Groentesprokkel 8

Als je energie op de juiste wijze stuurt
kan je alles bereiken (Nellie Bly, 1890)

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De lente overvalt ons met haar volle geweld, met heerlijk zonnige dagen en uitnodigend land, vol goesting om bezaaid en beplant te worden. Maar we mogen ons als boer niet te vlug laten meeslepen. Het land is mooi aan het opdrogen, maar toch nog net iets te nat om tractor en compostkar te kunnen dragen. Alles heeft zijn tijd, als boer moet je dit kunnen zien en respecteren. Een te vroege start zou schade berokkenen aan de aarde; het is dus een zaak van geduld en goed kijken; wachten op het juiste moment, tot de aarde ons vertelt dat het mag. En ondertussen voorbereid zijn: kuiten en tractor gesmeerd, de compost gerijpt, het zaad aangeleverd.

Gelukkig hebben we ook nog onze grote serre, waar warmoes, kervel, rucola en spinazie de winter hebben overleefd, en de radijsjes al mooi gekiemd staan.
Onze trouwe perspotmachine is van stal gehaald en mag weer draaien op zijn gestage ritme; ideaal voor het meezingen van gospel en bluesnummertjes, en ook voor het zaaien in perspotjes van de eerste slaatjes en koriander. Onze zaadvaste rassen paprika worden vandaag voorgezaaid, en volgende week komt het plantgoed eraan voor de vroegste planting sla, paksoi, venkel.
Dus beste klanten, er is hoop, maar ook jullie geduld zal nog even op de proef worden gesteld. Gelukkig zijn er al wat verwarmde-serretelers actief die ons in afwachting kunnen bevoorraden van fris groen, om zo de slinkende wintervoorraden aan bollen en knollen op te fleuren. En ook Hanne en Jelmer, die je met hun take away zullen laten genieten van hun creatieve aanpak van wintergroenten.

Deze week had ik ook het voorrecht om aanwezig te zijn op de presentatie van de afstudeerwerken van onze Landwijzer derdejaars. Jonge en ook al wat oudere mensen met een roeping, die drie jaar geleden met veel dromen, vragen en twijfels aan de opleiding begonnen, ervaring opgedaan hebben op bestaande bioboerderijen, en nu op de drempel staan van de opstart van een eigen biobedrijf. Ze zijn stuk voor stuk gegroeid, ze staan er helemaal, met een volledig uitgewerkt plan met veel diepgang en realiteitszin en schoonheid, en met veel enthousiasme, en gelukkig nog altijd veel dromen. Ze zullen het nodig hebben om te durven springen, op een eigen plek of bij een bestaande bioboerderij, en klanten te enthousiasmeren die mee met hen in zee willen. Zodat Vlaanderen weer een 20-tal bioboerderijen rijker mag worden.

Ik wens hun veel kracht om hun mooie weg te bewandelen en de juiste keuzes te maken, Nellie Bly indachtig!
An

Winter ontmoet Lente

Hanne en Jelmer zijn op vrijdag 12 maart terug paraat om jullie van een heerlijk afhaalmenu te voorzien. Voor meer informatie bekijk ons evenement op facebook ‘winter ontmoet lente – Take away op de Zonnekouter’ of neem een flyer mee in de winkel en bestel jouw menu via welkom@hanne-jelmer.be.

Samenstelling pakket

Klein: boterrapen van Dieleman; rode kool, ajuin en wortel van ’t Livinushof; groene selder en rucola van Hebben; witloof van Vanderhauwert
Groot: groene selder en spinazie van de Vroente-Zonnekouter; rode kool, ajuin en wortel van ’t Livinushof; oesterzwam van Noppe-Duyck; rucola van Hebben; witloof van Vanderhauwert
Gemengd: rode kool en wortel van ‘t Livinushof; mosterdblad van Hebben; witloof van Vanderhauwert; appel Topaz (Nl), kiw i (It) en banaan (Do, Fairtrade) via Biofresh
Fruit: peer Conference van Van Eykeren; appel Topaz (Nl), sinaas Tarocco (It) en banaan (Do, Fairtrade) via Biofresh

Recepten

Pizza met rode kool, feta en walnoten
Nodig: 2 uien, 2 appels, 1 kleine rode kool, 2el appelstroop, 1dl water, 1dl rode wijnazijn, 1 steranijs, 1 kaneelstokje, 1 kruidnagel, enkele takjes tijm, enkele laurierblaadjes, peper en zout, 1 vel bladerdeeg, 300g feta, een scheutje room, provençaalse kruiden, 100g walnoten, 100g postelein of ander lekker groen
Verwarm de oven voor op 200°C. Smelt de boter. Snij de uien in grote stukken en stoof aan. Schil één appel en rasp ze bij de ui. Rasp er ook de rode kool bij en laat meestoven. Giet er een scheut water bij en breng op smak met de stroop, de rode wijnazijn, de steranijs, het kaneelstokje, de kruidnagel, de tijm, de laurier, peper en zout. Laat het geheel een uurtje rustig garen op een zacht vuur. Ontrol de bladerdeeg en zet er een zwaar gewicht op, zodat bij het voorbakken de zijkanten omhoog kunnen komen. Schuif het deeg 15 minuten in de oven. Doe 200g feta met een scheut room en mix in een blender. Breng op smaak met de Provençaalse kruiden en peper. Haal het deeg uit de oven en verhoog tot 220°C. Snij de tweede appel in schijfjes en bak aan in een pan met een klontje boter. Bedek de bladerdeeg met een laag fetacrème. Leg er de gestoofde rode kool op en werk af met de schijfjes appel. Verkruimel de overgebleven feta over de pizza en bak af voor 15 minuutjes in de oven. Hak de walnoten fijn en was de postelein. Werk de pizza af met de noten en de postelein.