Groentesprokkel 7

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is een hele tijd geleden dat ik een nieuwsbrief schreef, en ik blader dus eerst eens door de vorige. Dat Liesbeth vorige week afscheid nam na een half jaar stage kon gelezen worden in haar eigen nieuwsbrief. Ik moet zeggen dat haar passage hier op de Zonnekouter me ook niet onberoerd liet. In haar opsomming van hoe ze ons heeft leren kennen, herken ik mezelf als de late-avond-prater. Als ik voor het slapen gaan nog even het voer voor de koeien schoof, bleef ik vaak hangen in de bureau voor een babbel met Liesbeth. Dat ze specifiek hierheen kwam voor de samenwerking is uniek. Meestal komen stagiaires voor de serre en groentes, omdat we alles rechtstreeks verkopen, omdat we biologisch-dynamisch werken of voor bijvoorbeeld het gemengde bedrijf met plant en dier. Maar inderdaad we werken hier met meerdere mensen samen. Vennoten, medewerkers en stagiaires, maar ook jullie als klanten. En het is dankzij dit samenwerken dat er zoveel gerealiseerd kan worden. De Zonnekouter is ondertussen een divers bedrijf met verschillende takken die zonder de wil om samen te werken niet mogelijk zouden zijn. Het was fijn werken met Liesbeth hier op de boerderij en ik ben benieuwd naar haar verdere pad. Volgende maand start ze een nieuwe opleiding en gaat ze stage lopen aan de Bodemsee op opnieuw een divers landbouwbedrijf met veel mensen.
Nog een nieuwe bedrijfstak in ontwikkeling die nieuwe mensen met zich mee brengt, is het geitenverhaal. We hebben al sinds het begin van de Zonnekouter koeien, varkens en kippen maar geiten zijn nieuw. Over een paar maand proeven we de eerste kazen van eigen bodem. Succes Pieter en Leen! Het is al lang een droom van mij om de koeien te melken en de melk te verwerken tot Zonnekouterzuivel. Dat ik de koeien door inkruising veranderde van vleesras naar dubbeldoelras is tot nog toe de enige realisatie. Maar met Leen erbij als zuivelexpert, ga ik de komende tijd een plan maken om ook het koeienverhaal verder uit te werken. Hoera!
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: aardpeer van de Vroente-Ourobouros; postelein van de Zaailing; broccoli (Es), butternut, trio kiemen via Biofresh; pastinaak van Dieleman
Groot: prei en schorseneer van de Vroente-Zonnekouter; veldsla en ingemaakte tomaat van de Zaailing; broccoli (Es) en trio kiemen via Biofresh; boterraap van Dieleman
Gemengd: veldsla van de Zaailing; pastinaak van Dieleman; bataat van Staelens; broccoli (Es) via Biofresh; peer Doyenne van Van Eykeren; appel Elstar (Nl), sinaas Azahar (Es) en mandarijn (It) via Biofresh
Fruit: peer Doyenne van Van Eykeren; appel Elstar (Nl), sinaas Azahar (Es), mandarijn (It) en kiwi (It) via Biofresh

Recepten

Linzen-broccoli curry
Nodig: 200g linzen, 1 grote broccoli, 2 ajuinen, 2el milde currypasta, 400ml kokosmelk, olijfolie, basmatirijst
Kook de linzen en de broccoli gaar in water en laat uitlekken. Fruit de ui in wat olijfolie en voeg de currypasta toe. Laat even meebakken om de smaken te laten vrijkomen. Giet er de kokosmelk bij en laat even doorkoken. Voeg de gekookte broccoli en linzen toe en roer even kort mee. Serveer met de rijst.

Tiramisu van pastinaak
Nodig: 250g pastinaak, ½ el citroensap, 6el rietsuiker, 1dl opklopbare room, 1 peer, 1dl witte wijn, 60g speculaas
Schil de pastinaken en snij ze in stukjes. Kook ze in 5 minuten gaar, giet af en laat uitlekken. Mix ze met het citroensap en de rietsuiker. Klop de room op. Meng de pastinaak met de room. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij ze in schijfjes. Verwarm de witte wijn met 50g suiker en stoof er de peertjes in. Giet het overgebleven vocht in een apart schaaltje en laat de peren afkoelen. Leg de speculaasjes even in het perenvocht en bedek er de bodem van een schaal mee. Dek af met een laagje peer (hou enkele schijfjes apart). Verdeel de pastinaak room over de schaal en werk af met stukjes van de resterende peertjes. Verkruimel nog een aantal speculaaskoekjes over de tiramisu.

Schorseneren in witte saus
Schil de schorseneren onder stromend water en leg de geschilde wortels onmiddellijk in een badje van water en azijn (dan worden ze niet bruin). Breng water aan de kook met een scheutje melk en zout. Spoel de schorseneren nog eens af en snij ze in blokjes van 5cm en kook ze gaar. Maak een witte saus met een deel van het kookwater. En meng met de schorseneren.