Groentesprokkel 48

Beste abonnee, klant, sympathisant

Het eindejaar komt stilaan in zicht:

!!! EINDEJAARSREGELING VOOR DE GROENTENPAKKETTEN !!!
Naar goede gewoonte leggen we in de kerstvakantie onze Zonnekouter-activiteiten stil: even een welverdiende winterrust. De boerderijwinkel is dan dicht, en we maken ook geen pakketten. In de plaats verwennen we jullie extra voor en na met een kerstpakket (op 23 december) en een nieuwjaarspakket (op 14 januari). In het kerstpakket zitten een extra dosis bewaargroenten waar jullie een eind de kerstvakantie mee doorkunnen en jullie feestmaaltijden bereiden. In het nieuwjaarspakket zitten leuke extra’s in ter waarde van het gemiste pakket: opgelegde tomaten van de Zonnekouter, courgettencurry en speltgraan van de Kollebloem, verwerkt of gedroogd fruit, …
Omdat ook wij graag Kerst willen vieren en omdat we weten dat heel wat abonnees op kerstavond al voldoende aan hun hoofd hebben, hebben we besloten het laatste pakket van het jaar te leveren op donderdag 23 december. Ophalen van het pakket gebeurt als anders: zelfde plaats, zelfde moment, maar dan op donderdag in plaats van vrijdag.

Voor alle duidelijkheid:
– 17/12: 14daagse abonnees van even weken krijgen hun laatste (gewoon) pakket van 2021
– 23/12: uitzonderlijke levering op donderdag (!); kerstpakket (laatste van 2021) voor alle wekelijkse abonnees en de 14daagse van de oneven weken;
– 14/1: nieuwjaarspakket voor alle wekelijkse abonnees en de 14daagse van de even weken (eerste van 2022).
– 17/1: opnieuw gewone pakketten en de 14daagse abonnees van oneven weken krijgen hun eerste (gewoon) pakket van 2022

Ook voor de winkel geldt er een aparte eindejaarsregeling:
De winkel zal open zijn op:
woensdag 22 december van 14u tot 18u (zoals elke woensdag)
donderdag 23 december van 14u tot 18u (zoals elke donderdag)
vrijdag 24 december van 9u tot 14u (doorlopend!) (aangepaste uren!)
De week tussen kerst en nieuw wordt er een week vakantie genomen en zal de winkel niet open zijn.
Op donderdag 6 januari vanaf 14u, verwelkomen we je graag opnieuw in onze boerderijwinkel.

Samenstelling pakket

Klein: prei en pompoen van de Zonnekouter (Vroente); aardpeer van Ourobouros (Vroente), rode biet van de Zaailing, wortel van Livinushf en bloemkool van Staelens.
Groot: prei, savooi, butternut, eikenbladsnijsla, roodlof en pastinaak van de Zonnekouter (Vroente); kervel van de Zaailing, wortel van Livinushof, venkel van De Blauwe Spie.
Gemengd: savooi en veldsla van de Zonnekouter (Vroente); wortel van Livinushof, bloemkool van Staelens, topaz van Van Eyckeren, clementines (Es) en kaki (Es) via Biofresh.
Fruit: topaz vanb Van Eyckeren, clementines (Es), persappelsien (Es), kaki (Es) via Biofresh.

Recepten

Basisrecept voor aardpeer
Schrob de aardperen schoon en snij ze in schijfjes van ½ cm. Fruit een gesnipperde ajuin in olijfolie, voeg de aardpeer toe en stoof op een zacht vuur gaar tot ze zacht en zoet geworden zijn (opletten voor aanbranden). Voeg gesnipperde peterselie, zwarte peper en zout toe. Of voeg wat tomatenpuree, tijm, peper en zout toe en laat nog even stoven. Lekker in combinatie met rijst en prei.
De aardpeer kunnen jullie stomen, is heerlijk te verwerken in soep met een beetje postelein of peterselie, kruiden met peper en zout, maar ook gestoomd of gestoofd in een beetje olie.
Gekookt, koud in een vinaigrette of warm als groente, gebakken in boter met room, in ragout met saus, in puree of als beignets. Of waarom niet eens aardpeerfrietjes uitproberen?

Rode bietenchutney
Nodig: 1 kg rode biet, zonnebloemolie, 1 gesnipperde ui, ½ theelepel curry,1/2 cm gehakte gemberwortel, mespunt komijn, mespunt koriander, ¼ l appelsap, appelazijn, zeezout
Snij de geschilde rode biet in dobbelsteentjes of schijfjes van 1 cm. Stoof de gesnipperde ui met de kruiden in de olie en voeg de rode bietjes toe. Giet het appelsap erover en laat met deksel op de pot ongeveer 1 uur gaarstoven. Roer af en toe. Pureer met de handmixer en breng op smaak met appelazijn en zeezout.