Groentesprokkel 47

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Nu mogen we wel echt van herfst spreken. We hadden een tweetal nachten met vorst en zo is ook het laatste knopkruid weg. Het naderen van de winter betekent ook dat we meer tijd hebben voor klussen. Zo zijn Jan en Hanne afgelopen week bezig met de afwatering van de serre. De heropbouw van de serre was amper rond en het volgend teeltseizoen was al weer begonnen waardoor dit belangrijk werk niet gedaan raakte. Al het water dat we van de daken en van de serre kunnen opvangen komt in ons waterbassin terecht om te beregenen in de serre en op de akker. met twee droge zomers achter de rug weten we wel hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk regenwater op te vangen.
Het is niet alleen klussen waar we tijd voor hebben, maar ook het teeltplan voor volgend jaar staat bovenaan ons lijstje. Hoewel de basis van onze vruchtwisseling al langer stabiel is, willen we ieder jaar wel iets aanpassen: meer of minder sla, een andere variëteit tomaten proberen, vroege aardappelen erbij… Daarbovenop is er het nieuw perceel in Gottem. Afgelopen seizoen zaaiden we grasklaver in en ook volgend jaar zal er nog het hele seizoen grasklaver staan om de bodem rust te geven. Maar vanaf 2020 mogen we het perceel officieel bio noemen en zullen we er ook groentes telen. Nu kijken we al een beetje vooruit naar hoe we dat aanpakken.
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, venkel, warmoes, pompoen van de Vroente-Zonnekouter, knolselder, palmkool van de Vroente-Kollebloem
Groot: veldsla, venkel, postelein, pompoen van de Vroente-Zonnekouter, knolselder, palmkool, rode biet van de Vroente-Kollebloem, rode spitskool van ’t Groenlof; ajuin, wortelen van ‘t Livinushof
Gemengd: andijvie, venkel, pompoen van de Vroente-Zonnekouter, knolselder van de Vroente-Kollebloem; appel elstar, peer conference van Van Eykeren; clementine azahar (Es) via Biofresh
Fruit: appel cox, peer doyenné van Van Eykeren; clementine azahar (Es), pompelmoes (It) via Biofresh

Recepten

Met onze allerlaatste venkel van ’t seizoen!

Venkelsalade
Nodig: ½-1 e.l. citroensap, 3-4 e.l. zure room of 3 e.l. villi en 1 e.l. olie, 1 mespunt zout. Meng dit alles tot een fluwelig sausje. Schaaf 100g venkel zo fijn mogelijk en vermeng telkens met de saus. Meng hier een halve appel en een halve sinaasappel onder, in kleine blokjes gesneden.

Venkel met tomaat, kikkererwten en curry
Nodig: 250 gram reeds gekookte kikkererwten, venkel, verse gember, tomatenpassata, komijnzaad, kardemon, koriander, zeezout, paprikapoeder, curry.
Verwijder van de venkelknol de lange vezelachtige stengels en de vezelachtige onderzijde. Snij de knollen in twee (grotere in 4). Schil een stukje gember en hak dit zeer fijn. Verwarm wat olijfolie en voeg de fijngehakte gember en wat komijnzaad toe en kort nadien wat curry. Voeg dan de venkel toe en roer deze om in de gefruite kruiden. Voeg dan de tomatenpassata toe samen met nog wat gemalen komijnzaad, wat zeezout, gemalen koriander, gemalen kardemom, eventueel nog wat curry, zoet paprikapoeder en indien gewenst ook nog wat cayennepeper. Laat dit op zacht vuur (beet)gaar worden, voeg op het einde de kikkererwten toe en laten deze kort meekoken. Voeg de haverroom toe en roer goed door. De saus kun je nog wat opbinden met wat arrowroot.

Geroosterde pompoensoep met shiitake en sesam
Nodig: 500 g pompoen, geschild en in stukken, 2 el. olijfolie, grof zeezout en versgemalen peper, 1 ui, in stukken, 2 teentjes knoflook (geperst), 400 ml bouillon, 100 g shiitakes in plakjes of oesterzwammen, 1 el. geroosterde sesam
Verwarm de oven op de grillstand. Spreid de stukken pompoen uit over een bakblik en schep ze om met de olie, zout en peper, ui en knoflook. Giet er een paar lepels water omheen en rooster de pompoen hoog in de oven in circa 15 minuten bruin en gaar. Schep alles over in een pan en giet de bouillon erbij. Breng aan de kook, laat nog 5 minuten zachtjes doorkoken en pureer de soep. Bak de plakjes shiitake in een beetje olie op hoge stand aan beide kanten bruin. Schep de soep in borden en verdeel de shiitakes en sesam erover.
Lekker met getoast brood of kaasstengels.
Maak eens een andere variant door de pompoen te vervangen door 300 g wortel en 200 g aardappel.