Groentesprokkel 6

Beste abonnee, klant, sympathisant

Ons zonnestelsel ontstond zo’n 4,5 miljard jaar geleden. Het eerste leven op aarde is 3,5 miljard jaar geleden ontstaan.
Ik ben ervan overtuigd dat de energie die ‘leven’ heet, al die ontelbare jaren generatie op generatie doorgegeven werd.
De ongebreidelde energie op onze jonge aarde waarin vulkanen rotsen en bergen vormden, het ontstaan van een giftige atmosfeer en de ontwikkeling naar de dampkring die we nu kennen.
De geboorte van zeeën en rivieren, van eencellige organismen die zich ontwikkelden tot meer complexe levensvormen, het ontstaan van de vruchtbare bodems waarvan ik er eentje goed ken…
Wieren, algen, bomen, koralen, vissen, insecten en landdieren. De hele evolutionaire lijn heeft zich uitgespannen tot de wereld die we nu kennen. We zijn met z’n allen (en daarmee bedoel ik de hele natuurlijke wereld) samen tot dit punt in de geschiedenis gekomen.
Elk van ons draagt een deel van die ‘oerknal-energie’ in zich en geeft die door aan komende generaties. Het is een energie die ons allen onlosmakelijk verbindt (en deze band verdient meer respect dan hij nu krijgt).
Tijdens een mensenleven lijkt het soms alsof de wereld ophoudt te bestaan, of alsof een van je beslissingen een schokgolf in de tijd zal veroorzaken.
De tijd hier op de boerderij heeft me echter geleerd dat de natuurlijke drang naar evenwicht een heel sterke oerkracht is. Een kracht waarop ik ondertussen heb leren te vertrouwen.
Ik ben door persoonlijke redenen gedreven naar een nieuwe en nog onbekende toekomst. Mijn besluit om de Zonnekouter te verlaten als medewerker was niet gemakkelijk, maar mijn vertrouwen in die sterke oerkracht, vertelt me dat alles met de boerderij (en met mezelf) goed komt.
Dit is dus waarschijnlijk mijn laatste nieuwsbrief die ik je schrijf.
Het deed me deugd om de voorbije jaren mijn kijk op de wereld met je te kunnen delen, dank voor je geduld met mijn – bij wijlen – rare hersenkronkels.
Geniet van je pakket deze week en het ga je goed!

Groeten,
Jan

Samenstelling pakket

Klein: aardpeer van Ourobouros (Vroente), rode kool en wortel van Livinushof, postelein en paksoi van Hebben, kervel van De Zaailing, witloof van Van der Hauwert.
Groot: postelein en daikon van de Zonnekouter (Vroente), aardpeer van Ourobouros (Vroente), rode kool van de Zaailing, pompoen en wortel van Livinushof, prei van de Zaailing, selder en rucola van Hebben en knolselder van de Wassende Maan.
Gemengd: veldsla van de Zonnekouter (Vroente), aardpeer van Ourobouros (Vroente), pompoen van Marc Van der Hauwert, paksoi van Hebben, conference en topaz van De Fruittuin, appelsien (Es) via Biofersh.
Fruit: topaz en conference van de Fruittuin, clementines (Es) en appelsien (Es) via Biofresh

Recepten

De zoete wortelknollen van de aardpeer (bevatten inulinesuikers, geschikt voor diabetici) van een soort zonnebloem (de Engelsen noemen ze ook ‘jerusalem artichoke’: ze smaken wat naar artisjok maar komen wel uit Amerika). De aardpeer is heerlijk te verwerken in soep met een beetje postelein of peterselie, kruiden met peper en zout, maar ook gestoomd of gestoofd in een beetje olie. Gekookt, koud in een vinaigrette of warm als groente, gebakken in boter met room, in ragout met saus, in puree of als beignets. Je hoeft ze niet te schillen, maar wel schoon te schrobben.

Geroosterde aardpeer met feta
Nodig: 500g aardperen, 1el olijfolie, 2el boter, 2 teentjes geperste knoflook, 75g verkruimdelde feta, peper en zout, verse peterselie
Verwarm de oven voor op 200°C. Schrob de aardperen schoon. Snij in plakjes van een halve centimeter. Meng de aardperen goed met de olijfolie, peper en zout en verspreid op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zet 25 à 30 minuten in de oven. Smelt de boter in een pannetje en voeg de geperste knoflook en peterselie toe. Giet de boter over de geroosterde aardperen en strooi er de verkruimelde feta over als afwerking.

Gestoofde knolselder met kruiden/kwarksaus
Nodig: 500g knolselder, 1 e.l.olie, 5-10 korianderzaadjes, zout
Saus: 100g kwark, 3 e.l. zure room of villi, 2 e.l. bieslook of 2 t.l. tijm, 2 e.l. gesnipperde peterselie, zout
Schil de knolselder, snij ze in teerlingen. Verwarm in de olie al roerende tot ze helemaal ‘geolied’ zijn, maar nog niet verkleurd. Voeg een bodem water, zout en koriander toe en laat in 10-15 min bijtgaar stoven (opletten voor aanbranden). Vermeng alle sausingrediënten en schep deze romige saus door de knolselderij. Verwarm nog even maar laat niet meer koken.