Groentesprokkel 46

Beste abonnees, klantenhelden en sympathieke lui,

Afgelopen weekend bracht ik een bezoekje aan Hofgemeinschaft Heggelbach aan de Bodemsee in het zuiden van Duitsland. Een biologisch-dynamische boerderij met 6 families en ongeveer evenveel bedrijfstakken. Melkkoeien en kaasmakerij, akkerbouw, groenteteelt en -verwerking en varkens. Alles samen op ongeveer 160 ha. In 2009 liep ik er stage en had er een mooie tijd die me sterk geraakt heeft. Met meerdere mensen een gemengd landbouwbedrijf runnen heeft me toen geïnspireerd en onder andere met die inspiratie kwam ik in 2014 op de Zonnekouter.

Dit keer kwam ik er samen met een aantal vrienden met wie ik in 2012 samen een zomer op een alp werkte in Zuid-Tirol. Op 2000m hoogte melkten we koeien, maakten kaas en boter en verzorgden jongvee voor een 20 tal boeren uit het dal. Erna gingen we elk onze eigen weg en hoewel we elkaar nu en dan nog eens hoorden of zagen, is het toch wel schrikken van het besef dat het al tien jaar geleden is dat we samen op de alp waren. Het deed alleszins goed elkaar terug te zien, herinneringen boven te halen en goed bij te praten… en lekkere kaas te eten.

Wie ook wil genieten van Heggelbacher Alpkaas, kan de komende weken in de winkel er van genieten!

Groetjes, Arne

Samenstelling pakket

Klein:  veldsla, prei, wortel rodelica, venkel en selder van eigen zonnekouterland (vroente);  wortelpeterselie van de Zaailing (uit Nukerke)

Groot: veldsla, postelein, andijvie, selder en warmoes van eigen zonnekouterland (vroente); boerenkool, wortel oxhella en boterraapjes van de Kollebloem (Vroente), wortelpeterselie van de Zaailing (uit Nukerke), kastanjechampignons via Biofresh.

Gemengd: veldsla, prei, wortel rodelica en spitskool van eigen zonnekouterland, (vroente), appel pirouette van de Fruittuin, clementines (It) en pompelmoes (Es) via Biofresh.

Fruit: peer Lukas van de Fruittuin, appelsien (Es), clementines (It), druif (It) en kiwi gold (It) via Biofresh.

Recepten

Puree van wortelpeterselie en appel (bijgerecht voor 2 per)

Nodig: 250g wortelpeterselie, 1 appel, olijfolie, teentje knoflook, peper en zout.

Schil de peterseliewortels en snij ze in dunne plakjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis in snij hem in blokjes. Doe een beetje olie in een pan en voeg de peterseliewortel en de appel toe. Hak de knoflookteen fijn en voeg deze ook toe. Laat het geheel 1 à 2 minuten bakken en voeg dan 2 eetlepels water toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel onder regelmatig roeren op een matig vuur ongeveer 15 minuten stoven of totdat de peterseliewortel zacht is. Wanneer het geheel te droog wordt, voeg je wat extra water toe. Haal de pan van het vuur, voeg één à twee eetlepels olijfolie toe en pureer het geheel met een stamper of met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

Gegrilde aardappelen met groene selder

Nodig: 600g aardappel, 2 stengels groene selder, 1 bosje bladpeterselie, 1 teentje knoflook, olijfolie, peper en grof zeezout.

Was de aardappelen, halveer ze en kook ze gaar in licht gezouten water.

Spoel de selder en snij hem in boogjes van 4 cm. Snipper de peterselie en de look. Meng de peterselie met 5à 6 el olijfolie. Meng de selder met de aardappelen en de kruidenolie en hussel goed door elkaar. Rooster alles goudbruin onder de grill. Bestrooi met grof zeezout en serveer.

Geroosterde wortelgroenten

Nodig: enkele (kool)rapen, winterwortels, 2 pastinaken, 2 (of als ze klein zijn meer) rauwe bieten, 1 knolselder, pompoen, spruitjes, wortelpeterselie, … allemaal geschild en in blokjes van 1 cm gesneden; 60 ml olijfolie; gedroogde rozemarijn; zout

Verwarm de oven voor op 2200 C. Roer alle groenten door elkaar met de olijfolie en wat rozemarijn. Niet te veel en ook niet te weinig. Verspreid het over een ovenplaat. Zet het 40 tot 50 minuten in de oven; tot het gaar is. Zout erover en meteen opdienen.