Groentesprokkel 46

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De Zonnekouter is altijd al een abonnementenbedrijf geweest; zo is ze geboren en getogen. Een bewuste keuze die rust brengt op de akker: het groenteabonnement biedt ons de zekerheden die ons overeind houden, en De Zonnekouter helpt groeien en ontwikkelen. We kunnen goed inschatten wat we moeten telen: het is mooi om in één keer 400 spitskolen, 150 kg prei, 300 postelein, 25 kg veldsla, 200 kg wortelen, 300 boerenkolen en 400 kg pompoenen te oogsten en te verkopen op het juiste moment: oogstrijp, op het toppunt van hun kracht; aan de prijs die we nodig hebben om alle boeren en medewerkers een eerlijk loon uit te betalen. En het geeft ons een zekerheid van inkomen het hele jaar door, want het is een abonnement!
We zijn heel dankbaar dat zoveel mensen die keuze blijven maken, want jullie engagement is niet niks: wekelijks je pakket afhalen, je aanpassen aan wat het land te bieden heeft, vreemde groenten leren eten. Maar we horen van jullie kant ook de mooie kant hiervan: je leeft terug meer op het ritme van het land, de band met het land komt met onze nieuwsbrieven en kraakverse groenten terug binnen in je leven. Je hoeft je hoofd niet te breken over wat je moet kopen, wat nu wel of niet verantwoord is en seizoensgebonden. Het prikkelt je creativiteit: koken met wat er is, met nieuwe groenten, nieuwe smaken. De groenten zijn ook vaak lekkerder dan je gewoon bent, want we zoeken lekkere rassen uit, en laten ze traag uitgroeien en uitrijpen op een levende bodem. Het stukje ‘vrije groentekeuze’ opgeven werkt blijkbaar bevrijdend! En als kers op de taart: je draagt mee onze boerderij, je zorgt hierdoor vanuit je keuken mee voor aarde, klimaat, plant, dier en mens!
De laatste jaren merkten we een verschuiving: we zakten van 500 naar 350 abonnementen: er wordt meer gekocht in onze boerderijwinkel, in ons vroentekraam op de Lousbergmarkt in Gent en via pakketten op bestelling via Voedselteams. Dezelfde lekkere verse biogroenten, vrij te kiezen, aan een eerlijke prijs; we zijn ook heel blij met al die contente klanten! Maar we merken ook dat het ons landwerk complexer maakt, meer versnipperd, meer kleinere diverse oogsten, minder afzetzekerheid, minder rust op het land en dus in het hoofd, minder inkomenszekerheid, …
Om de puzzel terug goed te laten kloppen hebben we eigenlijk 100 abonnees extra nodig.
We werken volop aan onze marketing, en een nieuwe website is in de maak. Maar de beste reclame gebeurt nog steeds mond-aan-mond (ook al niet evident in coronatijden…) door enthousiaste klanten en overtuigde abonnees. Dus…

Volgende week : WEEK VAN DE SMAAK!

We doen dan een wervende actie; we bieden een ‘smaakpakket’ biogroenten voor 14 € aan als kennismaking.
Geïnteresseerden kunnen dit vanaf zaterdag bestellen via de link op www.dezonnekouter.be, om af te halen volgende vrijdag in een depot naar keuze.
Maak je buurvrouw, schoonmoeder, zoon, collega, … warm voor dit verrassende en lekkere idee, en laat ze goesting krijgen in ons smaakpakket!

Samenstelling pakket

Klein: prei en veldsla van de Zonnekouter (Vroente); knolselder van de Kollebloem (Vroente), aubergines van Hebben, groene selder ’t Goed ter Heule, witloof van Marc Vanderhauwert.
Groot: paarse rammenas, rode kool en postelein van Zonnekouter (Vroente); knolselder van de Kollebloem (Vroente), aubergines van Hebben; groene selder van ’t Goed ter Heule; witloof van Marc Vanderhauwert; rode biet en stengelui van de Zaailing, broccoli van Staelens.
Gemengd: rode kool en veldsla van de Zonnekouter (Vroente); witloof van Marc Vanderhauwert, zoete aardappel van De Zaailing, elstar van Van Eyckeren, clementines (It) en granaatappel (It) via Biofresh.
Fruit: doyenne en elstar van De Fruittuin, clementines (It), granaatappel (It) en kiwi (It) via Biofresh.

Recepten

Witloofsalade met gemarineerde rode kool
Nodig: 100g veldsla, 3 stronkjes witloof, een kwart rode kool, 2 sinaasappelen, 2 takjes tijm, 2 teentjes look (geplet), 1 el vloeibare honing, 4el olijfolie, 1dl witte wijnazijn, 3 jeneverbessen, 3 kruidnagels, 1 blaadje laurier, peper en zout
Breng de witte wijnazijn, samen met de look, laurier, tijm, jeneverbessen, kruidnagels en peper aan de kook. Laat 1 minuut goed doorkoken. Snij of schaaf de rode kool in flinterdunne reepjes en doe ze in een kom. Zeef en giet de hete azijn over de rode kool. Laat 30 minuten tot 2uur marineren in de koelkast.
Snij het vruchtvlees van de appelsienen van tussen de vliezen in partjes. Doe het boven een kom en vang zo het sap op. Snij het witloof in fijne reepjes. Spoel de veldsla en meng met het witloof. Meng het sinaasappelsap met de olijfolie en breng op smaak met peper, zout en de honing. Verdeel de veldsla met het witloof op borden, leg er wat gemarineerde kool en sinaasappelpartjes op. Werk af met de vinaigrette en eventueel wat grof gehakte noten.