Groentesprokkel 47

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Het is een tijd vol wijsheid op de boerderij. Yogi-thee wijsheid om precies te zijn. Er ging de afgelopen week geen dag voorbij zonder dat we die kleine kaartjes bij de ochtendbespreking aan elkaar voorlazen. Één van mijn favorieten was ‘let things come to you’. In eerste instantie werd dit tekstje als een beetje ‘soft’ bestempeld, maar toen ik op het land aan het werk was begon ik er toch de schoonheid van in te zien.

Het was tijdens het oogsten van de laatste daikon (voordat de eerste echte nachtvorst kwam) dat ik besefte dat ik midden in een veld zat vol onontdekte ontdekkingen.
Ik vroeg mij af waarom de daikon in het midden van het bed kleiner gebleven dan aan de uiteinden en hoe die bijzondere plekken in de daikon zijn ontstaan.
Vragen waarvan de antwoorden met een beetje tijd en aandacht misschien wel naar mij toe kunnen komen.
Bij het voeren van de koeien vroeg ik mij verwonderd nog eens af wat er gaande is in dat mooie grote lichaam en op welke verschillende manieren de koeien dit bedrijf eigenlijk voeden.
En An gaf mij het laatste interview van Walter te lezen waarin hij vertelde over zijn visie(s). Ik kreeg ineens wat meer voeling met al het werk dat al verzet is om de Zonnekouter te maken tot wat ze vandaag is. ‘Hoe kan ik bijdragen? En wat wil er hier nog meer ontstaan?’ vraag ik mij nu af.

Ik besefte dat elk gewas, elke groente, elk seizoen, elk dier en elke plek zijn verhaal kent. En door dat unieke verhaal te leren kennen kan ik als boerin nog beter inspelen op de behoeften van dat ene veldslaplantje, deze bodem, het nieuwe kalfje. Wat een geluk dat ik een heel jaar op deze plek mag blijven, dacht ik bij mijzelf!
Ik kijk er naar uit om mijzelf de vragen te stellen, ‘to let things come to me’ en om zo de verhalen te leren kennen.

En nu rest mij nog één ding: een woord van dank aan allen die doorheen de jaren hebben bijgedragen aan de vruchtbare aarde hier op de Zonnekouter, het is een eer om te mogen helpen dit werk verder te dragen. Toegedekt onder een deken van winterrogge mag ze nu even rusten en zich langzaam en stil voorbereiden op een nieuw seizoen… maar dat voor later.
Een mooi begin van de winter gewenst!
Kim

Samenstelling pakket

Klein: prei, daikon, veldsla van de Vroente-Zonnekouter; groenlof van de Vroente-Kollebloem; rode kool van ’t Livinushof; knolselder van de Wassende Maan
Groot: prei, selder, daikon, veldsla van de Vroente-Zonnekouter; groenlof van de Vroente-Kollebloem; rode kool van ’t Livinushof; knolselder van de Wassende Maan, groene paprika van Goed ter Heule
Gemengd: andijvie, veldsla van de Vroente-Zonnekouter; rode kool van ’t Livinushof; knolselder van de Wassende Maan; appel elstar; appelsien (It), clementine (It) via Biofresh
Fruit: appel elstar, peer doyenné van Van Eykeren; appelsien (It), clementine (It) via Biofresh
Aardappelen: volgende levering wekelijkse pakketten: 9/12

Recepten

Groenlof met room
Nodig: 1 krop groenlof, 4 middelgrote aardappelen, 1 grote wortel, boter, (verse) marjolein, 1dl room, foelie, peper & zout
Maak het groenlof schoon en snij in repen. Breng een halve liter gezouten water aan de kook en blancheer het lof. Giet het daarna af, verfris even onder de koude kraan en laat ze uitlekken in een vergiet. Schil de aardappelen en maak de wortel schoon. Snijd beide in stukken en zet ze samen op in 3,5 dl water met zout en een nootje boter. Kruid het groenlof met foelie en peper en stoof ca 2 minuten in de room. Giet de aardappelen en de wortel af en schud even op. Kruid met wat peper en pureer. Schik op elk bord een groenlofpakketje met wortelstamppot.