Groentesprokkel 48

Beste abonnees, klantenhelden en sympathieke lui,

Op de boerderij beslisten we dat we – na een evaluatie van het voorbije teeltseizoen – moeten streven naar een periode van echte ‘winterrust’. Na een druk seizoen waarin zaaien, planten, oogsten, wieden en water geven centraal stond op het land, willen we enkele weken waar de druk wat van de ketel is. Waar we nog oogsten wat we gezaaid hebben, maar waar er ook ruimte is om vanop afstand terug te kijken, naar het voorbije, en vooruit te blikken naar het komende seizoen. We werken het teeltplan uit en evalueren de teelten naar kwaliteit en aantal verkochte producten (hadden we er teveel of net te weinig). We bestuderen de teelttechnieken en gaan aan de slag met nieuwe plant- en zaaidata. Zo willen we de hete en drukke zomer(s) wat verlichten door groenten te vervroegen of net te verlaten.

Maar winterrust geeft ook ruimte om de doorheen het seizoen uitgestelde werken aan te pakken: omheiningen voor de koeien in orde zetten, inrichten van de wasplaats, onderhoud en aanpassingen aan tractoren en machines, de irrigatiedoppen in de serre reinigen, voorbereiden van bouwplannen, zonnepanelen reinigen, … .

Ik hou er wel van om de – op het eerste zicht – onmogelijke hoop taken en werkjes langzaam (maar zeker!) te zien slinken. Samen met het team maakten we een uitgebreide to do lijst. We kozen wat we wel – maar nog belangrijker ook wat we niet – zouden doen. En wekelijks schrappen we met plezier wat we tot een goed einde brachten.

Het lijkt mij fijn om van die winterrust een maatschappelijk begrip te maken: even stilstaan en vooruitblikken, ruimte nemen om zaken die te lang niet zijn opgenomen weer vast te pakken… Doen jullie mee?

Stevige groet, Wouter

PS: er is veel veldsla in het pakket de laatste weken. We hebben zes plantingen om de veldsla oogst goed te spreiden. Maar dit jaar besliste de veldsla (of toch de eerste 4 plantingen) samen met het iets zachtere weer, om allemaal tegelijkertijd oogstklaar te zijn. We namen het mee in de evaluatie – want we rekenen op nog zachte najaren in de toekomst en pasten onze plantschema’s aan. En er komen weken waar we er geen of zeer weinig zullen hebben. Je merkt het, we doen niet wat we willen met onze groenten…

Samenstelling pakket

Klein:  snijsla, roodlof, spruitjes en prei van eigen zonnekouterland (vroente); knolselder van de kollebloem (vroente); wortel van Livinushof (St-Margriete)

Groot: veldsla, roodlof, prei, spruitjes van eigen zonnekouterland (vroente); pastinaak en knolselder van de kollebloem (vroente), witloof van Vanderhauwert (Roborst) en wortel van Livinushof (St-Margriete)

Gemengd: veldsla, warmoes, pompoen van eigen zonnekouterland, (vroente), pastinaak van de kollebloem (vroente); peer doyenné van de fruittuin, clementines (It) en banaan (DO, Fair Trade) via Biofresh

Fruit: appel topaz, peer doyenné van de fruittuin; clementines (It), banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh

Recepten

Pastinaaksoep

1 grote pastinaak, 150g pompoen, 2 takjes selderij, 1 ui, look, 1dl melk, laurier, tijm, bouillon

Snij de groenten en kook ze gaar in een weinig water met de look en de kruiden. Voeg de bouillon toe met voldoende heet water en pureer. Voeg melk toe en laat goed warm worden (niet meer koken).

Spruitjes met pompoen en seitan

Nodig: 200g spruitjes, 200g pompoen, 1 ui, 250g seitan, peper, muskaatnoot, olijfolie

Maak de pompoen schoon en snij hem zonder te schillen in kleine stukjes. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Snipper de ui, en fruit in 1 el olijfolie. Voeg de spruitjes toe en laat ze zachtjes meebakken. Voeg een bodempje water toe, zet een deksel op de pan en stoof de spruitjes op een zacht vuur. Voeg na 5’ de pompoen toe en laat verder gaarstoven. Breng op smaak met peper en muskaatnoot. Bak dunne seitanreepjes in 1 el olijfolie tot ze korstig zijn, roer ze door de gare groenten en laat nog even zachtjes bakken.

Warmoes met Pasta:

Nodig: 1 bussel warmoes, look, (soja)room, blokjes spek, 4 tomaten, caseresse of andere korte pasta

Stoof de look even op en voeg de stukjes warmoesstengels bij. Na vijf minuten voeg je ook het blad van de warmoes erbij. Laat sudderen tot alles mals is en mix de warmoes. Bak ondertussen het spek op.

Kook de pasta gaar. Meng de warmoes, het spek en de pasta onder elkaar. Voeg een beetje room bij. Snij de tomaten in stukjes en voeg deze als laatste onder het geheel. Niet meer opwarmen nadat de tomaten werden toegevoegd.