Groentesprokkel 48

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Er zijn zo van die momenten dat boeren zenuwachtig worden. Wanneer bijvoorbeeld in het voorjaar het verse gras is afgereden en er ondanks de weersvoorspellingen toch regen in de lucht hangt. Wanneer het kruid sneller groeit dan de vingers het kunnen bijhouden. Maar ook wanneer de winterkou erg plots aan de deur klopt. De koeien dreigen zonder water te zitten door bevroren leidingen, de prei kan ‘s ochtends niet uit de koude grond worden gehaald en de pompoenen zijn verdorie nog niet in het verwarmde pompoenkot geraakt.
Gelukkig daalt na de eerste zenuwachtigheid een deken van rust en verstilling neer over de boerderij.
Eindelijk tijd om de dingen te overschouwen en om het kopwerk volop te laten gebeuren (maar ook om de achterstallige papierwinkel op te ruimen). Tijd om af te ronden en plannen te maken voor het komende seizoen.
Dit doen we gelukkig niet alleen – de winter is het seizoen bij uitstek om samen te komen en te verbroederen. Zo werd deze week samen met onze collega vroenteboeren van de Kollebloem en van Ourobouros een eerste aanzet tot het nieuwe teeltplan gedaan. Wie zal wat telen? Waar kunnen we elkaar aanvullen? Waar zitten er nog gaten? We moeten ook rekening houden met de veranderingen sinds de Lousbergmarkt. Dit is toch wel anders dan enkel pakketten en boerderijwinkels. Ieder bedrijf maakt individueel zijn keuzes, maar het geheel moet wel kloppen om alles werkbaar te houden en om onze groenten aan elkaar verkocht te krijgen. Er is overleg nodig en de nodige compromissen worden gesloten.
Het leuke aan zulke bijeenkomsten is dat er alweer volop gedroomd wordt. Plots zit je met je hoofd tussen een overvloed aan tomaten en meloenen en ben je volop boontjes aan het plukken in de blakende zon, voel je de warmte van de zomer en proef je de zoete aardbeien in je mond.

Eet smakelijk!

Samenstelling pakket

Klein: savooi, selder, pompoen van de Vroente-Zonnekouter, rode biet van De Wassende Maan, witloof van Van der Hauwert, wortelen van het Livinushof.
Groot: savooi, veldsla, postelein, pompoen van de Vroente-Zonnekouter, aardpeer van de Kollebloem, rode biet van de Wassende Maan, witloof van Van der Hauwert, wortelen van het Livinushof.
Gemengd: savooi, veldsla en pompoen van deZonnekouter, rode biet van De Wassende Maan, wortelen van het Livinushof, jonagored en conference Van Eykeren; clementines (ES) via Biofresh
Fruit: jonagored en conference van Van Eykeren; clementines (ES) en banaan (FT, DO) via Biofresh
Aardappelen: 11/11 voor de wekelijkse pakketten

Recepten

Ovenschotel van savooi, gehakt en rijst
Nodig: savooi in fijne reepjes gesneden, rode paprika, Rundergehakt 250 g, basmatirijst, 250 g, ajuin, 1 teen look, snuifje nootmuskaat, 1 tl.karwijzaad, paprikapoeder, belegen kaas ( geraspt, om te gratineren), olie om in te bakken, zout en peper.
Kook de rijst gaar. Laat het ontbijtspek lekker knapperig worden onder een hete gril. Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden.
Verhit wat olie in een pan en bak hierin het gehakt rul met de schoongemaakte en fijngesneden ui en knoflook. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de fijngesneden groene kool, de kleingesneden paprika het karwijzaad en paprikapoeder toe en bak ongeveer 10 minuten mee op laag vuur. Roer het groene kool mengsel voorzichtig door de rijst. Schep een laagje van de groenekoolrijst in een ovenschaal en bedek met het knapperige ontbijtspek. Dek af met een laagje groenekoolrijst. Bestrooi royaal met geraspte (boeren)belegen kaas. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en gratineer de ovenschotel in ongeveer 20 minuten.

Feestelijke witlofsoep
Nodig: 1 kg witlof, 1 ui, 1 teentje look, 2 dl sojaroom, 2 e.l. olijfolie, peper, muskaatnoot, groentebouillon
Snipper de ui en de look, snij de witlof in reepjes en bak ze op een zacht vuurtje. Voeg wat water toe en stoof de witlof verder gaar. Voeg heet water, bouillon en kruiden toe, mix, en roer de (soja)room erdoor. Nu niet meer laten koken. Je kan aan de soep gesnipperde tuinkers, peterselie of gebakken oesterzwamreepjes toevoegen bij het opdienen.