten moet gebeuren… die kunnen we immers niet tijdelijk op non-actief zetten; zeker in de weelderige zomermaanden zijn ze niet te stuiten!
We verrekenen vakantieperiodes ook enkel in natura, omdat we onze lonen niet graag de dieperik zien induiken als iedereen op reis vertrekt.
Misschien hierover wat meer uitleg: We hebben er indertijd voor gekozen om de Zonnekouter volledig uit te bouwen rond rechtstreekse verkoop; om meer verbinding te scheppen tussen boer en consument, tussen stad en landbouw. Om, binnen de Vroente, samen met twee verwante bedrijven groenten en ervaringen uit te wisselen, in een constante zoektocht naar vernieuwing, naar een bezielde toekomst voor de landbouw.
De ene kant van dit verhaal is dat we door die erg korte keten onze klanten wekelijks kunnen verwennen met een grote variatie kraakverse biogroenten met een eigen verhaal en een kleine voetafdruk, van zaadvaste rassen met een eigen kwaliteit, dat we onze teelten kunnen afstemmen op onze consumenten (wat rust brengt op het land en in ons gemoed) en dat we door die wekelijkse afzet ook inkomenszekerheid krijgen.
… De andere kant van dat verhaal is dat we hierdoor ook erg afhankelijk zijn van dat wekelijks engagement van onze klanten, voor de afzet van onze groenten, en dus ook voor ons inkomen…

Dus zoeken we voor onze abonnees naar alternatieven voor tijdens jullie vakanties (jullie mogen gerust meezoeken!):

Voor ons en onze groenten is het de eenvoudigste oplossing om jouw pakket gewoon te laten doorlopen, en over te dragen aan een buur, kennis, letser, suikertante…. Zo geraken onze zomergroenten opgegeten (wat uiteindelijk hun ultieme bedoeling is), en help je onze boerderij mee dragen. Leuke bijkomstigheid is dat je ook anderen laat proeven van bio en van het abonnementen-systeem, én wij hebben er geen extra werk mee… In dit geval hoef je ons niet te verwittigen, maar leg wel goed uit aan je vervanger wat hij of zij mag meenemen (juiste kleur kist!!), zodat er geen vergissingen gebeuren!!

Als je geen vervanger vindt, verwittig je ons minstens een week op voorhand (liefst per mail; zeker niet via de lijsten in het depot, die gaan soms verloren!).
Geef je naam + depot op en de vrijdagen dat je geen pakket wenst. En geef ook aan hoe je de gemiste pakketten wilt gecompenseerd krijgen na je terugkomst):
extra zomergroenten (tomaten, boontjes, komkommers, courgetten, paprika’s hebben we meestal in overvloed, voor wie een voorraadje wil inmaken voor in winterse tijden), of extra fruit- of groentepakketten, zo geraakt al die zomerse weelde toch nog verkocht
– een winkelbon voor in onze boerderijwinkel (vr 14u-19u, za 9u-12u), als je in de zomer (of op 7 september: boerderijfeest!) eens een uitstapje maakt naar ons land.
– een droogwarenpakket, waarbij je kan aangeven wat hierin mag zitten (we hebben hier een groot assortiment bioproducten in onze winkel); indien we al opgelegde zomergroenten hebben (tomaten, snijbonen) steken we die er ook graag in, op die manier krijg je je gemiste groenten in verwerkte vorm.
Die compensatie krijg je dan de week na je vakantie (tenzij je dit anders aangeeft)

! Dit is ook een warme oproep aan al onze voedselteamleden (die ondertussen met al die nieuwe teams al de helft van onze oogst uitmaken en jammer genoeg in de vakantie vaak ‘verdwijnen’), om binnen jullie team creatief om te gaan met onze groenten in de vakantieperiode,en manieren te zoeken om elkaar (en ons boeren)daarin te ondersteunen!

SAM_0277comp

Deze week geen wijn- maar wortelproeverij op de Zonnekouter:
We keurden met de werkgroep Zelf Zaden Telen een wortelproef van gekende en minder gekende rassen, die het Proefcentrum Biolandbouw (Inagro) op enkele biobedrijven uitzaaide. Rauw, gestoomd, en uiteindelijk in de soep… Je zou er nog versteld van staan hoe divers een wortel kan (na)smaken! Van zoet of aromatisch, over rijk en karaktervol naar bitter of flets. Hoe sterk dit ook kan veranderen door ze te stomen, en hoe bitter ze kunnen worden als ze gestresseerd geraakten in hun groei. Om nog maar te zwijgen over de smaakverschillen per grondsoort (of per soort boer(in)?).

Samenstelling pakket

Klein: eikebladsla, snijbonen van de Zonnekouter; bloemkool (B), courgette (B), nieuwe rode biet (B), spinazie (B) via Biofresh
Groot: boswortel, kropsla, venkel van de Zonnekouter; bloemkool (B), courgette (B), nieuwe rode biet (B), nieuwe prei (B) via Biofresh
Gemengd: kropsla van de Zonnekouter; nieuwe rode biet van de Kollebloem; stekelbessen van O’Bio; bloemkool (B), appel junami (Nl), perzik wit (F) via Biofresh
Fruit: stekelbessen van O’Bio; appel junami(Nl), perzik wit(F), appelsien(Es) via Biofresh
Brood: 1ste voltarwebrood; 2de lijnzaadbrood; 3de haverbrood
Aardappelen: volgende levering op 4/7