Groentesprokkel 49

Beste abonnees, klantenhelden en sympathieke lui,

Ook dit jaar hebben we in onze winkel kerstgeschenken in de aanbieding:

  • Cadeaupakket “Lekker lokaal” (pakket met lokale producten) 35€
  • Droogbloemboeket van Rijk Bos Bloemen 35€
  • Ontspanningspakketje: geursteen + essentiële olie van de Ontknoping 17.85€
  • Cadeaupakket -zelf samen te stellen-
  • Boomschijf met spreuk en bomenwens tvv Vzw Land-In-Zicht 20€

Te vinden in onze boerderijwinkel of te bestellen via mail (t.e.m woensdag 21/12)!

!!! EINDEJAARSREGELING VOOR DE GROENTENPAKKETTEN !!!

Naar goede gewoonte leggen we in de kerstvakantie onze Zonnekouter-activiteiten op een laag pitje: even een welverdiende winterrust. De boerderijwinkel is een weekje dicht, en we maken 2 weken geen pakketten. In de plaats verwennen we jullie extra voor en na met een Kerstpakket en een Nieuwjaarspakket, telkens ter waarde van 2 pakketten. In het Kerstpakket zitten een extra dosis bewaargroenten waar jullie een eind de kerstvakantie mee doorkunnen. In het Nieuwjaarspakket zitten leuke extra’s ter waarde van het gemiste pakket: opgelegde tomaten van de Zonnekouter, speltgranen dan de Kollebloem, verwerkt of gedroogd fruit, …   

Concreet:

  • 23 dec: Kerstpakket: het laatste pakket van 2022 met extra verrassingen ter waarde van het gemiste pakket van 30 dec.
  • 13 januari: Nieuwjaarspakket: het eerste pakket van 2023 met extra lekkers ter waarde van het gemiste pakket van 6 januari.

Vanaf 20 januari verlopen de pakket weer gewoon zoals gewend.

Onze boerderijwinkel gaat slechts één week in winterrust.

Op zaterdag 24 december zal de winkel nog open zijn tot 12u. Van 25 december tot en met 4 januari blijft de deur gesloten.

Op donderdag 5 januari staan onze winkeldames er opnieuw om jullie met de glimlach te bedienen.

Samenstelling pakket

Klein:  veldsla, daikon, selder en prei  van eigen zonnekouterland (vroente); rode biet van de kollebloem (vroente); palmkool van Ourobouros (Vroente), wortel van Livinushof.

Groot: postelein, selder, daikon, bleu ballet pompoen van eigen zonnekouterland (vroente); platte peterselie en rode biet van de kollebloem (vroente); palmkool en aardpeer van Ourobouros (Vroente), ajuin en wortel van Livinushof, kastanjechampignons (Be) via Biofresh.

Gemengd: veldsla en prei van eigen zonnekouterland, (vroente), rode biet van de kollebloem (vroente); wortel van Livinushof; appel elstar-topaz-pirouette van de fruittuin; morell appelsien (Es) en avocado (Es) via Biofresh.

Fruit: appel elstar-topaz-pirouette van de fruittuin; peer lukas-doyenne-conference van de Fruittuin, mandarijn (It), kiwi (It) en appelsien (Es) via Biofresh

Recepten

Aardperen zijn de zoete wortelknollen (bevatten inulinesuikers, geschikt voor diabetici) van een soort zonnebloem (de Engelsen noemen ze ook ‘jerusalem artichoke’: ze smaken wat naar artisjok maar komen wel uit Amerika).

De aardpeer is heerlijk te verwerken in soep met een beetje postelein of peterselie, kruiden met peper en zout, maar ook gestoomd of gestoofd in een beetje olie. Gekookt, koud in een vinaigrette of warm als groente, gebakken in boter met room, in ragout met saus, in puree of als beignets.

Je hoeft ze niet te schillen, maar wel schoon te schrobben.

Aardpeer met prei en hazelnoten

Nodig: 300g aardpeer, 2 stengels prei, 1 el hazelnoten, 4 el olie
Schrob de aardperen schoon onder stromend water en snij ze in plakjes. Snij de prei in ringen en spoel af. Verwarm de olijfolie en stoof de aardpeer en prei gaar. Hak de hazelnoten grof en voeg toe aan de aardpeer en prei. Breng op smaak met peper en kruidenzout. Lekker met rijst of pasta.

Daikonschijfjes met vinaigrette

Een erg vlugge rauwkost: maak een vinaigrette met olijfolie, azijn, mosterd, peper, zout of een scheutje shoyu. Snij de daikon in dunne schijfjes en meng ze onder de vinaigrette

Ook lekker als aperitief: serveer dunne schijfjes daikon naast een dipsausje van bovenstaande vinaigrette.

Aangezien daikon rauw wel eens zwaar durft te vallen is het beter om deze wortel eerst te schillen voordat je hem verwerkt. Dit maakt hem veel makkelijker verteerbaar.