Groentesprokkel 47

Beste abonnees, klantenhelden en sympathieke lui,

De herfst is eindelijk in het land. Daar kunnen we alvast niet meer omheen. De temperaturen dalen nu wel heel snel, zo mindert ook de groei, niet enkel van de teelten, de lekkere bladgewassen in de serre, maar ook van het kruid. Dit zorgt bij de boeren voor wat meer ademruimte en dus wat tijd voor andere zaken. Het bouwen van de nieuwe schuur staat er alvast aan te komen.

Maar ik wil mij graag eens kort voorstellen. Mijn naam is Anne, ik ben voor het komende teeltjaar stagiair op de Zonnekouter. Hierbij ga ik naast Team Land, ook Team Winkel versterken. Jullie kunnen dus mij dus  ook eens tegenkomen in de hoevewinkel op een zaterdagochtend.

Ik heb ervoor gekozen om het Landwijzer leertraject te volgen en mij volledig onder te dompelen in de sector van biologische en biodynamische groenten en veeteelt. Veel mensen vragen mij waarom ik nu net kies voor deze carrière switch, wel ik vind dat Vitale Voeding voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn! Hierbij is het zorgen voor een gezonde bodem de belangrijkste factor. Op de Zonnekouter streven ze hier heel hard naar; 1/3 van de beteelde gronden staat in groenbemester. Een broodnodig rustmoment om tevens het bodemleven te laten tieren. Ik merk op dat de gewassen hier heel veerkrachtig zijn en dat heeft precies ook een effect op mijzelf. Ik ben terechtgekomen in een heel lieftallig boerderijteam en alles valt zo een beetje op zijn plaats. Dit is een plek waar zoveel kennis en (levens)ervaring samenkomen, ik ga hier ongetwijfeld veel leren. 

Deze week werd er nog heel wat prei geoogst en ook de dankbare spruitjes. Deze gewassen hebben een hele zomer op het land gestaan. Ze hebben de droogte en hitte het hardst gevoeld zonder ze extra te beregenen. Maar oh wat zijn ze lekker, wonderbaarlijk toch! De laatste Rodelika wortelen werden gerooid, ze maken plaats voor voorjaarsgewassen. Na het uitplanten van de vele veldslaplantjes, heb ik er nu ook voor het eerst mogen oogsten. Heel deugddoend om deze cirkel rond te maken en de kistjes vol glinsterend groene blaadjes in de koelcel te mogen plaatsen. Ik kijk er alvast naar uit om nog veel meer teelten onder de knie te krijgen en de onvoorspelbare weersverwachtingen van de seizoenen te trotseren!

Lieve groet, Anne

Samenstelling pakket

Klein:  veldsla, en oranje pompoen van eigen zonnekouterland (vroente); pastinaak van de kollebloem (vroente); Yacon van ’t Ambrozijn (Oostkamp), witloof van Vanderhauwert (Roborst)

Groot: veldsla, rucola, prei, butternut en schorseneer van eigen land (vroente); pastinaak van de kollebloem (vroente); yacon van ’t Ambrozijn (Oostkamp)

Gemengd: veldsla, savooi en selder van eigen zonnekouterland, (vroente), witloof van Vanderhauwert (Roborst); appel elstar, peer doyenné van de fruittuin; kaki (Es) via Biofresh.

Fruit: appel elstar van de fruittuin; appelsien (Es) , avocado (Es) en blauwe druif (It) via Biofresh.

Recepten

Yaconsoep

Nodig: 700gr yacon, 2 aardappelen, 2 uien, 2 teentjes look, 1tl komijnpoeder, 8 dl water, 200ml melk, 1 tl bouillon, 1el olijfolie, 0.5 dl olie, peper, zout, platte peterselie, tijm en laurier. Voor de garnereing: 1 tl chilivlokken, koriander en 2 el pijnboompitten.

Pel de ui en knoflook en snipper fijn. Stoof de ui en knoflook glazig gedurende 5 minuten. Snijd van een  yacon enkele flinterdunne plakjes met de mandoline en houd apart. Snijd de yacon en de geschilde aardappelen in grove stukken en voeg bij de ui. Stoof nog 5 à 10 min verder. Giet water bij de groenten tot ze onder staan. Maak het kruidentuiltje en voeg deze samen met het komijnpoeder en de groentebouillonpasta bij de soep. Kook 30 minuten. De yacon moet echt zacht zijn. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep glad. Voeg er de melk bij en mix nogmaals. Dep de flinterdunne plakjes yacon droog en frituur ze in wat olijfolie tot ze krokant zijn. Haal uit de friteuse of de pan en laat uitlekken op een vel keukenpapier. Heb je geen friteuse? Dep de yaconschijfjes droog met keukenrol en leg op een met bakpapier beklede bakplaats. Bedruppel met olijfolie en kruid met peper en zout. Plaats in de oven onder de grill en bak krokant. Breng de soep verder op smaak met peper en zout en werk af met chilivlokken, koriander en geroosterde pijnboompitten.

Salade van yacon, appel en bosknoflook of bieslook

Nodig: 2 kleine yacons, 1 appel, ½ citroen, geperst, 4 takken peterselie, 1 bosknoflook of bieslook, 25 gr hazelnoten, gehakt, Pecorino kaas. Voor de dressing: 3 el olijfolie, 1 el citroensap, 1 tl citroenrasp, peper en zout

Maak eerst de dressing door de ingrediënten hiervoor te mengen in een potje. Breng op smaak met peper en zout. Hak de peterselie fijn en snijd de bosknoflook in dunne ringen. Leg dit even apart. Spoel de appel schoon en snijd het met een mandoline in dunne plakken. Leg het in een kom met ijswater en citroensap. Schil de yacons en snijd ze met de mandoline in dunne plakjes. Leg de plakjes ook in de bak met citroen-ijswater. Giet de appel en yacon af en dep de plakjes droog. Verdeel ze over 2 borden en bestrooi het met de peterselie, bosknoflook en hazelnoten. Schaaf er wat Pecorino kaas boven en lepel de dressing erop.