Groentesprokkel 49

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Onlangs deed ik eindelijk een geslaagde poging om mijn papa een groentepakket aan te smeren. In tegenstelling tot een aantal keren daarvoor… toen ik mijn emoties niet onder controle had. Boos worden als je je groenten verkoopt is alleszins geen goed idee. Ik kan het mij niet meer perfect herinneren, maar volgens mij liep het gesprek tijdens het avondeten als volgt. Hanne: Papa, waarom neem je eigenlijk geen groentepakket? Papa: We hebben genoeg groenten uit onze moestuin. H: Van waar komen deze worteltjes dan? Van de Delhaize. H: En deze sla. P: Stilte… Ook van de Delhaize zeker. H: Is het niet wat zonde om “niet zo een lekkere groenten” te eten, van “ik weet ni waar overal” en de Delhaize te steunen als er rond Gent boeren zijn die hun best doen om smakelijke groenten te kweken met veel zorg voor de natuur. Die ze ook nog eens elke week samen steken voor u in een pakket en rond brengen op tien minuten fietsen van uw huis en u dan ook nog eens een prachtige nieuwsbrief bezorgen (Hier verloor ik mezelf een beetje en dacht ik dat ik het weeral verknald had). Papa: Oké oké, je hebt gelijk. Ik vertrouwde het eigenlijk al niet echt met die goedkope groenten. Voor die prijs kan je ze volgens mij nog niet eens afwegen en in een zak steken. Dat kan niet verantwoord zijn. De eerste week kwam ik bij hem eten en had hij last van groentenstress. De koelkast lag vol groenten waaronder een gigantische bloemkool van Koen. Hij had het over vechten tegen de groentekaai… Hij had ook nog wat groenten van de Delhaize gekocht, uit gewoonte. Maar hij had wel palmkool ontdekt en het recept dat erbij zat natuurlijk niet gevolgd maar wel gebruikt als inspiratie. De tweede week had de overdondering plaats gemaakt voor verbazing en oprechte lof over de kwaliteit van ons groentepakket. En die hoeveelheid groenten dat viel ook wel mee als je je er een beetje op instelde. Nu de rest van de wereld nog overtuigen. Veel groeten van de H aan de P en aan alle andere fans van het groentepakket.
Hanne

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, kervel, pompoen, savooi van de Vroente-Zonnekouter; rode biet, aardpeer van de Vroente-Ourobouros
Groot: veldsla, kervel, andijvie, pompoen, savooi van de Vroente-Zonnekouter, prei van de Vroente-Kollebloem; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; wortelen van ‘t Livinushof
Gemengd: veldsla, savooi van de Vroente-Zonnekouter, prei van de Vroente-Kollebloemwortelen van ’t Livinushof, appel cox, peer conference van Van Eykeren; pompelmoes (It), avocado (Es) via Biofresh
Fruit: appel elstar, peer conference van Van Eykeren; clementines (It), avocado (Es) via Biofresh

Recept

Savooischotel in de oven

Nodig: aardappelen, ajuin, savooi, look, gehakt (varken, rund of schaap) of seitan, kaassaus (melk, bloem, boter, nootmuskaat), peper, zout, gemalen kaas.
Kook de aardappelen (je kan er ook puree van maken) en leg ze als onderste laag in een ovenschotel. Snij de savooi in stukken, haal er de dikste ribben uit, en stoof ze samen met ajuin en look gaar in olie. Bak het gehakt rul in olie. Maak een kaassaus. Leg de kool bovenop de aardappelen, spreid het gehakt erboven, en overdek met saus. Bestrooi met nog wat gemalen kaas en zet in onder de grill voor een krokant korstje.