Groentesprokkel 5

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Het is winter en het is eraan te voelen; de voorraden slinken zienderogen ; niet enkel bij ons blijken ze te minderen; ook bij onze collega’s wintert het volop … en de eerste frisse oogsten laten nog even op zich wachten. De pompoenen bewaren merkbaar minder goed; het voorbije natte groeiseizoen gaf een heel andere kwaliteit aan de vruchten : meer water, minder goede rijping. De laatste overlevenden van Zonnekouter én Wassende maan vind je nu in je pakket!
Voor de pakketten wordt het nu knap lastig om nog een mooi en gevarieerd aanbod te vinden. Komende tijd zullen er noodgedwongen iets vaker gewassen van wat verder weg, gekocht via de groothandel, in jullie pakket te vinden zijn.
De eerste radijsjes en spinazie werden al wel gezaaid in de serre en staan voorzichtig boven, maar voorlopig is het nog te koud om uitbundig te groeien. Ook de bladgewassen die overwinteren in de serre (spinazie, warmoes, veldsla, postelein) nemen duidelijk rustig hun tijd om verder te groeien. Hoe zou je zelf zijn in die koude en met dit weinige licht?
Maar niet getreurd, dinsdag was Maria Lichtmis (niet vergeten om pannenkoeken te bakken?), de terugkeer van het lentezonnelicht naar de aarde, een voelbaar keerpunt in de donkere winter. De hazelaarkatjes hangen te bloeien, de eerste krokusjes verschijnen, en de knoppen beginnen te schuiven. Het vroege serreplantgoed is besteld, dat mag straks geplant. En dan hebben we hier nog even wintertijd, tijd om de machines op te poetsen, de wilgen te knotten; in de Bunderstraat krijgt de geitenstal straks een nieuw asbestvrij dak, stukken oprit moeten verstevigd, er moeten nog wat beregeningslijnen gelegd op het Zonnekouterland…
Maar ook moeten we tijd maken om in de cijfers te duiken; het vorige boekjaar is afgerond en we moeten ons even bezinnen. We hebben hier het voorbije jaar ongelooflijk hard gewerkt, met een wel erg wisselende bezetting (er zijn dan ook drie kleine spruiten geboren, bij Arne en Marie, Judith en Wouter, met daarnaast ook zere ruggen en coronaatjes), de groenten hebben een mooie oogst geleverd, de kudde koeien groeit gestaag, de aangeplante voeder- en fruitbomen staan stevig geworteld op weiden en akker, de winkel draait naar behoren,… maar de pakketten willen maar met mondjesmaat groeien, de kosten blijven maar stijgen, en de cijfers willen niet erg mee. Dus moeten we hier ook mee aan de slag: hoe kan het efficiënter, zonder dat we er onze ziel bij kwijt geraken, en zonder af te doen aan de idealen waar we voor staan; hoe combineren we het intensieve boerenbedrijf met onze jonge gezinnen, wat is de plek voor onze veestapel op de Zonnekouter, hoe werken we samen met geitenboer- en -boerin van de Nomaderij, hoe zorgen we beter voor onszelf en onze klanten, hoe dragen we de Zonnekouter op een duurzame manier de toekomst in, hoe blijft ons schip rustig haar koers varen in woelige tijden, hoe vinden we tijd om te blijven genieten van ons boerenleven?
’t Wordt nog een intensieve zoektocht voor we alles op zijn plek hebben, maar één ding is zeker: de Zonnekouter, wij én jullie zullen er wel bij varen. we houden jullie op de hoogte!

Eet smakelijk, An

Samenstelling pakket

Klein: knolselder en prei van De Zaailing, pompoen groen van de Wassende Maan of oranje van De Zonnekouter, champignons van Noppe-Duyck, venkel (It) via Biofresh
Groot: Savooi van de Zonnekouter (Vroente), Veldsla en paksoi van Hebben, witloof van Vander Hauwert, champignons van Noppe-Duyck, raapjes van Ourobouros (Vroente), wortelpeterselie (Be), broccoli (Es), zuurkool (Nl) via Biofresh.
Gemengd: prei van de Zaailing, rode biet van De Wassende Mann, wortel van het Livinushof, rucola van Hebben, conference en topaz van de Fruittuin, banaan (FT, DO) via Biofresh.
Fruit: jonagold van de Fruittuin, banaan (FT, DO), clementines (It), avocado (ES) en kiwi (It) via Biofresh
Aardappelen: Carolus (bloemig) van De Wassende Maan

Recepten

Soep van knolselder en gepofte knoflook
Nodig: 1 knolselder in stukjes gesneden, 4 teentjes look in de schil, 4 takjes rozemarijn, olijfolie, 2el misopasta
Verwarm de oven op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de knolselder, de teentjes look en de rozemarijn erover. Besprenkel met olie en rooster gedurende 30 min. Schep halverwege om. Maak ondertussen 1 liter bouillon van de misopasta en het water. Haal de bakplaat uit de oven, pel de knoflook en doe alle in de pan bij de bouillon. Pureer met de mixer. Verdeel de soep in kommen en garneer met rozemarijn en enkele druppeltjes olijfolie.

Pompoencurry
Nodig: 4 cm gemberwortel, 3 tenen knoflook, 1 ui, 6 l sesamolie (of gewone biologische olie), 1 pompoen van ongeveer 1 kg, 1-3 verse groene paprika’s, 2 aardappelen, 2 tl. fenegriekzaad gekneusd in de vijzel, 1 tl. kerriepoeder, 1 tl. kurkuma, 1 blik gepelde tomaten, 1 blik kokosmelk, zout, verse korianderblaadjes
Gember schillen, knoflook pellen en met de ui en 4 el. olie met blender, vijzel of staafmixer tot een gladde saus pureren. Pompoen schillen, zaden verwijderen en vruchtvlees in stukken snijden. Pepertjes schoonmaken (zaadjes verwijderen) en in reepjes snijden. Rest van de olie in een pan of wok verhitten op een matig vuur, mosterdzaad, fenegriek, kerrie en kurkuma kort roerbakken, pepertjes en gembersaus toevoegen, dan de gepelde tomaten en de kokosmelk en tenslotte de pompoenstukjes. Op een laag vuur laten sudderen tot pompoen en aardappels gaar zijn. Op smaak brengen met zout. Bestrooien met koriander en serveren met rijst.