Groentesprokkel 9

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het ‘stiksof-arrest’ over de uitbreiding van een pluimveestal in Kortessem weekte deze week heel wat meningen los in onze sector.
De impact ervan is immers groot. Even wat duiding: de vergunning voor de uitbreiding van een kippenstal werd vernietigd op basis van de stikstofuitstoot van het bedrijf. Het bedrijf kan volgens de rechter immers niet aantonen dat het nabijgelegen Natura 2000-gebied niet verder wordt aangetast door de uitbreiding.
Het is de eerste keer in ons land dat natuur (eindelijk!) een waarde krijgt en dat vind ik heel belangrijk. Hopelijk wordt hiermee een halt toegeroepen aan het feit dat bomen pas een waarde krijgen eens ze geveld zijn.
De genoemde doemscenario’s waarin nieuwe woonwijken, snelwegen, luchthavens, grote stallen en industriële projecten stilgelegd worden omarm ik met graagte. Misschien is eindelijk de dringende eerste steen gelegd voor de uitbouw van een maatschappij die op een minder dominante en invasieve manier met onze wilde natuur omgaat (wat er nog van rest tenminste). Hopelijk is het het ontspringen van een heldere bron die ons allen meevoert op een mooie reis naar een wereld in transitie.
Het moet wel gezegd: mijn vertrouwen in dit arrest is niet oneindig. In de debatten wordt momenteel met geen enkel woord gesproken over de bio-sector. Vooral boerderijen die op een biodynamische manier aan landbouw doen, creëren een mooie kringloop in nutriënten. Onze koeien bijvoorbeeld eten ons zelf-verbouwde gras/klaver, verblijven in de stal op een bedje stro die ons door De Wassende Maan aangeleverd wordt (omdat zij geen dieren houden). De stalmest vormt de basis van onze bedrijfseigen compost die ter plaatse (zonder transport en de bijhorende CO2-uitstoot) aangerijkt wordt met snoeihout uit onze hagen (koolstofopbouw) en met de groenteresten van het land en de overschotten uit de Lousbergmarkt (afval wordt een bouwstof). Er zijn hier dus géén inputs van bedrijfsvreemde stikstof en fosfaat! Toch worden wij door een eenzijdig en blind beleid genoopt tot het aankopen van stikstof-emissie-rechten (NERS). Er wordt zwaar gespeculeerd in NERS, zelfs immobiliënkantoor verhandelen deze rechten. Ze zijn duur en je hebt er niks aan. Een grotesk resultaat van een mank, absurd en compleet incompetent beleid zonder visie.
Je begrijpt dus mijn bezorgdheid over het vervolg van het stikstofarrest. Worden we in de toekomst verplicht om minder koeien te houden en betaalt de bio-sector op die manier een deel van de rekening van de grote landbouwindustrieën? In Nederland heeft bij mijn weten al zeker een bio-boer zijn activiteiten stop moeten zetten.
Of vallen de oogkleppen van de beleidsmakers eindelijk af en worden gemengde boerderijen als de onze eindelijk aanzien voor wat ze zijn: de boerderijen-van-de-toekomst?
Ik stem alvast voor de tweede optie, vertrek goed voorbereid op mijn bootreisje naar de nieuwe wereld na de transitie én dank de eik in mijn tuin omdat hij nog rechtstaat.
Groetjes
Jan

Samenstelling pakket

De spruiten. Het idee ‘kies je voor het innerlijke of het uiterlijke’ is hier van toepassing. Onze spruiten hebben afgezien van de vorst. Ze hebben zich nog kunnen vormen tot een mooi groot bolletje, maar zijn hun aantrekkelijkheid aan de buitenkant verloren. Hun innerlijke smaak daarentegen blijft lekker. De spruiten voor jullie kuisen tot blinkend groen, bleek titanenwerk. De arbeidskost zou te hoog worden en daarom hebben we besloten de spruiten niet af te keuren op hun uiterlijk. Haal dus twee tot drie velletjes van jullie portie spruiten en geniet volop van hun heerlijke smaak.

Klein: postelein van Hebben; knolselder, prei en bataat van Niemegeers; pastinaak van de Blauwe Spie; kastanjechampignon van Braeckevelt
Groot: spruiten van de Vroente-Zonnekouter; rammenas Red Meat van ’t Groenlof; postelein van Hebben; knolselder, prei en bataat van Niemegeers; rode biet van de Wassende Maan; Venkel (It) via Biofresh
Gemengd: postelein van Hebben; rammenas Red Meat van ’t Groenlof; knolselder van de Zaailing; prei van Niemegeers; kastanjechampignon van Braeckevelt; clementine (Es), avocado (Es) en sinaas Azahar (Es) via Biofresh
Fruit: peer Lucas van Van Eykeren; appel Jonagold via BBO; clementine (Es), avocado (Es) en sinaas Azahar (Es) via Biofresh
Aardappel: Alouette van de Vroente-Kollebloem

Recepten

Rammenas broodbeleg
Nodig: 2 el. Geraspte rammenas, 2 hardgekookte eieren, 1 augurk, 1 kop tamari-plattekaassaus (= 1 kop yoghurt of platte kaas + 2 el. Tamari + 1 gesnipperde sjalot + 2 el peterselie + 1 el bieslook)
Snij de augurk in blokjes, plet de eieren en meng dit alles door de saus.