Groentesprokkel 7

Beste abonnee, klant, sympathisant

Vandaag zaaien we de eerste sla voor in de serre. Net op tijd zijn de afgelopen weken de bestelde zaden toegekomen en keurig gecontroleerd zodat we zeker alles klaar hebben om komend seizoen zorgeloos te kunnen zaaien. En in de serre gaan we nog verder aan de slag met zaaien van kervel, raapsteel en prei. Nu de lente zich voorzichtig aandient, voelen we ook nu pas echt de winterrust. De oogsten lopen sterk terug. De spruiten, savooien en schorseneer zijn zo goed als op en met de laatste prei doen we rustig aan.

Ook bij de dieren maken we ons klaar voor de lente. Er staan koeien op stal in de Bunderstraat en hier in de Vossenholstraat. Volgende week verplaatsen we een aantal dieren. De kalveren van vorig jaar worden van de moeder weggehaald zodat de moeders wat op krachten kunnen komen. Ze geven dan geen melk meer en maken zich klaar voor het nieuwe kalf. Alle koeien die moeten kalven komen dan hier in de Vossenholstraat zodat ik ze goed kan opvolgen wanneer ze moeten kalven.

In de Bunderstraat is het al volop lente want daar worden de eerste geitjes geboren. En dit terwijl de kaasmakerij nog een werf is. Pieter en Leen startten er vorig jaar hun eigen melkgeitenhouderij met zuivelverwerking. Na een succesvol eerste seizoen waarbij we van heerlijke kaas mochten genieten, bleek de kaasmakerij al te klein en vlogen ze er opnieuw volop in om te kaasmakerij uit te breiden. Vanaf april mogen we opnieuw de eerste kazen in onze winkel verwachten.

Ondertussen zijn we druk met wilgen knotten. Iedere 5 jaar ongeveer moeten ze geknot worden en dit jaar staan er een dertigtal op de planning. 20 liggen er al plat en komende zaterdag gaan we aan de slag om het hout te verzagen en te verhakselen. Wie wil helpen is welkom op zaterdag van 9 uur tot 16 uur. Best aanmelden via email.

Vele groetjes

Arne

Samenstelling pakket

Klein: veldsla en savooi van De Zonnekouter (Vroente), ajuin en wortel van Livinushof, spruitjes en prei van ‘t goed ter Heule.
Groot: Schorsneren en veldsla van de Zonnekouter, spruitjes en kervel van ’t Goed ter Heule, ajuin van Livinushof, witloof van Marc Van der Hauwert, pastinaak van De Wassende Maan, Venkel (It) via Biofresh
Gemengd: postelein van de zonnekouter (Vroente), spruitjes en prei van ’t Goed ter Heule, witloof van Marc Van der Hauwert, jonagold van de Fruittuin, wijnappelsien pers (It) en kiwi (It) via Biofresh.
Fruit: Conference en jonagold van De Fruittuin, wijnappelsien pers (It) en avocado (Es) via Biofresh.

Recepten

Ajuinsoep
Nodig: 50 gr boter, 600 gr ajuin, laurier, tijm, 1 el bloem, 1 liter bouillon, sneetjes stokbrood en geraspte kaas.
Snij de uien in ringen en stoof ze glazig in de boter. Voeg de tijm toe. Voeg de bloem bij de uien en bak 2 min mee. Voeg de bouillon en het de laurier toe en laat 30 min sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
Snij het stokbrood in stukken van 2cm dik, beleg het met de gemalen kaas en rooster het goudgeel in de oven.

Spruitje-peer ovenschotel met (vegetarisch) gehakt
Nodig: 400gr spruitjes, 500gr aardappels, 2 rode uien, 250 gr kastanjechampignons, 180gr (vegan)gehakt, 1 peer, parikapoeder naar smaak, olie, peper en zout.
Verwarm de oven op 200°C, Breng een grote pan water aan de kook voor de aardappelen en de spruitjes. Kuis de spruitjes en schil de aardappelen en snij in gelijke stukken. Kook de spruitjes samen met de aardappelen ca 5 à 8 min.
Verhit de olie in de pan en bak de ui, de champignons en het gehakt. Kruid met paprikapoeder, zout en peper.
Snij de peer in stukken en schap alle ingrediënten in een ovenschotel. Besprenkel met olie en plaats 10 minuten in de oven.

Winterse soep met spruitjes, wortel, pastinaak en curry
Nodig: 300 gr spruitjes, 1 pastinaak, 2 wortels, 1 grote ui, 2 teentjes look, ½ tl koriander, ½ tl komijn, ½ tl kurkuma, olijfolie, peper, kruidenzout, groentebouillon, 1 potje zure room of yoghurt, verse munt om te garneren.
Maak de spruitjes, wortels en pastinaak schoon. Snijd de spruitjes in 2 of 4 (afh van de grootte), snijd de wortel en pastinaak in stukjes. Pel de ui en de look, snipper ze fijn en roerbak ze samen met de kruiden in de olijfolie. Voeg er de groenten aan toe alsook wat water. Laat alles gaar stoven, voeg indien nodig meer heet water toe. Mix de soep en breng op smaak met bouillon en peper (niet meer laten koken). Werk af met een lepeltje zure room/yoghurt en een plukje verse munt. Serveer goed heet.