Groentesprokkel 39

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Vandaag is het mijn laatste dag op de Zonnekouter. Een jaar lang heb ik deel mogen zijn van deze geordende chaos . Dit is de eerste boerderij waar ik echt gewerkt heb en het voelt zoals een eerste lief. Een beetje onwennig zo in het begin, maar ook heel schoon en intens. Later is er meer rust, tijd om te leren en ruimte voor wat twijfel.
Terwijl ik hier aan het schrijven ben, gaat de eerste veldsla de grond in. Jana en Kim doen dat goed zo samen, met hun zorgzame handen. Stilaan maken de zonbehoevende vruchtgewassen in de serre plaats voor de najaarsteelten zoals spinazie, andijvie, selder en kervel. Arne is de composthoop aan het voorbereiden voor het volgende jaar. De mest en en het stro van de koeien werd een heel jaar in de stallen bewaard om nu terug het licht te zien en gemengd te worden met het groentenafval. Buiten op het land is de grasklaver aan het kiemen, die vorige week nog met de hand gezaaid werd. Zo loopt het het hier gewoon door, elke dag opnieuw.
Gedurende dit jaar ben ik er vrij zeker van geworden dat verantwoord boeren een antwoord biedt voor veel van mijn zorgen. Zorgen over het milieu, gezondheid en eenzaamheid. Als ik één iets geleerd heb dit jaar is het wel de kracht van het ‘samenboeren’. Alleen is maar alleen en mensen vullen elkaar vaak wonderwel aan. Danku allemaal, er was hier veel ruimte. Ruimte om mezelf te zijn, te ademen, te leren en eens goed op mijn bek te gaan.
Het is tijd om weer verder te gaan.
Hanne

Samenstelling pakket

Klein: pompoen, rucola van de Vroente-Zonnekouter, chinese kool, rode biet, eikenbladsla of asian salad van de Vroente-Kollebloem; suikermais, pastinaak van De Wassende Maan
Groot: venkel, daikon, spinazie, pompoen van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; bloemkool, paksoi van Koen Weyers; suikermais, pastinaak van De Wassende Maan
Gemengd: kropsla, roodlof, pompoen van de Vroente-Zonnekouter; bleekselder, rode biet van de Vroente-Kollebloem; appel elstar van Van Eykeren; druiven red globe (It), mango (Es) via Biofresh
Fruit: appel elstar, peer conference van Van Eykeren; druiven red globe (It), vijgen (F) via Biofresh

Recepten

Risotto met gebakken roodlof en walnoten
Nodig: 200 g. risottorijst, 2 el. olijfolie, 3 sjalotjes (gesnipperd), ½ teentje knoflook, gehakt, 3 dl. rode wijn, 5 dl. bouillon, 8 bladeren roodlof, peper, zout 75 g. walnoten
Verhit de olijfolie in een pan en bak hier de gesnipperde sjalotjes en de knoflook in tot ze licht gekleurd zijn. Voeg de risotto toe en bak deze 1 minuut mee. Blus af met de rode wijn. Blijf in de risotto roeren en voeg steeds een beetje bouillon toe zodat de risotto niet droog kookt, maar ook niet onderstaat. Proef de risotto regelmatig. Hij is gaar als hij nog een beetje beet heeft. Doe wat olijfolie in een braadpan, snijd de roodlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern, en bak beetgaar met wat peper, zout en citroensap. Serveer de risotto met de gebakken roodlof met wat gebroken walnoten.

Suikermaïs
De zoete zachte variëteit van de mais die deze maanden ons Vlaamse landschap verborgen hield. Laat de kolven niet te lang liggen, anders zetten de suikers om in zetmeel en wordt de korrels melig in plaats van heerlijk sappig.
Kook de kolven 20 minuten in kokend water (mét de groene bladeren er rond, dan blijven de korrels smakelijker en blijven de kolven langer warm; en zonder zout, anders worden de korrels taai en rimpelig!). Verwijder de bladeren en de draden, en eet uit het vuistje. Je kunt er wat boter op smeren en zout op strooien, en eventueel lichtjes roosteren. Heerlijk!