Groentesprokkel

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Als de wind even gaat liggen en de zon er toch plots doorkomt, is het meteen goed raak. Overdag warmt de aarde op als een serre. De nachten durven nog koud te zijn. Daar hebben de ijsheiligen iets mee te maken. Servatius, Bonifactius, Mamertius en Pancratius; namen om bang van te worden. Nog even! Toch staat de weide er zo stralend en mals bij dat je al graag zelf een herkauwer zou willen zijn. Gras, klaver, paardebloem, … alles wordt vakkundig meditatief gekauwd en herkauwd. Hoorns trots de hoogte in, blik geconcentreerd naar binnen gekeerd, een geweldig groot lichaam en een straat als kunstige vliegenmepper.
Op de akker schieten kleine sprietjes groen de hoogte in. Strak op rijen. Voorlopig nog kleine kiemplantjes, maar allen groenten in wording. Het lijkt wel een sportwedstrijd: liefst met zoveel mogelijk handen tegelijk. Knieën op de grond, poep in de lucht, handen strelend over de aarde, vingers als snelle genadeloze sluipmoordenaars, onverbiddelijk voor alles wat niet in het rijtje past en de orde dreigt te verstoren.
Ondertussen wordt er gezongen en gefloten, de wereldorde bediscussieerd, plannen gesmeed en dromen gedroomd. Of gewoon in totale stilte en concentratie verbonden met die handen en de aarde.
Nog een rijtje en we hebben een ijsje verdiend!
Lien

Samenstelling pakket

Klein: venkel, kropsla van de Vroente-Zonnekouter, wortel (BE), pastinaak (BE), broccoli (ES), komkommer (BE) en rode biet (ES) via Biofresh
Groot: venkel en kropsla van de Vroente-Zonnekouter, wortel (BE), pastinaak (BE), broccoli (ES), komkommer (BE) en rode biet (ES) via Biofresh
Gemengd: venkel en kropsla van de Vroente-Zonnekouter, paksoi van Koen Weyers (BE), pastinaak en komkommer (BE) via Biofresh, rabarber van Daniël Van de Voorde, appel topaz (B), appelsien (ES) via Biofresh
Fruit: rabarber van Daniël Van de Voorde, appel topaz (B), appelsien (ES), Meloen (MA), kiwi (IT)via Biofresh

Recepten

Basisrecept: Vierendeel de knollen, en stoof ze gaar (een half uurtje) in een pan met olie en een weinig water. Kruiden met peper en zout of sojasaus, eventueel wat room toevoegen.
Een eenvoudig lekker sausje hierbij : meng in een pannetje 3 eetlepels zure room of villi met drie eetlepels sinaasappelsap en 3 theelepels arrowroot, en laat even koken om de saus te binden.

Venkelslaatje met appelsien – variante
Voor 500g venkel neem je 3 middelgrote appelsienen. Snij de venkel in fijne reepjes; het frisse groen mag er ook bij (verwijder de taaie stengels); snij de appelsien in stukjes.
Maak een sausje van 3 eetl. slaolie, 1 eetl. azijn, 5 eetl. water, 1 eetl. gin, 1 eetlepel honing, zout, peper en eventueel geperste look, en meng alles door elkaar.
Het fijne venkelgroen kan je gebruiken als garnering (ter vervanging van dille), en als kruiderij in de soep.