Groentesprokkel 51

Beste abonnees, klantenhelden en sympathieke lui,

Dit is het laatste pakket van 2022. Een jaar waarin ieder van ons wel op een of andere manier geraakt werd, waarin onze ‘zekerheden’ op de helling kwamen te staan. De wereld woelt en zoekt haar weg, op weg naar een toekomst die we niet zo goed kunnen voorspellen. Alsof we dat vroeger wel konden, alsof er toen wel zekerheden bestonden …

Eigenlijk weten we maar één iets zeker: we kunnen niet zomaar verder doen zoals we bezig waren. Gelukkig maar, want onder ons gezegd en gezwegen: we waren écht niet zo goed bezig; veel van wat nu schudt en beeft in de wereld is er het gevolg van … Verandering, transitie, is aan de orde, en wij kleine mensengarnalen zitten er midden in, of we nu willen of niet. Maar het geeft ons ook kansen, we kunnen het beter maken dan het was.

Transitie vraagt om oude evidenties en gewoontes los te laten, en brengt ons nieuwe, vaak verrassend verrijkende ontdekkingen. Het vraagt creativiteit, mee op zoek gaan hoe we al onze kennis, ons kapitaal, ons maatschappelijk draagvlak, onze eigen kleine menselijkheid beter kunnen inzetten.

Ook op de Zonnekouter gaan we mee in die transitie, en we merken dat de stappen die we zetten om ons bedrijf weerbaarder te maken, het vaak ook beter maken! Om de droge zomers te kunnen overbruggen bouwden vorig jaar ons watersysteem beter uit. We groeven een grotere waterpoel op het land, en zorgden zo voor meer buffer waar kikkers, vissen en reigers ook blij van worden. We plantten een grotere diversiteit aan bomen die het water ophouden en voor schaduw en luwte zorgen. Daar genieten de koeien ook van mee, die peuzelen maar al te graag twijgen en blaadjes! We plannen nu ook om volgend jaar kleinere hoeveelheden groenten te telen in de hete zomermaanden, wegens risico op misoogsten en het arbeidsintensief watergeven (er zijn hoe dan ook minder groenten nodig omdat veel klanten op vakantie zijn). Zo krijgen onze boeren ineens ook wat tijd vrij om wat vakantie te nemen met hun gezin. En doordat het in het najaar langer warm blijft (toch dank aan koning winter voor wat gezonde vorst vorige week!) kunnen we een aantal teelten in het najaar langer blijven zaaien en oogsten.

Transitie vraagt ook solidariteit, want niet iedereen heeft evenveel buffer om hier goed doorheen te komen, en de kosten en de prijzen blijven maar stijgen… Het vraagt om aansluiting te zoeken met goeie dingen en die ondersteunen, zorg te dragen voor elkaar, en voor wat er echt toe doet.

Een hele uitdaging voor een mens alleen, maar samen zal dat beter lukken! (daar was boer Walter ook al van overtuigd!)

Ondertussen blijft de Zonnekouter met haar boer-inn-en meedeinen met de seizoenen, hoe grillig ze ook zijn. Na het afrijpen in de herfst, is het nu tijd voor winterse inkeer. In schoonheid sluiten we het jaar af. Even alles loslaten en de rust van de winter laten binnenkomen…

Komende twee weken vleien we ons graag neer bij het houtvuur, omringd door inspirerende boeken en verwarmende mensen, genietend van rust en van elkaar. We wensen voor jullie hetzelfde!

Het Zonnekouterteam

Samenstelling pakket

Klein:  prei, spruitjes en ingemaakte tomaten van eigen zonnekouterland (vroente); wortel van Livinushof (St-Margriete), mizuna van ’t Goed ter Heule (Heule), oesterzwam van Noppe-Duyck, witloof en schorseneer via Biofresh, linzen van Humus (Zulte).

Groot: veldsla, prei, spruitjes en oranje pompoen, opgelegde tomaten van eigen zonnekouterland (vroente); wortel van Livinushof (St-Margriete), mizuna van ’t Goed ter Heule (Heule), spinazie van De Blauwe spie (Lo-Reninge), oesterzwam van Noppe-Duyck, witloof en schorseneer via Biofresh, Pasta van Il Gusto (Sicilië), linzen van Humus (Zulte)

Gemengd: prei, selder, spruitjes en opgelegde tomaten van eigen zonnekouterland, (vroente), witloof via Biofresh; appel elstar en peer Lukas van de Fruittuin; clementines (It) via Biofresh, broodbeleg van Obio.

Fruit: appel elstar van de Fruittuin; clementines (It), avocado (Es), granaatappel (Es), appelsien (It), Banaan (Fair Trade Do), dadels (Tr) via Biofresh, coulis van Obio.

Recepten

Witloof met sinaasappelsaus

Nodig: 6 stronkjes witloof, 1 tl geraspte gember, 1 sinaasappel, 1 appel, 1 eetl ahornsiroop of honing, peper en kruidenzout

Blancheer of stoom het witloof bijtgaar, rasp ondertussen de sinaasappelzest en pers het sap eruit, snijd de appel in kleine blokjes. Bak het witloof aan in wat olie samen met de gember, voeg de appel en de sinaaszest toe. Blus met sinaassap en ahornsiroop, laat alles stoven tot het sap wat is ingedikt.