Groentesprokkel 48

Beste abonnee, klant, sympathisant,

December komt eraan en het meest intensieve deel van het jaar ligt achter ons. De serre blijft onverstoord voor een grote variatie aan groenten zorgen, maar het land buiten geniet voor het grootste deel van een welverdiende rust.
Wij, de mensen, zijn wat langzamer gaan lopen, het innerlijke leven heeft eindelijk tijd om wakker te worden en op kracht te komen.
Vandaag leidde ik enkele mensen rond in mijn hobby-voedselbosje én over het maagdelijke grasland in de Bunderstraat waar binnenkort een hele hoop bomen komen (zie onder).
Even stilstaan bij het rustige en gestage ritme van zo’n bomenleven vult mijn hart voor vele ochtenden met vreugde.
Ik krijg er een gevoel van heelheid van, als ik tussen de bomen door een weg zoek. Het helpt me ook om mijn plaats in het geheel terug te zien, iets wat ik ’s zomers in volle drukte te vaak aan me voorbij laat gaan.
’s Winters beleef ik de sacraliteit van het leven veel intenser en zie ik hoezeer elke plek haar eigenste heiligdom is.
Ook voel ik nu meer de hartslagen van mijn mede-bewoners: de mensen, de dieren, de planten. Het (ook jullie) zijn allemaal mijn broers of zusters in deze mondiale familie.
Ik neem me voor om elke winter stil te staan bij de wetenschap dat zorgen voor elkaar ook zorgen voor jezelf betekent.

Jan

Samenstelling pakket

Klein: postelein en daikon van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros/Kollebloem; rode kool en wortel van ’t Livinushof; witloof van Vanderhauwert
Groot: postelein, andijvie, savooi en daikon van de Vroente-Zonnekouter; knolselder van de Vroente-kollebloem; rode kool, wortel en ajuin van ’t Livinushof; witloof van Vanderhauwert
Gemengd: prei en schorseneer van de Vroente-Zonnekouter; rode kool van ’t Livinushof; witloof van Vanderhauwert; appel breaburn van Billens; clementine (It) en Kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel Breaburn van Billens; peer Conference van Van Eykeren; clementine (It) en kiwi (It) via Biofresh

Recepten

Pasta met pesto van postelein en gebakken aardpeer
Nodig: 2 à 3 grote aardperen, 500g pasta (fusilli, caserecce, cavati), voor de pesto: 1 bussel postelein, ± 250g Parmezaanse kaas, peper en zout, pijnboompitten (of ander noten), olijfolie, teentje look
De aardpeer hoeft niet perse geschild te worden, het is voldoende deze goed af te schrobben onder stromend water. Snij de aardpeer vervolgens in blokjes. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de aardpeer tot die zacht is.
Laat water koken voor de pasta.
Terwijl de aardpeer op het vuur staat, maak je de pesto.
Doe een deel van de kaas, de pijnboompitten, de look, de olijfolie en de postelein in een blender of hakmolen. Breng op smaak met peper en zout en voeg naar smaak nog extra kaas, pitjes of olijfolie toe. Doe dit tot je een lekkere gladde massa hebt.
Wanneer de pasta beetgaar is, meng je de pasta met de pesto van postelein en de aardpeerblokjes. Werk af met enkele blaadjes postelein

Witloofsalade met gemarineerde rode kool
Nodig: 100g veldsla, 3 stronkjes witloof, een kwart rode kool, 2 sinaasappelen, 2 takjes tijm, 2 teentjes look (geplet), 1 el vloeibare honing, 4el olijfolie, 1dl witte wijnazijn, 3 jeneverbessen, 3 kruidnagels, 1 blaadje laurier, peper en zout
Breng de witte wijnazijn, samen met de look, laurier, tijm, jeneverbessen, kruidnagels en peper aan de kook. Laat 1 minuut goed doorkoken. Snij of schaaf de rode kool in flinterdunne reepjes en doe ze in een kom. Zeef en giet de hete azijn over de rode kool. Laat 30 minuten tot 2uur marineren in de koelkast.
Snij het vruchtvlees van de appelsienen van tussen de vliezen in partjes. Doe het boven een kom en vang zo het sap op. Snij het witloof in fijne reepjes. Spoel de veldsla en meng met het witloof. Meng het sinaasappelsap met de olijfolie en breng op smaak met peper, zout en de honing. Verdeel de veldsla met het witloof op borden, leg er wat gemarineerde kool en sinaasappelpartjes op. Werk af met de vinaigrette en eventueel wat grof gehakte noten.