Groentesprokkel 51

 

Zonnekouter vs Bioweek!

Tijdens de Week van de Biolandbouw zetten we de Zonnekouterdeuren open met tweemaal een rondleiding op ons bedrijf en langs onze akkers: op vrijdag 12/6 om 16u, en op zaterdag 13/6 om 10u30. Tijdens de winkeluren (vr 14u -19u, za 9-12u) voorzien we proevertjes in de boerderijwinkel; na de rondleidingen kan je gezellig iets drinken.

Zet ook alvast vrijdagavond 26/6 in je agenda: Sint-Jansfeest op de Zonnekouter; meer details volgen

Het woord is deze week aan onze twee stagiairs van de Steinerschool Antwerpen:

Hoi abonnee,
Er is weer veel werk!
Deze week zijn er veel radijzen geoogst. Er zijn ook nog heel wat pompoenen geplant en natuurlijk veel gewied en geschoffeld. Veel werk dus.
Tijdens al het werk hebben we An ook nog eens lastig gevallen met een interview dat we voor school moesten doen. Naast een interview moeten we ook een dagboek bijhouden over wat we op de boerderij hebben gedaan en een evaluatie schrijven.
Voor ons dus ook veel schoolwerk.

Deze vrijdag gaan we ook mee op tour om de pakketten te leveren.
Yes, even naar de stad! Gelukkig want het boerenleven is toch zwaar. We zijn dus nog niet direct van plan boeren te worden.
Het boerenleven is hard werken maar jullie, onze klanten maken het mogelijk voor de boerderij om verder gevarieerde en gezonde voeding te blijven produceren en daarbij zorg te dragen voor de natuur.
We hopen dat de spinazie van vorige week lekker was, en veel plezier met de radijzen van deze week!
An, Arne en Katrien en tal van andere medewerkers hebben ons tijdens onze landbouwstage goed begeleid en hebben goed voor ons gezorgd. Dankjewel!

Groetjes, Lode & Elian

Samenstelling pakket

Klein: sla, radijs of rucola van de Zonnekouter; pijpajuin van de Kollebloem; snijbiet van Ourobouros; Chinese kool van Hebben; courgette (B), tomaat (B) via Biofresh
Groot: rode en groene sla, radijs van de Zonnekouter; pijpajuin van de Kollebloem; snijbiet van Ourobouros; Chinese kool van Hebben; courgette (B), tomaat (B), prei (B) via Biofresh
Gemengd: sla, radijs, rucola van de Zonnekouter; Chinese kool van Hebben; courgette (B), perssien (It) via Biofresh; aardbei van Vandevoorde
Fruit: aardbei van Vandevoorde; appel Jonagold (Nl), perssien (It), banaan (Do) via Biofresh
Aardappel: volgende week!
Brood: 1ste: 8-granen, 2de: rozijn, 3de: voltarwe

Recepten

Wokgerecht met Chinese kool en rundsvlees

Nodig: 0,5 Chinese kool, lenteuitjes, klein stukje verse gemberwortel (ongeveer 2 cm), 2 teentjes knoflook, wat oesterzwammen, een stukje rundsvlees (voor de vegetariërs: reepjes tofu), olie, peper, zout, sojasaus, sesamzaad, oestersaus, gekookte rijst
Schil het stukje gemberwortel en snij in plakjes. Maak de lenteuitjes schoon en snij ze fijn. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Snij het vlees en de oesterzwammen in reepjes en bestrooi met wat zout en peper.
Verhit 2 el olie in een wok en fruit hierin eventjes de knoflook, gemberwortel en lenteuitjes.Voeg dan het vlees en paddestoelen toe en roerbak dit 5′ mee.
Schep het vlees en de paddestoelen uit de wok.
Maak de kool schoon en snij deze in reepjes.Doe de rest van de olie in de wok en roerbak hierin de Chinese kool. Doe dan het vlees en de paddestoelen erbij en voeg de oestersaus, sesamzaad en de sojasaus toe.Voeg op ’t einde de gekookte rijst toe en roerbak kort.

Gemarineerde tofu met courgette

Nodig: 1 à 2 courgettes, 2 pak tofu (450 gr), 2 tl paprikapoeder, 2 tl komijnpoeder, 8 el olijfolie, 4 tn knoflook, 2 gedroogde chilipepers, 8 takjes koriander, peper & zout
Snij de courgette en tofu in plakken van ca. 2 cm dik
Maak de marinade: paprikapoeder, komijn en olie door elkaar roeren, knoflook er boven uitpersen, chilipeper er boven verkruimelen, de koriander fijn knippen. Alles door elkaar mengen met wat peper en zout.
Schep de marinade door de tofu en courgette (in aparte schalen, i.v.m. vocht dat uit de courgette kan komen). Minimum 1 uur laten intrekken, afgedekt en gekoeld.
Een uur voor het serveren de tofu en courgette om en om aan spiesen rijgen.
Bereiden: De spiesen in 6 minuten lichtbruin roosteren.