Groentesprokkel week 24

Beste abonnee,
Drukke wied-, schoffel-, zaai-, oogst- en vooral niet te vergeten: Hooi-tijden!
Arne voelt zich nu hélemaal boer, zo op zijn ijzeren trekpaard het geurige versgemaaide gras kerend, zowel op het Zonnekouterland als bij Joachim en Hadiel; geen onweer kan hem tegenhouden. Om vandaag zo fier als een gieter mooie ronde bollen hooi binnen te rijden.

Een warme oproep

Hooitijd ruikt naar zomervakantie, een periode waar iedereen er graag eens op uit trekt, en wanneer onze groenten het best van al groeien. Dat dit niet altijd zo compatibel is, hebben we in vorige vakanties al mogen ervaren. Vandaar onze warme oproep:

• Voor onze Voedselteamleden:
In de geest van het ‘solid food’ -project vragen we de teamleden om jullie engagement niet mee op vakantie te sturen. Terwijl je weg bent kan je uiteraard onze groenten niet eten; en bestellen voor daarna is ook niet evident. Maar je kan daar wel creatief mee omgaan: door onderling af te spreken binnen het team kan je er bvb wel voor zorgen dat anderen voor jou bestellen, zodat je terug groenten hebt als je terugkeert.
Vorig jaar zijn de teams ‘De Vaart’ en ‘Rabot’ als eerste meegestapt in het solid food -project, met als gevolg dat we sindsien van hen veel constantere bestellingen krijgen, het hele jaar door, dat geeft meer oogst-en inkomenszekerheid voor ons boeren. En wat zij kunnen, kunnen de andere teams ook!

• Voor onze abonnees (alsook de jaarabonnementen van de Voedselteams)
De eenvoudigste oplossing is om als je weg bent jouw pakket gewoon te laten opeten door een buur, kennis, letser, suikertante…. Zo geraken onze zomergroenten geconsumeerd (wat uiteindelijk hun ultieme bedoeling is); leuke bijkomstigheid is dat je ook anderen laat proeven van bio en van het abonnementen-systeem, én wij hebben er geen extra werk aan… In dit geval hoef je ons niet te verwittigen, maar leg wel goed uit aan je vervanger wat hij of zij mag meenemen (juiste kleur kist!!), zodat er geen vergissingen gebeuren!!
Als je geen vervanger vindt, verwittig je ons minstens een week op voorhand (liefst per mail; zeker niet via de lijsten in het depot, die gaan soms verloren!). We verrekenen je vakantieperiodes enkel in natura, omdat we onze lonen niet graag de dieperik zien induiken als iedereen op reis vertrekt.

– Geef je naam + depot op en de vrijdagen dat je geen pakket wenst. En geef ook aan hoe je de gemiste pakketten wilt gecompenseerd krijgen na je terugkomst.
De mogelijkheden (maak het liefst niet te ingewikkeld):
– extra fruit- of groentepakketten, zo geraakt al die zomerse weelde toch nog op
– extra zomergroenten : tomaten, boontjes, komkommers, courgetten, paprika’s hebben we meestal in overvloed, voor wie een voorraadje wil inmaken voor in winterse tijden
– een winkelbon voor in onze boerderijwinkel (vr 14u-19u, za 9u-12u), als je in de zomer (of op za 29 augustus: boerderijfeest!) eens een uitstapje maakt naar ons Zonnekouterland.
– een droogwarenpakket (met bvb lekkere anti-maffiaproducten van Antico Sapore: www.anticosapore.be), of iets anders uit ons breed assortiment bioproducten in onze winkel. Indien we al opgelegde zomergroenten hebben (tomaten, snijbonen) steken we die er ook graag in, op die manier krijg je je gemiste groenten in verwerkte vorm.
Die compensatie krijg je dan de week na je vakantie (tenzij je dit anders aangeeft)

Samenstelling pakket

Klein: kropsla van de Zonnekouter; andijvie, pijpajuin van de Kollebloem; aubergine, trostomaat van PCG; paksoi (B), rode biet gekookt (Nl) via Biofresh Groot: rode krulsla, boswortel van de Zonnekouter; regenboogwarmoes van Ourobouros; pijpajuin van de Kollebloem; aubergine van PCG; rode biet gekookt (Nl), trostomaat (B), koolrabi (B), courgette (B) via Biofresh
Gemengd: kropsla van de Zonnekouter; spinazie van Ourobouros, aubergine van PCG; aardbei, rabarber van Vandevoorde; appel braeburn (Tirol via Onder de appelboom), koolrabi via Biofresh
Fruit: aardbei, rabarber van Vandevoorde; appel braeburn (Tirol via Onder de appelboom), kiwi (It) via Biofresh
Brood: 1ste vbrood; 2de vbrood; 3de vbrood

Recept

Gebakken aubergines
Nodig: 1 aubergine (ca. 350 g) in 1 cm dikke plakken, 2 el. bloem, 1 tl. basilicum of oregano, 4 el. olijfolie, 3 takjes peterselie
Meng de bloem met zout, peper en basilicum/oregano. Wentel de plakken aubergine door de bloem. Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak de plakken aubergine in ca. 8 minuten goudbruin en gaar, keer ze regelmatig. Knip de peterselie erboven fijn.
Je kan door het bloemmengsel ook fijngemalen parmezaanse kaas mengen, dat maakt het korstje nog lekkerder!