Groentesprokkel 48

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Terwijl we prei aan het oogsten zijn in de regen denk ik aan het moment dat we ze aan het planten waren. Wat een verandering in het landschap rond het zonnekouterland; kale bomen, andere luchttaferelen en frisse regen in plaats van de warmte van de zon in ons gezicht.
Ik zie er de uitdaging van in; lukt het om even dankbaar te zijn voor deze koude regenachtige dagen als voor die zomerse zonnestralen? Want hoe zouden we daarvan kunnen genieten als er geen koude en regenachtige dagen bestonden?
Het blijft niet donker, want uit donkerte ontstaat licht en vandaaruit weer donkerte. Hoe mooi om die beweging in zijn volledigheid te omarmen…
Je zou bijna niet geloven dat het land er ook maar ooit droog heeft bijgelegen. De zomer lijkt plots ver weg, en daarmee lijkt ‘het seizoen’ eens diep te zuchten en zich goed te leggen voor een welverdiende winterslaap.

Die beweging naar rust vertaalt zich ook naar ons, boeren en boerinnen. Het geeft de tijd om achteruit te blikken, maar ook vooruit… Wie zal er volgend jaar zorgen voor het ontwaken van het zonnekouterland?
Ikzelf zal er volgend seizoen niet bij zijn (ik heb andere mooie plannen) en dat voelt toch nog raar… Maar in mij leeft een groot vertrouwen – dat is naast groenten ook gekweekt hier op de zonnekouter… – Het zal gaan zoals het gaat en dat is maar goed ook.
Met deze gedachtes loop ik terug de regen in met een warm zonnig gevoel vanbinnen.

Eet smakelijk!
Jana

Samenstelling pakket

Klein: schorseneren en spruiten van de Vroente-Zonnekouter, veldsla, rode biet en cavolo nero van de Vroente-Kollebloem; ajuin en wortel van Livinushof
Groot: schorseneren, spruiten en daikon van de Vroente-Zonnekouter; veldsla, rode biet en boerenkool van de Vroente-Kollebloem, rode spitskool van Koen Weyers, ajuin en wortel van Livinushof, bleeksleder via Biofresh (Be).
Gemengd: Schorseneren van de Vroente-Zonnekouter; veldsla, boerenkool en rode biet van de Vroente-Kollebloem; Topaz appels van Van Eyckeren, conference (Nl) , clementines (It) via Biofresh en appelsien (Es) via Foodhub.
Fruit: Appel Topaz van Van Eckeren, conference peren (Nl), clementines (It) en appelsien (Es) via Biofresh

Recept

Boerenkoolchips:
Ontdoe de boerenkool van zijn nerven. Snij de blaadjes fijn en wrijf ze in met olijfolie. Laat de blaadjes knapperig worden in de oven: ongeveer 20 minuten op 125°C. Kruiden met peper en zout.

Cavolo Nero pastasaus
Nodig: 450 g cavolo nero, 6 knoflookteentjes, 250 ml slagroom, parmezaanse kaas, zout, peper
De nerven van de bladeren verwijderen (zoals bij boerenkool) en de bladeren ca 5 min koken in gezouten water. Laten uitlekken. Knoflook pellen en samen met de slagroom 10 min zachtjes koken. Kool pureren samen met slagroom. Saus opwarmen en op smaak brengen met geraspte parmezaanse kaas, zout en peper. Serveren bij (verse) eierpasta, bv. tagliatelle of pappardelle.

Schorsenerensoep met prei
Nodig: 1 kg schorseneren – 3 eetl. azijn – 200 g prei in ringen gesneden -30 g margarine -1 l. groentebouillon – 3 eierdooiers – 1 bosje fijngehakte peterselie – zout en peper.
Schil de schorseneren onder de kraan, en leg ze direct daarna in water met azijn om verkleuren te voorkomen.
Snijd ze daarna in schuine plakken. Verhit de margarine en bak daarin enkele minuten prei en schorseneren. Voeg de bouillon toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat de soep ca. 5 minuten pruttelen. Neem de schorseneren uit de pan en pureer ze. Roer de eierdooiers door de puree en meng de puree met de soep. Laat de soep niet meer koken. Garneer de soep met fijngehakte peterselie.