Groentesprokkel 50

Beste abonnees, klantenhelden en sympathieke lui,

Het wintert en dat mogen we voelen. De vrieskou zit in onze botten, in de grond en in de waterleiding…. Voor een boerderij betekent dit extra zorg; zorgen voor de dieren dat ze op tijd water krijgen, het weerbericht goed in de gaten houden en een goede oogstplanning opstellen. Als het vriest kunnen we namelijk niet oogsten, maar wij en jullie willen wel eten. Dus moeten we wel en is het kwestie van het juiste moment uitzoeken en de nodige voorzorgen nemen. Een vliesdoek op de gewassen in de serre kan net dat ene graadje verschil maken, hét graadje dat we nodig hebben om toch nog te kunnen oogsten. En verder is het creatief zijn met de samenstelling van het pakket. Want als wij niet kunnen oogsten, dan de meeste van onze collega’s ook niet, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Gelukkig staat er ook wel wat voorraad  in onze schuur en in de schuur van andere boerderijen. Maar dan heb je nog water nodig om alles te spoelen. En dat was er nu net te veel aan; geen druppel water kwam er uit de kranen. De groenten zijn vuiler dan jullie gewoon zijn, maar helaas konden we niet anders.

Eet smakelijk, Lien

!!! EINDEJAARSREGELING VOOR DE GROENTENPAKKETTEN !!!

Naar goede gewoonte leggen we in de kerstvakantie onze Zonnekouter-activiteiten op een laag pitje: even een welverdiende winterrust. De boerderijwinkel is een weekje dicht, en we maken 2 weken geen pakketten. In de plaats verwennen we jullie extra voor en na met een Kerstpakket en een Nieuwjaarspakket, telkens ter waarde van 2 pakketten. In het Kerstpakket zitten een extra dosis bewaargroenten waar jullie een eind de kerstvakantie mee doorkunnen. In het Nieuwjaarspakket zitten leuke extra’s ter waarde van het gemiste pakket: opgelegde tomaten van de Zonnekouter, speltgranen dan de Kollebloem, verwerkt of gedroogd fruit, …   

Concreet:

  • 23 dec: Kerstpakket: het laatste pakket van 2022 met extra verrassingen ter waarde van het gemiste pakket van 30 dec.
  • 13 januari: Nieuwjaarspakket: het eerste pakket van 2023 met extra lekkers ter waarde van het gemiste pakket van 6 januari.

Vanaf 20 januari verlopen de pakket weer gewoon zoals gewend.

Onze boerderijwinkel gaat slechts één week in winterrust.

Op zaterdag 24 december zal de winkel nog open zijn tot 12u. Van 25 december tot en met 4 januari blijft de deur gesloten.

Op donderdag 5 januari staan onze winkeldames er opnieuw om jullie met de glimlach te bedienen.

Samenstelling pakket

Klein:  pompoen oranje of groen van eigen zonnekouterland (vroente); pastinaak van de Kollebloem (vroente); aardpeer van Ourobouros (Vroente), rode kool en ajuin van Livinushof (St-Margriete), Venkel (It) via Biofresh.

Groot: kervel, savooi, selder en prei van eigen zonnekouterland (vroente); knolselder van de kollebloem (vroente), wortelpeterselie en tatsoi van de Zaailing (Nukerke), Rode kool van Livinushof (St-Margriete), venkel (It) via Biofresh.

Gemengd: knolselder van de kollebloem (vroente); boerenkool van de Zaailing (Nukerke), venkel (It) via Biofresh,  appel jonagold en peer Lukas van de fruittuin; appelsien moro (It) via Biofresh (It)

Fruit: appel jonagold en peer lukas van de fruittuin; kaki (Es), avocado (Es) en moro appelsien (It) via Biofresh

Recepten>

Spicy paksoi/tatsoi met gember

Nodig: 500gr paksoi/tatsoi in reepjes gesneden, 1 el sojasaus, type tamari, naar smaak, voor de kruidenpasta: 20 g ui, gesnipperd, 1 tl citroenrasp, teentje knoflook, uitgeperst, 4 cm gemberwortel, wortel vers, stukje rode peper, in ringetjes, 2 el olijfolie, om te bakken. Garneren: 25 g noten, macadamia, amandel of pecan bijvoorbeeld

Snijd de bladeren van de paksoi los. Was ze zorgvuldig. Zwier droog en snijd de paksoi in reepjes. Maak in een vijzel een pasta van gesnipperde ui, citroenrasp, knoflook, gemberwortel en rode peper. Bak de pasta 2 minuten in een wok met wat olijfolie. Voeg de gesneden paksoi toe en roerbak dit 5 minuten mee. Proef en voeg sojasaus toe. Hak de noten grof. Bestrooi de spicy paksoi met gember aan tafel met de gehakte noten en bloemkoolrijst (100 gram pp). We roerbakbakten de bloemkoolrijst 2 minuten op hoog vuur met kurkuma, kardemompoeder en een snufje zout.

Pimpelpaarse soep

Nodig: 2 rode uien, 1 middelgrote rode kool, 1 grote zoete appel, 1el extra olijfolie, 4 takjes verse tijm, 750gr groentebouillon, 470ml amandelmelk, 2 el balsamicoazijn, zout en peper. Ter garnering: schijfjes appel, lepel crème fraiche, verse tijm en bieslook.

Snij de ui en de rode kool in gelijke stukken. Rasp de appel.

Stoof de ui, de rode kool en de appel en kruid met peper, zout en tijm. Bak dit 4 minuten en voeg nadien de bouillon, de amandelmelk en de balsamico toe. Roer alles goed om en laat 10 minuten zachtjes pruttelen met deksel. Pureer de soep, ze hoeft niet helemaal glad te zijn. Breng de gepureerde soep nog wat extra op smaak met zwarte peper. Garneer met schijfjes appel, wat room, tijm en bieslook.