Groentesprokkel 47

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De wintertijd breekt aan en zo verandert het werk ook mee. Er is nog veel oogstwerk, maar er wordt de komende maanden amper nog gezaaid en geplant. Er zijn klussen die we inhalen en rommelhoekjes die we opruimen. Wat we ook doen, is ons buigen over het teeltplan. In zekere zin kunnen we gewoon copy paste doen waarbij alles hetzelfde is als vorig jaar, maar dan uiteraard wel op een ander perceel volgens onze vruchtwisseling. Maar het is altijd een stuk complexer dan gewoon alles verschuiven. Iedere teelt wordt overlopen. Was er te veel of te weinig? Was de rassenkeuze goed? Een leuk werk, waarbij zaadcatalogussen doorgenomen worden zoals kinderen sinterklaasboekjes. Ook Wouter die hier zijn tweede jaar stage loopt, wordt er blij van. Afgelopen maanden kwam hij tot de vaststelling dat hij na 12 maand stage op de Zonnekouter dezelfde werken aan het uitvoeren is als wanneer hij hier net toekwam: spruiten plukken en prei kuisen. En zo is het dus tijd voor een volgende stap, het teeltplan. Wouter inventariseerde de zaden die we nog hebben, en nam alle bestanden met teeltfiches, tijdslijnen en overzichten door. Klaar om tijdens de komende regenperiode binnen naast de kachel te werken aan een nieuw teeltplan.
Ondertussen is Judith al een aantal weken niet te zien in de winkel. We brengen jullie het heuglijke nieuws dat ze op 6 november moeder is geworden van een dochter, Oona. Proficiat Judith!
Eet smakelijk, Arne

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, andijvie, boerenkool van de Zonnekouter (Vroente); wortel van De Wassende Maan, broccoli van Staelens en kastanje champignons van Noppe-Duyck.
Groot: veldsla, andijvie, schorseneren en prei van de Zonnekouter (Vroente); aardpeer van Ourobouros (Vroente), wortel van De Wassende Maan, kastanje champignons van Noppe-Duyck, bloemkool van Staelens en Chinese kool van Jarno Claeys.
Gemengd: pompoen van de Zonnekouter (Vroente); broccoli van Staelens, knolselder van De Kollebloem (vroente) en kastanjechampignons van Noppe-Duyck, wellant appel van De Fruittuin, lukas en/of conference peer (Be) en kiwi (It) via Biofresh.
Fruit: wellant appel en conference van De Fruittuin, appelsien (Es) en banaan (Do, Fair Trade) via Biofresh.

Recepten

Soep met boerenkool
Nodig: 1 niet te grote kool, 2 prei, 2 ui, 3 s.l. rijstmeel, 4 s.l. shoyu, 2 l water, peper, zout
Snij de kool, ajuin en prei in grote stukken, en laat in water koken. Doe door de roerzeef en bind dan met meel. Breng op smaak, en dien op met broodkorstjes.

Andijviesla met okkernoten
Nodig: andijvie, 50g gepelde walnoten, 1 appel, sap van ½ citroen, 1 dl room, sojasaus of zeezout, 1 e.l. olijfolie
Hak de andijvie in stukjes van 1 cm. In een slakom meng je ze samen met de verbrijzelde noten, de in stukjes gesneden appel, de room, het citroensap en de olie, en breng op smaak.

Boerenkoolchips
Nodig: 5 takken boerenkool, 1el olijfolie, peper en zout naar smaak
Verhit de oven op 175°C. Was de boerenkool en verwijder de nerven. Scheur de kool in hapklare stukken. Zwier de kool goed droog in de slazwierder. Leg de kool op de bakplaat en besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Bak de chips in 10 à 15 minuten knapperig en donkergroen.

Safraan-aardperensoep
Nodig: Enkele safraandraadjes, 250 g aardperen, 2 el citroensap, 1 el olijfolie, 1 grote ui gesnipperd, 1 l groentebouillon, 3 tl gemalen komijn, 500 g aardappelen geraspt, 2 tl citroensap extra, postelein
Doe de saffraan in een kom met 2 el kokend water en laat ze staan tot u ze nodig heeft. Schil de aardperen en snijd ze in dunne plakjes. Doe de plakjes in een kom water met wat citroensap om verkleuring te voorkomen. Verhit de olie in een grote pan. Voeg de ui toe en bak die 3-4 min om matig vuur, of tot de ui zacht is. Breng de bouillon in een aparte pan aan de kook. Voeg de komijn aan het uienmengsel toe en bak hem 30 sec mee. Voeg de uitgelekte aardperen, aardappelblokjes, het saffraanmengsel, de bouillon en het extra citroensap toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep 15-18 min sudderen, of tot de aardperen helemaal zacht zijn. Voeg de postelein toe en pureer tot een glad mengsel; breng op smaak met zout en gemalen peperkorrels.