Groentesprokkel 45

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Onrustwekkende wereldnieuws waait onze huiskamer binnen, maar ’t is gelukkig niet overal kommer en kwel.
Nu we wat bekomen zijn van het vertrek van Katrien kunnen we weer vooruit kijken. Een stoel met drie poten staat nu eenmaal niet erg stevig. Er is het dagdagelijkse werk dat we telkens weer opnieuw rond moeten krijgen, maar we moeten ook verder kijken: hoe krijgen we komend seizoen rond? Wat willen we allemaal nog realiseren de komende tijd, maar hebben we er nog wel ruimte en energie voor? Wat is er nodig om het bedrijf verder te ontwikkelen? Hoe krijgen we alles gecombineerd met de Lousbergmarkt en niet in het minst met ieders eigen privésituatie?
Wat betreft de praktische invulling hebben we afgelopen jaar heel wat sterke krachten over de vloer gekregen: Laura als vaste seizoenarbeider, na haar vertrek in september waaide Kim hier ‘zomaar’ aan als vervanging (ex-Warmonderhofstudent, Nederlandse tegenhanger van Landwijzer); Koen en Jana als landwijzerstagiaires; en natuurlijk onze pakkettenmadammen Wivine, Marianne en Myriam en onze pakket-winkel-Lousbergjuffrouw Judith. Met daar tussendoor nog enkele korter durende seizoenarbeiders en enkele vrijwilligers die op piekmomenten de klussen kwamen klaren.
Maar wie zou hier volgend jaar ons vierde poot(je) kunnen zijn? Alleen met ons drieën wordt al het werk en verantwoordelijkheden immers te veel. Of er schiet toch weinig ruimte over om verder te gaan dan enkel het hoogstnodige. Op termijn dus geen houdbare situatie.
Sinds deze week is het dan zover! Het werden niet één, maar twee pootjes: zowel Jana als Kim hebben hun ja-woord gegeven voor komend seizoen. Beide kiezen ze ervoor een steviger engagement aan te gaan voor de komende tijd. Een seizoen lang zullen zij, een beetje onder onze vleugels, als werknemer mee het project en daarin hun eigen verantwoordelijkheden dragen. Samen sterker dan één! Nu volgt er eerst nog een periode van denken en bespreken, zoeken naar wat er haalbaar is, waar de noden liggen en wie wat daarin kan en wil invullen. Het wordt een nieuwe zoektocht, maar wel een die bruist van energie. Het is fijn met zulke mensen samen te werken: jonge krachten en energieën die de boel mee komen dragen.

Eet smakelijk, Lien

Samenstelling pakket

! De Biobakker is vrijdag met vakantie, geen brood dus deze week!
Klein: prei, pompoen, andijvie, veldsla van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; witte kool van ‘t Livinushof
Groot: prei, pompoen, warmoes, veldsla, postelein, selder van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; witte kool van ‘t Livinushof
Gemengd: roodlof, veldsla van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; wortelen, witte kool van ‘t Livinushof; appel jonagored van Van Eykeren; appelsien (Es), clementine (Es), druiven (It) via Biofresh
Fruit: appel elstar van Van Eykeren, Appelsien (Es) clementine (Es), kiwi gold (It) via Biofresh
Aardappelen: biogold via ‘t Livinushof

Recepten

Koolcurry van witte kool (bij een rijstgerecht opdienen)
Nodig: een gesnipperde ui, een halve geschaafde kool, een paprika in stukjes gesneden, een theelepel curry, een theelepel karwijzaad (kummel) en soyasaus of zout.
Verwarm olie in een pan met dikke bodem (of wok) en fruit hierin de ui lichtgeel. Voeg de kool toe samen met de paprika, curry, soyasaus en karwijzaad, en bak ze al roerend tot hij bijtgaar (glazig, nog niet zacht) is (5 à 10 min). Je kunt er ook op het einde blokjes gekookte aardappel onder bakken: een Indische delicatesse!

Witte kool met pompoen
Nodig: 1 ui, 400g witte kool, 100g pompoen in blokjes, 1 e.l. olie, 1-2 t.l. karwijzaad of ½ t.l. komijnzaad of een snuifje peper, basilicum, ½ dl room.
Snij de kool doormidden en snij de helften in fijne reepjes (of schaaf ze). Verwarm op een matig vuur in een pan met dikke bodem de olie met de ui en smoor de ui glazig. Voeg kool met zout en kruiden toe, en smoor dit onder af en toe omscheppen tot de kool glazig is en gaat slinken, maar laat hem niet verkleuren. Leg de pompoenblokjes op de kool en blus met 1,5 dl water. Doe het deksel op de pan en laat op een laag vuurtje gaarstoven (20-30 min). Roer het gerecht flink door als de pompoen gaar is, zij bindt dan ook het kookvocht. Breng op smaak met basilicum en room.
Variatie: Jagerskool (zonder pompoen): Laat eerst in de olie 50g magere spekblokjes uitbakken en smoor een fijngesneden teentje look en gekneusd mosterdzaad (ipv komijnzaad) met de ui mee.