Groentesprokkel 8

Beste abonnee, klant, sympathisant

Deze week hebben de dieren op de boerderij een grotere plek in mijn bewustzijn ingenomen dan normaal het geval is. Nochtans gebeuren in de serre de eerste zaaiingen en de voorbereidingen van de grond …

De varkens zijn verhuisd en dat is toch altijd een belevenis. Varkens bewegen immers niet zoals koeien of schapen dat doen en alles is voor hen een leuk spelletje.
De eerste twee gingen vlotjes mee, hun flaporen belemmerden hun perifere zicht toen ze hun snuiten in een emmer lekkers staken. Tevreden knorrend, volgden ze ons naar hun nieuwe stekje.
De laatste twee, met rechte oren, hadden zin in een robbetje emmer-trekken met de boeren. Gevolg: lege emmer, volle buikjes en vuile boertjes.
Het intellect van zo’n knorretje is ook wel iets bijzonders: tijdens het seizoen hoor je geregeld een krijs omdat een van hen alweer eens in zijn enthousiaste wroeten met z’n neus tegen de schrikdraad botst. Dan denk je: “Zullen ze het nooit leren?”

En ja, ze leren het! Op het moment dat ze verplaatst worden, weigeren ze de grens over te gaan waar ooit de schrikdraad hing. Zelfs met hun neus in een emmer lekker eten, zetten ze het op een krijsen bij het naderen van de imaginaire grens.
Uiteindelijk verzamelen ze toch de moed om hun comfortzone te verlaten, iets waar velen van ons, mensen, iets van zouden kunnen leren…

En eens de varkens in het vrije veld zijn, is het kwestie om tijdig opzij te springen als zo’n krulstaartje naar je toe loopt. Varkens kennen maar een richting: asan rechtut!
Het is een waar plezier om ze guitig te zien rondrennen met flapperende oren en pretoogjes (weg van de boer, leve de vrijheid!) en je gunt hen dat geluk.
Maar uiteindelijk blijven het varkens en wordt de roep van hun knorrende maag een motivatie om nieuwe gebieden te bewonen met nieuwe grenzen, zolang er maar een goed gevulde trog staat.
Geniet van je pakket, er zitten pareltjes in en die zijn niet voor de varkens 😉

Jan

Samenstelling pakket

Klein: postelein, veldsla van de Zonnekouter (Vroente), pompoen van livinushof, pastinaak van De Wassende Maan, groene selder van Hebben, kastanjechampignons van Noppe-Duyck, rode biet van Ambrozijn.
Groot: prei en postelein van De Zonnekouter (Vroente), rode mosterd en paksoi van Hebben, wortel van Livinushof, witloof van Marc Van der Hauwert, rode biet van Ambrozijn, kastanje champignons van Noppe-Duyck, courgettes (It) via Biofresh
Gemengd: veldsla van de Zonnekouter (Vroente), groene selder van Hebben, wortel van Livinushof, rode biet van Ambrozijn, kastanje champignons van Noppe-Duyck, mandarijn (It), avocado (Es) en banaan (Do) via Biofres
Fruit: topaz van de Fruittuin, banaan (Do), mandarijn (It) en kiwi gold (It) via Biofresh

Recepten

Rode bietensoep met gember

Nodig: 500ml bouillon, 800 gr gekookte rode bieten, 5 cm gember, 1 ui, 400ml kokosroom, 0.5 tl karwijzaad, 2 el citroensap, 1 blad laurier, 2 kruidnagels, peper, zout en olijfolie
Verwarm de bouillon? Snij de rode bietjes in stukjes en rasp ze grof. Snij de ui fijn en rasp de gember. Fruit de ui met karwijzaadjes en de kruidnagel, laurier en gember in olie en voeg er de gekookte bietjes en het citroensap aan toe.
Giet er de warme bouillon en kokosroom bij en breng aan de kook. Mix fijn en voeg eventueel nog wat bouillon toer tot de soep de gewenste dikte heeft.
Breng op smaak met peper en zout. Serveer met stukjes rode biet en kokosmelk.

Postelein met feta en oregano
Nodig: 1 sinaasappel, 2 pakken postelein, 2 el citroensap, 4 el olijfolie, 1 bosuitje en ringen, 1 tl kaneel, 2 takjes oregano, 100 g fetakaas.
Sinaasappel wassen en 2 lange repen schil snijden. Halve sinaasappel uitpersen. Een laagje kokend water met zout en sinaasappelschil 5 minuten zachtjes laten trekken. Postelein wassen en grof snijden. Schil uit het water halen en postelein in sinaasappelwater in 2-3 min beetgaar koken. In een kom 2 el sinaasappelsap met citroensap, olie en bosuitje mengen. Dressing op smaak brengen met zout, peper en kaneel. Oregano van takjes plukken en fijnsnijden.
Postelein in zeef goed laten uitlekken, overtollig vocht eruit drukken. Postelein overdoen in warme schaal, dressing en oregano erdoor scheppen. Feta boven postelein verkruimelen.