Groentesprokkel 49

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Allereerst het praktische nieuws: onze hoevewinkel zal eind deze maand open zijn op 22 (14h-18h), 23 (9h-12h en 14h-18h) en 24 (9h-14h) december. Laattijdige kerstkokers kunnen zo alsnog een heerlijk maaltje bijeen scharrelen. Tussen Kerst en Nieuw houden we onze deuren gesloten, om zelf even op adem te komen.

Afgelopen vrijdag namen we afscheid van Lukas. Lukas en ik begonnen hier vrijwel gelijktijdig onze ‘carrière’ en ondanks het leeftijdsverschil (van een kleine 20 jaar), ben ik trots om hem als een van mijn vrienden te kunnen beschouwen. Als je dit leest, Lukas, ik wens je nogmaals (maar deze keer officieel) een prachtige toekomst toe!

Ook Arne, Marie en hun onweerstaanbare dochtertje Anna waren niet op de boerderij deze week. Zij genieten van een welverdiende vakantie.

Dat ik al deze mensen gemist heb staat vast. Het deed anderzijds ook wel eens deugd om hier afgelopen dinsdag moederziel alleen over het land te lopen. Je waarnemingen zijn toch anders als je alleen bent.

Drie mensen minder, dat voel je. Zeker de oogstdagen deze week waren best goed gevuld en het moet gezegd: Liesbeth en Wouter, onze twee Landwijzer stagiairs, zijn toppers! Ook Jannes die deze week voor de eerste keer de leverrondes rijdt, blijft een allround, multi-inzetbare en belangrijke pion.

Het team op het land hervormt zich alweer licht en ik kijk uit naar het komende jaar.

Dankjewel dus, aan de Zonnekouters, ik ben blij dat we in elkaars team zitten 😉

En dankjewel beste lezer om je alweer de moeite te getroosten om je door mijn wekelijkse gemijmer te ploegen.

Vele groetjes van een boomplantende Jan

PS.: Wist je dat de Sint al is langsgekomen op de boerderij! Hij bracht ons …
… nieuwe pakketbakken voor de gemengde pakketten!
Een gloednieuwe lichtblauwe, lage bak – Hoera!

Om verwarring te voorkomen, zetten we de pakketten en hun kleuren nog eens op een rijtje:

Klein pakket = lage lichtgroene bak

Groot pakket = hoge, grote blauwe bak

Gemengd pakket = lage lichtblauwe bak

Fruitpakket = lage grijze bak

Samenstelling pakket

Klein: veldsla en spruiten van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; knolselder van de Vroente-Kollebloem; postelein en spaghettipompoen van ‘t Goed ter Heule
Groot: veldsla, prei, venkel, selder, roodlof en paarse rammenas van de Vroente-Zonnekouter; wortel van ’t Livinushof; witte kool van Niemegeers; asian salad en spaghettipompoen van ‘t Goed ter Heule
Gemengd: veldsla, daikon en oranje pompoen van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; boerenkool van Goed ter Heule; appel Topaz van Van Eykeren; kaki (It) en clementine (It) via Biofresh
Fruit: peer Doyenné en appel Topaz van Van Eykeren; sinaas Navelina (Es) en clementine (It) via Biofresh
Aardappel: carolus (zachtkokend) van de Vroente-Kollebloem

Recepten

Het is weer die tijd van het jaar, de aardpeer of knolzonnebloem is er weer. Ik at deze week nog eens één van mijn favoriete pasta’s en terug dacht ik ‘hmm hoe heerlijk is dit’. Dus ik deel het recept graag nog eens met jullie!
Judith’s favoriete pasta met pesto van postelein en gebakken aardpeer
Nodig: 2 à 3 grote aardperen, 500g fusilli van Forno Santa Rita, 1 bussel postelein, ± 250g Parmezaanse kaas, peper en zout, olijfolie, teentje look, noten of pitten naar wens
De aardpeer hoeft niet geschild te worden, het is voldoende deze goed af te schrobben onder stromend water. Snij de aardpeer vervolgens in blokjes. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de aardpeer tot die zacht is. Kruid met rozemarijn. Laat ondertussen water koken voor de pasta. Terwijl de aardpeer op het vuur staat, maak je de pesto. Doe een deel van de kaas, de pijnboompitten, de look, de olijfolie en de postelein in een blender of hakmolen. Breng op smaak met peper en zout en voeg naar smaak nog extra kaas, pitjes of olijfolie toe. Doe dit tot je een lekkere gladde massa hebt.