Groentesprokkel 9

Beste abonnee, klant, sympathisant

Dat het zeer vreemde tijden zijn hoef ik u wellicht niet te vertellen, maar ik wil het hier liever niet over de gebeurtenissen in de grote wereld daarbuiten hebben (daar zijn kranten veel beter voor geschikt dan nieuwsbrieven). Hier in onze kleine wereld van de boerderij is alles zoals altijd ook in verandering, deze week misschien nog meer dan anders. Jana is na twee maanden terug op het toneel verschenen, Wouter is vanaf u niet enkel meer stagiaire, maar ook boer en Jan bracht zijn laatste dag als boer op De Zonnekouter door. Ik zal Jan missen; hij is een geweldige gesprekspartner en een fantastisch luisteraar, en bovendien een zeer grappige man. Jana zag ik dan weer graag terug omdat zij straalt met een soort licht dat ik nog niet vaak ben tegengekomen, en ook met haar heb ik altijd bijzonder veel plezier op en naast het veld. De combinatie van deze gebeurtenissen zorgde bij mij voor allerlei tegenstrijdige emoties, die toch samenvloeiden tot een vaststelling; namelijk dat het vooral vanwege humor en warmte is dat ik hier graag ben en werk. Ik wil u nu niet wijsmaken dat alles hier altijd alleen louter vrolijkheid is, hier zijn mensen evengoed soms triest en kwaad. Zeker de voorbije winter waren er voor mij ook momenten dat ik mijn goede humeur verloor door de grijze lucht, de nattigheid en de kou. Maar ook op die dagen, wanneer je handen versteend zijn en je vloekend door de modder ploetert, is er altijd ‘s middags het moment waarop iedereen rond de tafel zit en iedereen straffe, grappige of ronduitdwaze verhalen vertelt. Dan ben ik blij dat ik ergens werk waar ik ondertussen al vaker gehuild heb van het lachen dan ik kan tellen. Enfin, ik heb hier niet echt een punt te maken, behalve misschien dit: dat ik hoop dat het ergens op een of andere manier doorsmaakt in de groenten, al dat plezier. En dat alle presidenten van alle landen bij deze uitgenodigd zijn om eens een middag bij ons aan tafel te komen doorbrengen; het kan maar deugd doen.

Hartelijke groeten,
Jannes

Samenstelling pakket

Klein: daikon van de zonnekouter (Vroente), wortel van Livinushof, witloof van Nico Vandervennet, kervel en prei van ’t Goed ter Heule, Broccoli (Es) via Biofresh
Groot: Veldsla en warmoes van de zonnekouter (Vroente), wortel en pompoen van Livinushof, knolselder en pastinaak van de Wassende Maan, preio van ’t Goed ter Heule, venkel (It) via Biofresh.
Gemengd: veldsla van de zonnekouter, kervel en prei van ’t Goed ter Heule, pompoen van Livinushof, topaz van De Fruittuin, clementines (Es) en moro wijn persappelsien (It) via Biofresh
Fruit: jonagold van De Fruittuin, moro perswijnappelsien (It), clementines (Es) en pompelmoes (Es) via Biofresh

Recepten

Prei-Kervelsoep
Nodig: 2 uien, 2 prei, 300g pastinaak, 1 aardappel, 1 bos kervel, groentenbouillon, peper, zout, olijfolie
Fruit de gesnipperde ui in olijfolie, voeg er de prei, pastinaak en aardappelen in stukken gesneden aan toe en laat gaarstoven. Voeg voldoende water toe, alsook de groentenbouillon, laat nog even opkoken en mis de soep. Snipper de kervel fijn en voeg ze bij de soep; laat een 10tal minuten trekken (niet meer laten koken, dan gaat de fijne kervelaroma grotendeels verloren). Breng op smaak met peper en zout.

Daikonkwark
Nodig: 250 gr kwark, 4 el daikon, 2 el gehakte peterselie
Schil en rasp de daikon en meng dit met de overige ingrediënten. Lekker in een belegd broodje of als dit op een toastje.

Witlofsalade met pompelmoes
Nodig: 2 stronkjes witlof, sla, 2 pompelmoezen, 4 e.l. yoghurt of villi, 4 e.l. pompoenpitten
Rooster de pompoenpitten. Snij de pompelmoezen doormidden en haal er de partjes uit (zonder vliezen); meng het vrijgekomen sap met de yoghurt. Snij sla en witlof in reepjes, meng met pompelmoes en saus en strooi er de pompoenpitten overheen.